Germania şi Franţa: antanta durează până se ajunge la bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa ar dori ca propriile bănci să fie recapitalizate din banii Fondului european de urgenţă, Germania se opune şi insist că findul poate fi folosit doar ca ultimă soluţie

Germania şi Franţa nu au reuşit încă să ajungă la o înţelegere, deşi mâine ar trebui să îşi anunţe planul în privinţa băncilor europene şi a măsurilor care să împiedice extinderea contagiunii financiare sau chiar să pregătească pieţele pentru un eventual faliment al Greciei, relatează Reuters. Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy sunt însă presaţi de pieţele financiare şi de Statele Unite să treacă peste divergenţe pentru ca aşa-numita criză a datoriilor suverane din Europa să nu afecteze revenirea economică globală.

Însă decizia Fitch de ieri, de a retrograda Italia şi Spania, complică lucrurile. Parisul ar dori să poată accesa Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF, a cărui valoare se ridică la 440 de milairde de euro) pentru a-şi recapitaliza propriile bănci. Băncile franceze au cea mai mare expunere pe datoria statelor sudice din Eurozonă. Berlinul, în schimb, insistă că FESF ar trebui folosit doar ca ultimă soluţie, atunci când nu sunt disponibile fonduri naţionale, respectiv când o ţară chiar nu se mai poate descurca de una singură, a indicat o sursă germană pentru Reuters.

Ce vrea Hexagonul
O sursă din Trezoreria franceză a explicat, de asemenea, pentru agenţie că Parisul consideră că băncile franceze care nu pot strânge capital de pe pieţe ar trebui să aibă acces la fondul de salvare. Merkel a replicat deja că băncile în dificultate trebuie să îşi caute întâi salvarea pe pieţa liberă, apoi să ceară ajutorul propriului guvern şi doar în ultimă instanţă să se gândească la FESF. Şi, dacă se întâmplă asta, accesul la bani să se facă sub condiţia unor reforme stricte. Cancelarul intenţionează să aducă această problemă în discuţie, dar abia la următorul Consiliu, pe 17 şi 18 octombrie.

Guvernul francez şi banca naţională a Franţei au respins până acum câteva zile ipoteza de a recapitaliza băncile franceze. Nu sunt încă lămuriţi nici acum cum ar putea proceda, în aşa fel încât să nu aibă de suferit ratingul Franţei - încă menţinut la nivelul maxim, AAA, de agenţii. Franţa este cel de-al doilea mare garant al FESF, după Germania. Însă, dacă Hexagonul ar fi şi el retrogradat, atunci întregul edificiu de sprijin financiar pentru Grecia, Portugalia şi Irlanda s-ar prăbuşi, mai scrie Reuters.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite