Cererea de spații de birouri a crescut cu 50%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe companii și-au mutat sediul în vile
Multe companii și-au mutat sediul în vile

În primele șase luni din 2012 s-a înregistrat în Bucuresti o creștere a volumului solicitărilor de spații de birouri venite din partea companiilor medii cu 50,4%, raportat la aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unui raport realizat de Esop.

"Credem că evoluția pozitivă înregistrată de economia din România în cursul anului 2011, pe o serie de paliere cum ar fi agricultura, investițiile, construcțiile și în alte sectoare, au creat premisele unei revigorări a mediul de afaceri și au contribuit în primul semestru din 2012 la creșterea volumului cererilor", a declarat Alexandru Petrescu, managing partner al companiei Esop Consulting.

Din perspectiva bugetelor alocate de companiile medii pentru închirierea de spații, cea mai mare pondere, de 78% au avut-o în continuare în primul semestru solicitările de până în 11 euro pe metru pătrat pe lună. Acest segment de până în 11 euro a avut, în ultimii patru ani, o pondere în continuă ascensiune, de la 18% în 2008, la 78% in 2012.

În 2008, principala forță de tracțiune a cererii de sedii noi o reprezenta extinderea sau creșterea confortului și a imaginii firmei, cele mai des întalnite fiind solicitările de spații de birouri de peste 15 euro pe metru pătrat pe lună (55% din totalul cererilor), iar cererea sub 11 euro pe metru pătrat pe lună avea o ponderea de doar 18% din totalul cererilor.

În 2012, rațiunea principală a relocărilor rămâne optimizarea de costuri, în consecință o majoritate covârșitoare a cererii este concentrată în segmentul de spații cu chirii de până în 11 euro pe metru pătrat pe lună (ponderea fiind de 78% din volumul total al solicitarilor).

În portofoliul Esop, la finalul primului semestru din 2012, se află 782 imobile cu spații de birouri disponibile imediat la închiriere, din care 430 unități sunt în centre de afaceri (însumând 728.124 mp) și 352 în vile (însumând 122.521 mp).

Din punct de vedere al structurării în funcție de chiria pe metru pătrat, oferta de spații de birouri prezintă decalaje procentuale semnificative față de cerere, acestea fiind mai accentuate pe segmentul spațiilor în centre de afaceri. Din totalul ofertei, doar 43% din spații au chirii de până în 11 euro pe metru pătrat pe lună (față de cerere care grupează pe acest segment de bugete 78% din volumul total al solicitarilor).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite