Si in 2003, gauri de zeci de mii de miliarde de lei la bugetul statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Venituri neincasate la buget si cheltuieli nejustificate de zeci de mii de miliarde de lei, precum si alte abateri grave care au adus prejudicii statului sunt principalele constatari ale Curtii de

Venituri neincasate la buget si cheltuieli nejustificate de zeci de mii de miliarde de lei, precum si alte abateri grave care au adus prejudicii statului sunt principalele constatari ale Curtii de Conturi, dupa ce a luat la bani marunti peste 3.500 de institutii ale statului si agenti economici. Curtea de Conturi a finalizat Raportul public pe 2003, pe care l-a transmis Parlamentului, ne-au declarat reprezentantii institutiei. Astfel, Ministerul Finantelor se face vinovat ca nu a incasat la bugetul de stat venituri de peste 166.000 miliarde lei. Din verificarile Curtii de Conturi a rezultat ca organele fiscale nu si-au facut datoria, nepunand in aplicare etapele de executare silita. Autoritatile judecatoresti se remarca prin efectuarea unor cheltuieli care au produs prejudicii de peste 4 miliarde de lei, constand in plati peste normele legale, efectuate pentru lucrari de reparatii si investitii sau preturi mari la materiale. Unitatile de invatamant si cercetare au cheltuit circa 12 miliarde lei peste limitele legale, cu plata salariilor, dar si cheltuieli materiale si de capital. Aceeasi situatie s-a semnalat si in cazul unitatilor din domeniul sanatatii. Curtea de Conturi a semnalat si faptul ca Ministerul Sanatatii nu a asigurat respectarea legii de catre institutiile din subordine, care au cheltuit suplimentar, in 2003, pentru liniile de garda realizate, peste 65 miliarde de lei. In plus, desi spitalele aveau arierate de peste 6.000 miliarde de lei, au fost fortate sa implementeze un proiect informatic, "Hospital Manager", pentru care au platit in mai bine de un an peste 87 de miliarde de lei, reiese din raportul Curtii de Conturi. In concluzie, in urma verificarii conturilor anuale de executie bugetara la institutiile publice, Curtea de Conturi a constatat prejudicii din efectuarea unor plati nelegale in suma de 96 de miliarde de lei.
Nereguli si la BNR, CEC si Eximbank
Mari nereguli au fost depistate de Curtea de Conturi si in ograda bancilor. Astfel, CEC a efectuat, in anii 2002-2003, cheltuieli pentru reclama si publicitate de peste un miliard de lei, neavand la baza contracte incheiate in forma scrisa cu prestatorii de servicii. In plus, CEC a mai efectuat cheltuieli de peste 600 milioane lei, reprezentand cotizatii la asociatii bancare din tara si strainatate, care au fost considerate, in mod eronat, deductibile de la calculul profitului impozabil. Iar la sucursala CEC Targoviste nu au fost inregistrate in patrimoniul sau terenuri in valoare de 519 milioane lei. In urma verificarilor la BNR, Curtea de Conturi a constatat ca, timp de doua luni, venituri de circa 300 milioane lei, obtinute de o parte din salariati, care au beneficiat de reduceri de tarife practicate in cadrul caselor de odihna apartinand bancii, nu au fost impozitate. Eximbank, in schimb, a practicat un nivel ridicat la comisioanele percepute in administrarea surselor si un nivel scazut de fructificare a fondurilor statului. Astfel, in 2003, pentru plasamentele efectuate din disponibilitatile fondurilor statului destinate stimularii exporturilor in suma de 152 miliarde de lei, in credite de trezorerie, Eximbank a incasat si virat la aceste fonduri dobanzi de 1,8 miliarde lei, pentru care a perceput comisioane de administrare de 6,8 miliarde lei, respectiv 372% din valoarea veniturilor obtinute din fructificarea fondurilor. Cu diferenta in suma de 5 miliarde lei s-au diminuat sursele de alimentare a fondurilor, alimentandu-se corespunzator conturile bancii, se precizeaza in raportul Curtii de Conturi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite