Mugur Isărescu are repulsie de cuvântul "criză"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, susţine că are repulsie faţă de cuvântul "criză".

Isărescu şi-a justificat sentimentul, miercuri seara, într-un discurs prilejuit de dezbaterea "De la Marea Dezordine la Noua Normalitate", inspirată de cartea "Biletul de ieşire din criză", scrisă de consilierul său, Adrian Vasilescu.

"În prima parte a vieţii mele profesionale, în anii 71 - 79, am tot vorbit despre tot felul de crize şi am această repulsie faţă de acest cuvânt. Înainte de 1989 capitalismul era în criză, iar socialismul într-un succes deosebit. Am asistat la multe crize. Din criză în criză am tot crescut. Aşa s-a format Europa. Din toate aceste crize, din 1971 şi până în 1989 a apărut moneda unică, singura de acest fel pe care a cunoscut-o omenirea", a arătat Isărescu.

Ce înseamnă criza, a întrebat retoric guvernatorul Băncii Centrale, care a subliniat că acest cuvânt a fost des repetat de preşedintele Traian Băsescu, în discursul său de miercuri seară.

"Azi l-am ascultat pe preşedinte şi am făcut o analiză de text. Cuvântul criză a fost cuvântul pe care l-am auzit cel mai des. Criză, criză", a spus guvernatorul.

Isărescu apreciază că termenul recesiune este mai potrivit. "O să ieşim şi din recesiunea aceasta. Ce va rămâne atunci din criză? Un sentiment general cum că nu ne-a fost mereu bine", a arătat Isărescu.

Acesta a explicat, pe de altă parte, cum poate interpreta cuvântul criză atunci când se vorbeşte despre moneda naţională.

"Am constatat că leul este foarte în criză şi este prea stabil. Atunci când s-a apreciat leul, exportatorii mai că ne-au spart geamurile la BNR. Şi atunci întreb, când a fost criză, când leul s-a depreciat sau când leul s-a apreciat?", a spus Mugur Isărescu.

Într-o exprimare plastică Isărescu a lăsat auditoriul să tragă singur concluziile.

"Oare când ieşim din criză? Când eşti în criză? Când faci un chef mare şi întreci măsura, sau a doua zi dimineaţă, când te apucă mahmureala?", a spus acesta, arătând că titlul cărţii scrise de consilierul său reflectă foarte bine ce se întâmplă azi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite