Ce malluri îşi vor deschide porţile în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezvoltatorii imobiliari sunt mai optimişti în acest an. Vor să inaugureze 15 centre comerciale în 2012, după ce problemele de finanţare le-au dat planurile peste cap în ultimii ani.

Dacă am lua în calcul declaraţiile dezvoltatorilor din retail din România, la sfârşitul acestui an ar trebui să avem finalizate 12 proiecte de retail şi trei extinderi, care însumează o suprafaţă comercială de peste 360.000 de metri pătraţi. Însă reprezentanţii companiilor de consultanţă imobiliară sunt sceptici în privinţa concretizării anumitor proiecte deorece finanţarea încă creează probleme.

„Chiar dacă încercăm să creionăm un scenariu optimist, nu putem să nu luăm în calcul anumite probleme legate de finanţare care par a fi inevitabile. În acest context, există posibilitatea ca nu toate deschiderile de centre comerciale anunţate în 2012 să fie realizate", a declarat, pentru „Adevărul", Daniel Nistor, account manager în cadrul departamentului de retail al CBRE România.

Proiecte de sute de milioane de euro

Cele mai importante proiecte care se vor livra în acest an sunt  Palas Iaşi, cu o investiţie de 260 de milioane de euro, extinderea Colosseum (valoarea întregului proiect se ridică la 350 de milioane de euro) şi extinderea Electroputere Parc Craiova (valoarea întregului proiect este de 90 de milioane de euro), potrivit lui Daniel Nistor.

Cristina Dumitrache, directorul departamentului de centre comerciale din cadrul Cushman & Wakefield România, susţine că în 2012 vor fi livraţi 237.200 de metri pătraţi de spaţii comerciale.

„Aproximativ 70% din această suprafaţă (175.000 de metri pătraţi) este deja în construcţie, fiind aşteptat ca termenul de livrare să fie respectat", a subliniat Cristina Dumitrache. Ea spune că cele mai importante deschideri din acest an sunt Palas Iaşi şi European Retail Park Deva (investiţie de 70 de milioane de euro ), precum şi extinderea centrelor Era Shopping Park Oradea (valoarea întregului proiect se ridică la 80 de milioane de euro) şi Electroputere Parc Craiova.

Click pentru a mări

image

„Majoritatea proiectelor din acest an sunt galerii comerciale ancorate de hipermarketuri, având o suprafaţă medie închiriabilă de aproximativ 20.000 de metri pătraţi. Acestea includ trei centre dezvoltate de Cora în Bucureşti, Bacău şi Slobozia, European Retail Park în Deva, ancorat de Carrefour, Prima Shopping Centre în Oradea (investiţie de 50 de milioane de euro), ancorat de Kaufland şi posibil AFI Laromet, ancorat de Real", a afirmat Cristina
Dumitrache.

Potrivit reprezentanţilor Cora, în 2012 vor fi lansate trei hipermarketuri cu galerie comercială: Slobozia către finalul primei jumătăţi a anului, iar în Bacău şi Bucureşti (Şoseaua Alexandriei) în a doua jumătate a anului. Investiţia în aceste centre comerciale este de 60 de milioane de euro.

Pe lângă proiectele amintite anterior, Andrei Văcaru, şeful departamentului de retail al companiei Jones Lang LaSall, a mai menţionat finalizarea centrelor comerciale Nepi Braşov, Uvertura Botoşani (investiţie de 23 de milioane de euro), Intercora Mihai Bravu şi Nepi Ploieşti. „În ceea ce priveşte lansările de proiecte în 2012, acestea vor fi cel mai probabil relansări ale unor proiecte mai vechi, într-o nouă formă adaptată realităţii de astăzi", a concluzionat Andrei Văcaru. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite