Bula imobiliară dezumflă sistemul bancar spaniol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prăbuşirea pieţei imobiliare spaniole a lovit în egală măsură dezvoltatorii, populaţia şi băncile
Prăbuşirea pieţei imobiliare spaniole a lovit în egală măsură dezvoltatorii, populaţia şi băncile

Expunerea uriaşă pe sectorul imobiliar cauzează acum probleme pentru întregul sistem bancar din Spania. Doar patru instituţii de credit ar putea supravieţui crizei.

Prăbuşirea pieţei imobiliare spaniole a lovit puternic sistemul bancar al statului, şi-aşa afectat de criza economică europeană. Cu toate că, încă din 2010, autorităţile naţionale au demarat un amplu proces de consolidare a sectorului financiar (prin fuziuni, naţionalizări şi chiar închiderea instituţiilor de credit neperformante), sistemul bancar spaniol rămâne unul dintre cele mai fragile din
Europa.

Expunerea uriaşă pe sectorul imobiliar nu face decât să afunde băncile în probleme. Instituţiile de creditare spaniole deţin, în acest moment, active imobiliare „de nevândut" în valoare de 30 de miliarde de euro, potrivit unui consilier de risc pentru marile grupuri bancare din Spania.  „Sunt foarte îngrijorat de băncile de dimensiuni mici şi medii, care au operaţiuni exclusiv în Spania şi care sunt bazate pe imobiliare", a declarat Pablo Cantos, mana­ging partner al MaC Group.

50% din creditele imobiliare au probleme

În total, băncile spaniole au acordat credite imobiliare în valoare de 308 miliarde de euro, dintre care mai bine de jumătate au probleme, potrivit datelor băncii centrale a Spaniei. Acum, analiştii se tem că ar putea trece câteva decenii până când piaţa imobiliară spaniolă îşi va reveni. Din 2007 şi până în prezent, preţurile caselor au scăzut, în medie, cu 28%, potrivit datelor portalului imobiliar Fotocasa.es. În acelaşi interval, preţurile terenurilor au scăzut, în medie, cu 33%, însă în anumite regiuni ieftinirea a ajuns până la 74%.

Astfel, doar grupurile bancare mari - Santander, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA (BBVA), La Caixa şi Bankia SA - sunt suficient de puternice pentru a rămâne în picioare şi după pierderile înregistrate pe portofoliul de credite imobiliare, crede Cantos. Santander deţine active în valoare de 9,2 mili­arde de euro obţinute prin executări silite, BBVA are în portofoliu active de acest fel în valoare de 5,87 miliarde de euro, iar Bankia - 5,85 miliarde de euro, potrivit datelor BNP Paribas. Statul spaniol a cheltuit 17,7 miliarde de euro pentru a consolida sistemul bancar. 45 de instituţii regionale de economii (cunoscute sub numele de „cajas") au fuzionat şi au rămas 15 bănci de dimensiuni mai mari şi considerate mai sigure.

308 miliarde de euro este valoarea totală a creditelor imobiliare acordate de băncile spaniole.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite