Care sunt cele mai ieftine locuinţe scoase la vânzare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Harta locuinţelor-chilipir din România
Harta locuinţelor-chilipir din România

O garsonieră în Deva poate fi cumpărată de la 4.000 de euro, în timp ce un apartament cu două camere este scos la vânzare în Covasna cu 10.000 de euro. La preţuri atât de mici, condiţiile lasă însă de dorit.

Epoca în care preţurile locuinţelor creşteau de la o zi la alta a apus. Acum, cumpărătorii sunt atenţi la fiecare ajustare de preţ şi tatonează terenul mai mult timp când vine vorba de achiziţia unei locuinţe. Dacă în perioada de boom preţurile locuinţelor erau mult mai mari, acum românii au de unde alege având în vedere că atât apartamentele, cât şi garsonierele s-au ieftinit, dar şi numărul de tranzacţii este în scădere.

În 2008, preţul apartamentelor noi se aliniau pe acelaşi palier cu cele noi. Dar, în ultimii trei ani, locuinţele construite înainte de 1990 s-au detaşat, în mod clar, de cele noi. Cei interesaţi să-şi cumpere o casă pot găsi astăzi oferte la doar câteva mii de euro pe portalurile companiilor imobiliare sau pe site-urilor cu anunţuri postate chiar de proprietari. Totuşi, există şi reversul medaliei.

Garsonieră la 4.000 de euro

Poţi să găseşti preţuri bune în toate oraşele din România, dar trebuie să te aştepţi la anumite probleme precum: suprafeţe prea mici, starea apartamentului să nu fie una foarte bună sau amplasarea imobilului să fie într-o zonă periferică. Cel mai mic preţ în cazul unei garsoniere este de 4.000 de euro.

Această garsonieră este poziţionată în Deva şi are o suprafaţă de 33 de metri pătraţi, potrivit unei analize realizate cu ajutorul portalurilor de profil. O altă garsonieră, de doar 5.000 de euro, poate fi achiziţionată în Brăila. Locuinţa este poziţionată la etajul doi din patru şi este uşor îmbunătăţită. În Suceava, una dintre cele mai ieftine garsoniere poate fi cumpărată la un preţ de 6.500 de euro. Locuinţa este recent renovată, are baie, dar o suprafaţă de doar 20 de metri pătraţi.

Dacă vorbim de marile oraşe din România, preţurile garsonierelor depăşesc 9.000 de euro. Aşadar, o garsonieră în Bucureşti poate fi achiziţionată cu 9.500 de euro. Locuinţa este semidecomandată, are o suprafaţă utilă de 16 metri pătraţi şi este poziţionată în cartierul Berceni.

Cu 10.000 de euro se poate cumpăra o garsonieră atât în Braşov, cât şi în Iaşi. În cazul locuinţei din Iaşi, aceasta are o suprafaţă de 17 metri pătraţi. Cele mai ieftine locuinţe de două camere sunt în Covasna şi în Brăila. Aşadar, apartamentul din Covasna costă 10.000 de euro şi are o suprafaţă de 50 de metri pătraţi. O oferta şi mai bună vine din Brăila, unde o locuinţă de 35 de metri pătraţi executată silit de Raiffeisen Bank este scoasă la vânzare la prima licitaţie la un preţ de strigare de 9.000 de euro.

În Bucureşti, un apartament în zona Theodor Pallady de două camere costă 28.000 de euro şi are o suprafaţă utilă de 35 de metri pătraţi. În Braşov, o locuinţă de două camere, decomandată şi cu o suprafaţă utilă de 44 de metri pătraţi, poate fi cumpărată cu 34.000 de euro. Dar dacă doriţi o casă ieftină în Constanţa, trebuie să alocaţi o sumă de 35.000 de euro. Suprafaţa imobilului este de 46 de metri pătraţi.

Trei camere cu 15.000 de euro

Cel mai ieftin apartament de trei camere din România este la Brăila, iar preţul lui este de 15.000 de euro. Suprafaţa utilă a acestui apartament este de 51 de metri pătraţi. Preţul este foarte scăzut deoarece proprietarul doreşte să îl vândă urgent. În Gheorgheni, judeţul Harghita, un apartament executat silit de Bancpost este scos la vânzare la prima licitaţie la preţul de 15.300 de euro şi are o suprafaţă de 87 de metri pătraţi.

În Capitală, o locuinţă de trei camere în zona Rahova se vinde cu 40.000 de euro. Acest apartament are o suprafaţă de 50 de metri
pătraţi. În Constanţa, o locuinţă în zona Tomis Nord cu o suprafaţă utilă de 36 de metri pătraţi costă 32.500 de euro. În Arad, un imobil cu trei camere costă 30.900 de euro, are o suprafaţă de 62 de metri pătraţi şi este şi semi - mobiliat.

Preţurile, în scădere şi în 2012

În ultimii ani, preţurile locuinţelor vechi, cât şi noi au cunoscut modificări semnificative, chiar s-au înjumătăţit faţă de perioada de boom. Chiar dacă anul acesta ajustările nu au fost foarte mari şi am putea spune că apar semne de stabilitate, specialiştii din piaţa imobiliară se aşteaptă să mai urmeze un nou val de reduceri, dar nu mai mari de 10%.

„Faţa de vârful pieţei atins în 2008, valorile apartamentelor sunt acum cu aproximativ 50% mai mici", a declarat Alexandru Pricop, mana­ging partner în cadrul Coldwell Banker România. În acest an, ajustările aplicate în cazul locuinţelor nu au fost foarte mari. „Faţă de 2010, preţurile apartamentelor au scăzut în acest an cu aproximativ 5% pe segmentul vechi şi cu aproximativ 10% pe segmentul nou", a mai spus Alexandru Pricop.

Preţurile solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare au cunoscut fluctuaţii în fiecare lună, fie că vorbim de ieftiniri sau de scumpiri, fapt ce ne-ar determina să credem că piaţa s-a stabilizat.  „Dar dacă ar fi să analizăm prin prisma a ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani pe piaţa imobiliară, dar şi ţinând cont de volumul actual al cererii care nu mai este la fel de ridicat ca în primele luni din acest an, putem să ne aşteptăm la scăderi ale preţurilor în următoarea perioadă", spune însă Daniel Crainic, marke­ting manager al site-ului imobiliare.ro.

"Preţurile locuinţelor din Bucureşti vor urma trendul descrescător şi în primul semestru din 2012.''
Alexandru Pricop
managing partner  Coldwell Banker România

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite