Arhitecții: Blocurile reabilitate termic sunt colorate haotic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocuri reabilitate termic
Blocuri reabilitate termic

Reabilitarea termică a clădirilor din țară se face în mod haotic, iar majoritatea licitațiilor pentru aceste proiecte nu respectă normele în vigoare, sunt de părere reprezentanții Ordinul Arhitecţilor din România (OAR).

Principalele nemulţumiri ale arhitecţilor sunt cauzate de faptul că nu există un control în procesul de anvelopare a clădirilor, cu consecinţe estetice și practice care decurg din aceste acţiuni. 

„S-a ajuns la o cromatică absolut psihedelică (n.r.-halucinantă) în ceea ce priveşte blocurile de locuinţe. Avem acum clădiri peste care s-a aplicat o zugrăveală violet, verde de China, albastru ultramarin sau galben pai. Mai mult, sunt cazuri în care primăriile au impus formule unice care conţin combinaţii de tipul portocaliu cu albastru, impuse prin caietul de sarcini”, a afirmat arhitectul Mircea Ochinciuc, preşedintele OAR Bucureşti.

O alta consecinţă nefastă a modului în care se realizează reabilitarea blocurilor este folosirea polistirenului, sunt de părere arhitecţii bucureşteni. Pe lângă faptul că utilizarea polistirenului, produs pe bază de petrol, este contrar conceptului de dezvoltare durabilă, arhitecţii mai atrag atenţia asupra faptului ca nu se ştie cum se vor comporta aceste clădiri in viitor. Oficialul OAR Bucureşti spune că acest tip de reabilitare, pe bază de polistiren nu a fost testat suficient, neexistând clădiri a căror reabilitare să fie mai veche de 10-15 ani.

O altă nemulţumire a arhitecţilor bucureşteni este modul în care s-au facut licitaţiile, cele mai multe dintre acestea nerespectând normele în vigoare.

Numai 1,5% din licitațiile realizate în primele cinci luni ale acestui an au respectat normele în vigoare, în sensul în care comisia a evaluat și calitatea proiectului, reiese dintr-o analiză realizată de Ordinul Arhitecţilor din Bucureşti.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite