"A fost cel mai greu film din cariera mea"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DVD-ul cu producţia "Mihai Viteazul" va putea fi găsit vineri, împreună cu ziarul "Adevărul" După succesul internaţional al peliculei "Dacii", firma americană Columbia a confirmat

DVD-ul cu producţia "Mihai Viteazul" va putea fi găsit vineri, împreună cu ziarul "Adevărul"

După succesul internaţional al peliculei "Dacii", firma americană Columbia a confirmat dorinţa de a produce filmul "Mihai Viteazul".

Din distribuţia înaintată de producători făceau parte Orson Welles - în rolul împăratului Rudolf -, Laurence Harvey - în rolul sultanului turc -, Elizabeth Taylor şi Richard Burton - cuplul Bathory - şi Charlton Heston, în rolul domnitorului român.

În plus, americanii ofereau patru milioane de dolari pentru producţia filmului. "Cu aceşti bani, filmul ar fi fost de patru ori mai bogat", povesteşte regizorul peliculei.

Ceauşescu a vrut actori români

"Totul s-a spulberat însă când însuşi Ceauşescu a hotărât să fie făcut numai cu actori români. Pentru rolul lui Mihai, au existat nu mai puţin de 128 de variante, iar filmări au avut loc şi în Cehoslovacia, şi în Turcia. Am plătit din bani personali deplasarea la Istanbul a unei echipe de 32 de oameni şi patru cai", mai spune Sergiu Nicolaescu, adăugând că "a fost cel mai greu film din cariera mea, dar a meritat"."Mihai Viteazul" este cel mai difuzat film românesc, care a adunat sute de milioane de spectatori în lumea întreagă. Sunetul optic a fost pierdut înainte de 1989, dar în 2000 a fost refăcut.

"Sunt sigur că peste o sută de ani filmul va mai fi util şi apreciat, declară regizorul peliculei. Am lucrat la el cu toată pasiunea şi profesionalismul de care eram capabil. A fost cel mai greu <> al meu. Am avut parte de nenumărate interdicţii şi cenzurări, dar am rezistat şi nu am afectat calitatea filmului."

Amza, din nou la înălţime

În producţia din 1970, n-au mai jucat nici Richard Burton, nici Elisabeth Taylor, nici Charlton Heston. În schimb, în rolul lui Mihai Viteazul a fost distribuit şi a jucat inegalabil - poate şi ambiţionat de distribuţia iniţială - Amza Pellea.

Alături de el, fraţii Buzeşti - Ilarion Ciobanu, Florin Piersic şi Septimiu Sever -, mama lui Mihai Viteazul, interpretată de Olga Tudorache, Colea Răutu, în rolul sultanului Murat III, Sergiu Nicolaescu, în rolul lui Selim Paşa - prietenul turc al domnitorului român -, sau Mircea Albulescu, în rolul curajosului preot Stoica, luptând pe front, cu arma în mână, în straie preoţeşti.

Criticii au fost în unanimitate de acord că rolul i-a venit lui Amza ca o mănuşă. Trăsăturile aspre, masculine s-au potrivit de minune cu imaginea conducătorului Ţării Româneşti. Şi lui Colea Răutu i-a reuşit rolul sultanului.

"Darul cel mai de preţ al omului e puterea"

Un schimb de replici dintre cei doi a rămas în memoria publicului. "Care crezi că e darul ce l mai de preţ pe care Dumnezeu l-a făcut omului?", îl întreabă sultanul, aflat pe una dintre terasele Palatului său din Istanbul, pe Mihai.

Acesta îi răspunde: "Viaţa!" "Nici nu mă aşteptam la alt răspuns, zice sultanul, din partea unuia care domneşte peste o ţară aşa mică. Ei, află, dragul meu, că darul cel mai de preţ pe care Dumnezeu l-a făcut omului este puterea!". În acel moment, camera descrie o panoramare şi, deodată, se deschide imaginea Istanbulului cu bogăţiile sale...

Un domnitor îndrăgostit

Reuşit e şi rolul lui Selim Paşa, jucat de Sergiu Nicolaescu, simpatizantul lui Mihai din tabăra adversă. Iar un capitol aparte e constituit din secvenţele romantice care aduc în prim-plan dragostea dintre domnitor şi Contessina Rossana Viventini, interpretată de actriţa Irina Gardescu.

Pentru rolul lui Mihai, au existat nu mai puţin de 128 de variante. Am plătit din bani personali deplasarea la Istanbul a unei echipe de 32 de oameni şi patru cai
Sergiu Nicolaescu,
regizor

Replici celebre, fotografii, ringtonuri, interviuri şi articole inedite găsiţi pe www.filmeleadevarul.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite