Clienţii nu au încredere în agenţii imobiliari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai mulţi agenţi imobiliari reprezintă  şi vânzătorul,  şi cumpărătorul
Cei mai mulţi agenţi imobiliari reprezintă şi vânzătorul, şi cumpărătorul

Aproximativ 66% din români nu apelează la intermediari atunci când tranzacţionează o proprietate, deoarece sunt convinşi că aceştia nu le reprezintă în totalitate interesele.

Peste jumătate dintre românii care vor să-şi vândă proprietatea nu acceptă serviciile unui intermediar, deorece nu au încredere în agenţii imobiliari. Două treimi dintre români încheie tranzacţiile fără suportul unui intermediar, potrivit unui studiu realizat de agenţia imobiliară Century 21. Principalele motive pentru care românii aleg să-şi vândă locuinţa pe cont propriu sunt lipsa de încredere în agenţii imobiliari şi convingerea că aceştia nu pot oferi un plus de valoare tranzacţiilor: 95% din respondenţii care au efectuat tranzacţia pe cont propriu afirmă că agenţii nu lucrează în interesul lor şi nu sunt bine pregătiţi.

Cum au loc tranzacţiile cu locuinţe

În momentul de faţă, un proprietar dacă vrea să-şi vândă locuinţa are trei variante. Prima este cea în care vânzătorul încheie tranzacţia fără intermediari. În aceste condiţii nu există comision. După ce proprietarul a lansat oferta şi a postat anunţuri îşi aşteaptă clienţii. După ce apare clientul, încep şi negocierile.

Proprietarul pune un preţ mai mare cu 5-10% pe locuinţă, astfel încât să fie acoperite cheltuielile necesare încheierii contractului. După ce vânzătorul şi cumpărătorul au încheiat negocierile, urmează realizarea antecontractului la notar. În cazul în care banii cumpărătorului provin din credit, atunci acesta trebuie să aducă aprobarea băncii. Etapa finală reprezintă semnarea contractului la notar, plata impozitului pe proprietate (2-3% din valoarea locuinţei), iar în cele din urmă se plăteşte onorariul notarului.

A doua situaţie este cea în care un cumpărător sau un vânzător îşi alege un agent imobiliar exclusiv, către care va plăti un singur comision cuprins între patru şi şase procente din valoarea proprietăţii. Agentul exclusiv va lucra pentru o singură parte şi va păstra confidenţialitatea în ceea ce priveşte informaţiile primite de la proprietar sau cumpărător.

Comisioane fără factură

Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre situaţia în care agentul este reprezentant al ambelor părţi. Cele mai multe tranzacţii realizate prin intermediari au loc cu ajutorul agenţilor care reprezintă atât vânzătorul, cât şi cumpărătorul. În prezent, majoritatea agenţilor imobiliari români practică intermedierea pentru ambele părţi. „98% din tranzacţiile imobiliare încheiate cu ajutorul unui intermediar sunt realizate cu ajutorul agenţilor care reprezintă ambele părţi, îşi văd propriul interes şi încasează comisioane fără factură. Practic, încasează bani pentru a nu face nimic", a afirmat Gabriel Alexandru, vicepreşedinte în cadrul agenţiei imobiliare Century 21.

95% din români afirmă că agenţii imobiliari nu lucrează în interesul lor şi nu sunt bine pregătiţi.

În lipsa legii, agenţii fac ce vor

În mometul de faţă, piaţa imobiliară este nereglementată şi, de aceea, nu există un cod etic impus şi nu există reguli. „Piaţa imobiliară este nereglementată, de aceea există mulţi samsari în acest domeniu", a declarat ieri în cadrul unei conferinţe de presă, Cătălin Scripcaru, preşedinte Century 21 România. El a mai spus că serviciul de intermediere este precum era cel de taximetrie acum 20 de ani.

„Taximetriştii erau aşa-numiţi pieţari. Dar, după ce a apărut o lege pentru aceste servicii, au intervenit schimbări majore. Acelaşi lucru ne aşteptăm să se întâmple şi cu serviciile imobiliare", a mai spus Cătălin Scripcaru. Fundamentul legii imobiliare a apărut în 2008, iar anul acesta a ajuns din nou în atenţia oficialităţilor din Guvern. „Anul acesta am simţit o mai mare susţinere din partea Guvernului, de aceea ne aşteptăm ca anul viitor să fie aprobată legea imobiliară", a adăugat Gabriel Alexandru.

infografie
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite