O gradinita particulara, in Capitala, costa 100.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Investitia initiala este amortizata in circa doi ani * Copiii invata limba engleza, fac sport si teatru

O gradinita particulara poate fi o solutie pentru cei care au bani si vor sa investeasca intr-o afacere care imbina placutul cu utilul. "Este mai ales o afacere pentru doamne deoarece presupune lucrul cu copiii si nu poate fi considerata o activitate istovitoare", ne-a declarat proprietara unei gradinite. Suma minima de plecare este de 100.000 euro necesara inchirierii si dotarii unui spatiu in Bucuresti sau intr-o comuna din imprejurimi si angajarii catorva persoane care sa se ocupe de gradinita si de copii. Investitia initiala poate fi amortizata in circa doi ani, in functie de numarul "clientilor". "Daca dupa doi ani de la deschiderea gradinitei nu ai ajuns la zero, inseamna ca ceva nu este in regula. Trebuie sa gasesti cauza si sa adopti masurile necesare sau sa abandonezi afacerea. Potrivit statisticilor insa, 85% dintre unitatile de invatamant particulare infiintate au rezistat pe piata, acum functionand peste 300 numai in Capitala. Profitul este sigur mai ales dupa patru-cinci ani, iar nivelul acestuia depinde de numarul copiilor inscrisi", ne-a spus Corina Tanasescu, patron al gradinitei Piccollino. Indicat este ca in momentul deschiderii gradinitei, intreprinzatorul sa mai aiba pregatite cateva zeci de mii de euro pentru investitiile necesare ulterior. Si in cazul in care se doreste o dezvoltare a afacerii, suma necesara este asemanatoare celei pentru deschiderea unei unitati scolare particulare. "Gradinita noastra a fost prima infiintata dupa 1990. Functioneaza de 15 ani, iar acum ar fi nevoie de o investitie pentru a face fata concurentei din ce in ce mai mari. Dupa ce ne-am facut calculele am constatat ca avem nevoie de 100.000 euro pentru a ne dezvolta", ne-a spus Gabriela Teodorescu, coproprietar al gradinitei Domino. Cel mai important element al investitiei este spatiul, majoritatea gradinitelor functionand in case sau vile reamenajate.
Parintii sunt cei mai dificili clienti
Clientii sunt din ce in ce mai pretentiosi, dorindu-si un loc cat mai frumos si curat pentru copiii lor. "Clientul-parinte este cel mai pretentios client din cati pot exista. El vrea tot ce este mai bun pentru copilul lui si este firesc sa fie asa. Tocmai din acest motiv opteaza pentru o gradinita particulara care asigura in primul rand o mai mare securitate a copilului", spune Corina Tanasescu.
Copiii invata limba engleza, dar si sa-si exprime sentimentele
Gradinitele se intrec in oferte, de la invatarea limbii engleze si pana la initierea in lucrul pe calculator. Fiecare gradinita are un anumit profil, daca unele sunt axate mai mult pe sport, altele sunt orientate catre teatru sau muzica. "Noi adoptam o metoda globala in care copiii invata totul avand impresia ca se joaca. Folosim foarte mult teatrul pentru ca micutii sa se transpuna in diverse personaje si sa inteleaga totul mai bine. Incercam sa-i invatam sa-si exprime sentimentele", spune Gabriela Teodorescu. Gradinitele asigura copiilor micul dejun, dejunul, precum si una-doua gustari, iar cei care sunt obisnuiti sa doarma la amiaza o pot face in dormitoare special amenajate. Grupele sunt formate in functie de varsta micutilor, majoritatea fiind de maximum 10 copii.
"Cursurile" costa intre 100 si 500 de euro lunar
Toate aceste avantaje inseamna insa si ceva bani scosi din buzunarul parintilor. Taxa incasata de cele mai ieftine gradinite este de 100 euro/luna, dar poate ajunge chiar si la 400-500 euro/luna in cazul gradinitelor cu dotari mai bune. "Clienti sunt, in general, parinti cu o situatie materiala buna, peste medie, care isi permit sa plateasca destul de mult pentru educatia copiilor lor. Noi am avut la gradinita de-a lungul anilor copiii multor guvernanti. Uneori au devenit personalitati publice dupa ce au fost "clientii" nostri", a mai spus directoarea gradinitei Domino.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite