De la 1 ianuarie 2012 moneda chinezeasca va intra «în rândul lumii» pe pietele futures

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul financiar CME, cea mai mare piata de tranzactionare a contractelor futures din întreaga lume,cu sediul central în Chicago, va permite investitorilor internationali sa foloseasca moneda chinezeasca drept colateral pentru tranzactiile cu toate produsele sale, începînd cu ianuarie 2012.

Aceasta decizie, anuntata luni, înseamna de fapt ca, toti investitorii care detin depozite în renminbi în Hong Kong, sau în alte centre financiare din afara Chinei, pot utiliza acele lichiditati pentru a garanta achizitiile de instrumente financiare derivate tranzactionate pe piata metalelor, a cerealelor si a energiei.

„Faptul ca cea mai mare piata de tranzactii futures a pus o astfel de amprenta asupra monedei chinezesti – permintând utilizarea ei ca si colateral, este de o importanta semnificativa”, a declarat Dariusz Kowalczyk, strategist financiar la Credit Agricole.

Decizia pe care a luat-o grupul CME nu a avut un impact imediat pe piete

În prezent moneda chinezeasca poate fi folosita pentru tranzactii financiare în afara Chinei continentale cu câteva restrictii însa. Beijing-ul impune o serie de limitari substantiale din dorinta de a controla modul în care moneda circula în afara granitelor Chinei.

În ultima perioada însa, Beijingul a redus treptat controlul, lasând moneda nationala sa circule tot mai liber pe pietele internationale, ca urmare a faptului ca liderii chinezi îsi doresc sa promoveze renminbi-ul ca o alternativa globala la dolarul american.



Compania CME accepta deja o gama larga de active colaterale pentru garantii, incluzînd aurul sau diferite tipuri de obligatiuni tranzactionabile pe majoritatea pietelor dezvoltate.

Moneda chinezească , renminbi

Renminbi-ul nu este prima moneda a unei tari emergente care a fost acceptata drept colateral: traderii pot folosi de asemenea peso-ul mexican si lira turceasca. CME planuieste chiar sa-si extinda gama de monede si active pe care sa le accepte drept colaterale.

Potrivit Autoritatii Monetare din Hong Kong , depozitele în renminbi totalizau 18.5 miliarde de renminbi (97 miliarde de dolari) la sfârsitul lunii octombrie, cu 0,6 procente mai putin decât în septembrie, dar de trei ori mai mult decât anul trecut.

Grupul CME care opereaza cea mai mare piata de produse financiare derivate din lume, este una din sutele de companii globale care cauta sa obtina avantaje de pe urma folosirii renminbi-ului în afara granitelor Chinei.  

Pîna acum în acest an, companii ca Unilever si Caterpillar  au emis echivalentul a 13,4 miliarde de dolari în  obligatiuni  denominate în renminbi, cunoscute ca obligatiuni „dim sum”. Asta, în ciuda faptului ca emisiunea de obligatiuni în alte monede a scazut în ultimele luni ca urmare a lipsei de investitori.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite