Ce spaţii de birouri îşi deschid uşile în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezvoltatorii şi-au propus să livreze în 2012 peste 200.000 de metri pătraţi de spaţii office, cele mai multe în Capitală. Unele proiecte ar putea însă să fie amânate din cauza dificultăţilor de finanţare.

Dezvoltatorii imobiliari au planuri ambiţioase în acest an pentru segmentul office. Ei şi-au propus să livreze peste 220.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri, potrivit datelor solicitate de „Adevărul" companiilor de profil. Continuarea crizei economice şi dificultăţile de finanţare ar putea să-i constrângă pe unii dezvoltatori să-şi amâne proiectele şi în acest an.
 
Cele mai multe proiecte anunţate că vor fi finalizate în 2012 sunt în Bucureşti, doar câteva clădiri urmând să-şi deschidă uşile în Timişoara şi Iaşi. Potrivit unor surse din piaţă, tot în acest an ar putea fi finalizate şi unele proiecte office în Sibiu, Cluj-Napoca şi Târgu Mureş, însă acest lucru nu a fost confirmat oficial.

Uşor dezgheţ

În 2010 au fost livraţi 270.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri, iar în 2011, numai 130.000, potrivit Mirelei Raicu, partener în cadrul companiei Esop. Potrivit calculelor companiei, vor fi livraţi doar 147.000 de metri pătraţi de birouri, însă numai 85% din suprafaţa anunţată va fi şi finalizată, diferenţa urmând să fie amânată pentru 2013.

În prezent, stocul modern de birouri (clasa A şi B) cumulează 1,85 milioane de metri pătraţi, potrivit Claudiei Cetăţoiu, consultant în cadrul departamentului de birouri al Jones Lang LaSalle (JLL). Ea spune că în primele nouă luni ale anului trecut au fost livrate spaţii cu o suprafaţă de 52.000 de metri pătraţi, iar în ultimele trei luni din 2011 stocul a crescut cu încă 54.000 de metri pătraţi.

„Activitatea de construcţie este una restrânsă, cu foarte puţine proiecte aflate în prezent în curs de construire. Oferta anuntaţă pentru 2012 însumează o suprafaţă de aproximativ 112.000 de metri pătraţi, dintre care 50 % au fost deja preînchiriaţi, cuprinzând o serie de proiecte care trebuiau finalizate iniţial în 2012", a declarat reprezentantul JLL. Cetăţoiu se aşteaptă ca 2012 să fie similar sau chiar inferior anului 2011, având în verede cererea din anul precedent, negocierile, dar şi criza economică globală.

Proiecte demarate în 2011, finalizate în 2012

Câteva dintre proiectele care au şanse să fie finalizate în acest an sunt cele care au fost demarate în 2011. Printre ele se numără Sky Tower din zona Floreasca, Hermes Business Park din zona Dimitrie Pompeiu şi AFI Business Park (investiţie de 35 de milioane de euro) din zona Cotroceni, toate din Bucureşti.

Un alt proiect aşteptat a fi livrat în acest an este clădirea de biouri Cathedral Plaza, amplasată în aproprierea Catedralei Romano-Catolice „Sfântul Iosif", fapt ce a ridicat multe probleme în obţinerea autorizaţiilor. Tot din acest motiv, construcţia,  demarată în urmă cu câţiva ani, a fost amânată. Investiţia în acest proiect se ridică la 40 de milioane de euro. Tot pentru acest an este anunţată şi finalizarea City Business Center, din Capitală, a cărui valoare investiţională este de 50 de milioane de euro.

Tranzacţiile, în stagnare

„Pentru 2012, dacă nu vor exista turbuleţe majore şi neprevăzute în sistemul economic local sau internaţional, credem că vom asista la un ritm similar de tranzacţionare cu 2011, adiţional înregistrându-se eventual o creştere a tranzacţiilor de pre-închiriere pentru proiectele viabile anunţate a se finaliza în 2012-2013", a explicat Alexandru Petrescu, managing partner în cadrul Esop.

El crede că tranzacţiile pentru birourile situate în vile vor înregistra o creştere mai redusă, în condiţiile în care spaţiile cu adevărat viabile pentru aşteptările clienţilor vor fi puţine. Mai mult, el estimează că preţul unor astfel de proprietăţi ar putea fi mai mare cu 10-15%. În condiţiile în care mai mulţi proprietari de vile vor înţelege necesitatea de a investi în ridicarea calitaţii spaţiului, acolo unde amplasamentul este central, aproape de metrou, este posibil să asistăm la o reluare a ritmului de tranzacţionare a spaţiilor în vilă, a mai spus reprezentantul Esop.

"Anul 2012 va fi similiar sau inferior celui precedent, luând în calcul cererea din 2011, negocierile şi criza economică globală.''
Claud ia Cetăţoiu consultant  Jones Lang LaSalle

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite