Chiriile de pe litoral au intrat la apă. Cu cât se mai închiriază o locuinţă şi în alte zone din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiriile apartamentelor de pe litoral s-au ieftinit şi cu 35 de euro
Chiriile apartamentelor de pe litoral s-au ieftinit şi cu 35 de euro

Cei care vor să îşi petreacă mai mult timp pe litoralul autohton, varianta închirierii unui apartament este mult mai avantajoasă decât locuirea în unităţile de cazare, mai ales că în această vara chiriile sunt mai mici decât în 2011.

Potrivit unui studiu realizat de Imopedia.ro, valoarea chiriei medii de anul acesta a scăzut cu 5 până la 35 de euro faţă de cea de anul trecut. Cele mai mari diferenţe de preţ au fost înregistrate pentru apartamentele cu trei camere din Constanţa, Mangalia, Neptun şi Eforie Sud.

De remarcat este şi evoluţia preţului de închiriere a garsonierelor. În Constanța, chiria medie a scăzut constant în ultimii ani, de la 200 de euro în 2009, la 165 de euro în 2011 și 160 de euro anul acesta. Cele mai scumpe garsoniere rămân cele din Mamaia, cu un preţ mediu în jurul a 255 euro pe lună în această vară, majorat de la 245 euro pe lună, cât era în 2011. Cele mai mici preţuri pot fi găsite în staţiunile cu un număr de turiști mai mic, precum Eforie Sud şi Costineşti. Anul acesta, în Eforie Sud, o garsonieră poate fi închiriată pentru una din lunile estivale cu numai 65 euro, în timp ce anul trecut prețul era de aproximativ 75 euro, se mai arată în studiul Imopedia.ro.

„Şi anul acesta, turiştii care aleg litoralul românesc au în vedere cazarea la particulari, orientându-se către garsoniere şi apartamente situate în zone uşor accesibile. Aş vrea să subliniez faptul că este vorba despre chiriile clasice, nu despre locuințele închiriate în regim hotelier. În cazul aparthotelurilor, vorbim de perioade mai scurte de închiriere şi tarife mai mari. Pentru a beneficia de un preț de închiriere mai mic, turiștii plătesc chiria în avans pe minimum trei luni. Apoi, în respectivele locuinţe, stau pe rând mai multe familii sau grupuri de prieteni şi împart valoarea chiriei", a spus Răzvan Muntean, manager general al site-ului Imopedia.ro.

Cele mai scumpe chirii sunt în Mamaia

În Eforie Sud, apartamentele cu două şi trei camere pot fi închiriate la acelaşi preţ, egalitate regăsită numai anul acesta, cu diferenţe de preţ de 10 respectiv 20 de euro faţă de anul trecut. În 2011, un apartament cu două camere în Eforie Sud putea fi închiriat în medie cu 145 de euro, iar unul cu trei camere costa 155 euro pe lună.

Conform datelor centralizate de Imopedia.ro, a scăzut simțitor şi preţul chiriilor pentru apartamentele cu două camere din Constanţa (de la 235 euro în 2011 la 215 euro în 2012) sau Eforie Sud (de la 145 de euro în 2011 la 135 euro anul acesta), însă celelalte staţiuni nu au înregistrat modificări semnificative ale preţurilor de închiriere pentru astfel de locuințe. Cele mai ridicate prețuri rămân în Mamaia, în jurul valorii de 310 euro pe lună, departe de următoarele valori de numai 235 de euro în Neptun şi 215 de euro în Constanţa.

Pentru că Mamaia continuă să fie cea mai costisitoare staţiune românească, şi prețul de închiriere pentru apartamentele cu trei camere este cel mai ridicat de pe litoralul românesc. Astfel, pentru o locuință cu trei camere în plin sezon estival, un turist trebuie să plătească, în medie, în Mamaia aproximativ 450 de euro pe lună, valoare cu care poate achita lejer două luni în staţiuni mai puţin aglomerate, precum Mangalia (215 euro), Eforie Nord (165 de euro) sau Costineşti (160 de euro).

Chiriile în Bucureşti

În cel mai căutat dintre cartierele Capitalei, Drumul Taberei, chiriile la garsoniere pornesc de la 180-190 de euro pe lună. Pentru o asemenea sumă poate fi închiriată o locuinţă complet mobilată şi utilată, cu o suprafaţă de 32 de metri pătraţi, situată la un etaj intermediar, potrivit unei analize realizate de imobiliare.ro. Acelaşi preţ cerut îl are însă şi o garsonieră nemobilată, cu o suprafaţă utilă ceva mai mare (40 de metri pătraţi), situată la parterul unui bloc cu nouă nivele.

La două camere, chiriile încep de la 210-220 de euro pe lună. Cu o asemenea sumă poate fi închiriat un apartament cu o suprafaţă utilă cuprinsă între 40 şi 48 de metri pătraţi, complet mobilat şi utilat.

Pe segmentul locuinţelor cu trei camere, chiriile cerute de proprietari pornesc de la 250 de euro. La acest preţ poate fi închiriat un apartament cu o suprafaţă utilă de 68 de metri pătraţi, situat la etajul al optulea dintr-un bloc cu zece nivele. Locuinţa este utilată, dar doar parţial mobilată.

În Militari,chiriile pentru garsoniere pornesc de la 150 de euro pe lună. La acest preţ este scoasă pe piaţă o locuinţă mobilată, cu o suprafaţă utilă de 30 de metri pătraţi, situată în ansamblul rezidenţial Westgate, din zona Preciziei, din apropierea staţiei de metrou cu acelaşi nume. Acest preţ este însă valabil doar pentru clienţii care pot plăti chiria în avans pe un an de zile. Pentru o proprietate similară, dar situată într-un bloc vechi, cei interesaţi ar trebui să plătească cel puţin 180 de euro pe lună.

Pe segmentul locuinţelor cu două camere, cel mai mic preţ cerut este 200 de euro. Pentru această sumă poate fi închiriat un apartament vechi, cu o suprafaţă utilă de 50 de metri pătraţi, situat la parterul unui bloc cu nouă etaje. Locuinţa este mobilată şi utilată.

La trei camere, cea mai mică chirie din Militari este 290 de euro pe lună. Atât cere proprietarul unui apartament cu o suprafaţă utilă de 65 de metri pătraţi, situat în zona Lujerului, în apropiere de staţia de metrou cu acelaşi nume.

Pe segmentul apartamentelor cu o cameră din cartierul Dristor, cel mai mic preţ cerut este 100 de euro (cu toate utilităţile incluse). Este vorba însă despre o garsonieră într-o vilă construită în anul 2000, cu o suprafaţă utilă de 14 metri pătraţi. Locuinţa are baie proprie, însă bucătăria este la comun. Pentru garsonierele situate în blocuri vechi, preţurile pornesc de la 210 euro pe lună (pentru o suprafaţă utilă de 35 de metri pătraţi).

La două camere, cel mai mic preţ cerut este 240 de euro pe lună. Acesta este şi cazul unui apartament cu o suprafaţă utilă de 55 de metri pătraţi, situat la etajul al şaselea dintr-un bloc de zece.

În Dristor, un apartament cu trei camere poate fi închiriat cu minimum 330 de euro pe lună. La acest preţ este scos pe piaţă un apartament cu o suprafaţă utilă de 64 de metri pătraţi, situat la parterul unui bloc cu zece etaje din zona Camil Ressu. Locuinţa este decomandată, renovată, dar doar parţial mobilată.

Chirii în Timişoara

Aşa cum era de aşteptat ţinând cont de numărul mare de studenţi din oraş, cel mai căutat dintre cartierele Timişoarei este Complexul Studenţesc, unde chiriile la garsoniere pornesc de la 150 de euro pe lună. Pentru o asemenea sumă poate fi închiriată o locuinţă complet mobilată şi utilată, în stare bună, cu o suprafaţă de 25 de metri pătraţi, situată la etajul 1 într-un bloc cu patru etaje.

Pentru apartamentele cu două camere, chiriile încep de la 180 de euro pe lună. Cu o asemenea sumă poate fi închiriat un apartament cu o suprafaţă utilă de 50 metri pătraţi, complet mobilat şi utilat, situat la parterul unui imobil cu patru etaje.

Pe segmentul locuinţelor cu trei camere, chiriile cerute de proprietari pornesc de la 250 de euro. La acest preţ poate fi închiriat un apartament cu o suprafaţă utilă de 67 de metri pătraţi, situat la un etaj intermediar intr-un bloc cu patru nivele. Locuinţa este utilată şi mobilată.

În afara Complexului Studenţesc, cartierele cele mai căutate din Timişoara sunt Girocului, Lipovei, Soarelui şi Aradului, iar cele mai multe oferte se găsesc în Complex şi zona Aradului.

Preţuri din Cluj-Napoca

Cel mai căutat cartier din Cluj-Napoca este Mărăşti. Aici, chiriile la garsoniere pornesc de la 160 de euro pe lună., sumă pentru care poate fi închiriată o locuinţă mobilată şi utilată, în stare bună, cu o suprafaţă de 28 de metri pătraţi, situată la ultimul etaj într-un bloc cu patru etaje.

Pentru apartamentele cu două camere, majoritatea chiriilor se situează în intervalul 250 - 280 de euro pe lună. Cu 250 de euro, poate fi închiriat un apartament cu o suprafaţă utilă de 50 metri pătraţi, complet mobilat şi utilat, situat la etajul doi sau trei într-un imobil cu patru etaje.

Pentru apartamentele cu trei camere, chiriile cerute de proprietari pornesc de la 300-330 de euro. La acest preţ poate fi închiriat un apartament utilat şi mobilat, cu o suprafaţă utilă de 74 de metri pătraţi, situat la un etaj intermediar intr-un bloc cu patru nivele, la doar cinci minute de ISE.

Topul celor mai căutate cartiere din Cluj-Napoca este completat de Mănăştur, Zorilor şi Gheorgheni. Alături de Mărăşti, acestea sunt şi zonele cu cele mai multe oferte.

Cât costă să stai în cartierele ieşene

La fel ca în Timişoara, cel mai căutat dintre cartierele ieşene pe segmentul chirii, este cartierul în care se află şi campusul studenţesc, Copoul, chiar dacă acesta e departe de a fi cel mai ieftin. Aici, chiriile la garsoniere se situează în jurul valorii de 150 de euro pe lună. Dar pentru o asemenea sumă poate fi închiriată chiar şi o locuinţă nouă, complet mobilată şi utilată, în stare foarte bună, cu o suprafaţă de 24 de metri pătraţi, situată la parterul unui imobil construit în 2011, cu un regim de înălţime P+M.

Pentru apartamentele cu două camere, chiriile încep de la 180-200 de euro pe lună, deşi oferte nu sunt foarte numeroase în Copou, astfel încât cele mai multe apartamente de aici au o chirie considerabil mai ridicată. Cu 200 de euro poate fi închiriat un apartament cu o suprafaţă utilă de 48 metri pătraţi, mobilat şi utilat.

Pe segmentul locuinţelor cu trei camere, chiriile cerute de proprietari pornesc de la 300 de euro. La acest preţ poate fi închiriat un apartament cu o suprafaţă utilă de 65 de metri pătraţi, decomandat, situat la mansarda unei vile cu un regim de înălţime P+1+M. Locuinţa este utilată şi mobilată.

În afara Copoului, cartierele cele mai căutate din Iaşi sunt Tătăraş, Podu Roş sau Nicolina.

Chiriile din Braşov

Cel mai căutat cartier din Braşov, pe segmentul chiriilor, este Răcădău. Aici, chiriile la garsoniere pornesc de la 160 de euro pe lună, sumă pentru care poate fi închiriată o locuinţă mobilată şi utilată, în stare bună, cu o suprafaţă foarte mare pentru o garsonieră, de 40 de metri pătraţi, situată la etajul şase într-un bloc cu opt nivele.

Chiriile apartamentelor cu două camere încep de la 200 de euro pe lună. Cu această sumă, poate fi închiriat un apartament cu o suprafaţă utilă de 54 metri pătraţi, complet mobilat şi utilat, situat la un etaj intermediar într-un bloc cu opt etaje.

Chiriile cerute de proprietari pentru apartamentele cu trei camere pornesc de la 250 de euro. La acest preţ poate fi închiriat un apartament utilat şi mobilat, complet decomandat, cu o suprafaţă utilă de 80 de metri pătraţi, situat la un etaj intermediar intr-un bloc cu opt nivele.

Răcădăul este secundat de Astra în topul celor mai căutate cartiere din Braşov.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite