Mai puţine fuziuni şi achiziţii în 2011. Valoarea preluărilor a scăzut cu 28%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut, valoarea fuziunilor şi achiziţiilor din România a fost de 909 milioane dolari, în scădere cu 28% faţă de 2010, estimează Ernst&Young (E&Y).

La valoare de 909 milioane de dolari se adaugă suma de 851 milioane de dolari reprezentând tranzacţii realizate la nivel internaţional şi care au implicat subsidiare din România.

În 2010, piaţa fuziunilor şi achiziţiilor a totalizat 1,264 miliarde de dolari, potrivit Ernst&Young (E&Y).

"Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii nu şi-a revenit în 2011, continuând să reflecte diferenţe semnificative între aşteptările de preţ ale vânzătorilor şi cele ale cumpărătorilor. Anul trecut a reflectat o piaţă a tranzacţiilor de mărime mică, de sub 10 milioane de dolari", se arată într-un comunicat al companiei de consultanţă şi audit, citat de Mediafax.

Numărul tranzacţiilor a crescut faţă de 2010, de la 114 la 120, însă a scăzut ponderea cazurilor în care au fost anunţate valorile la care au fost încheiate afacerile.

Astfel, anul trecut valoarea tranzacţiei a fost făcută publică în 54 de contracte, adică doar 45% din total, faţă de 55% în 2010.

Valoarea agregată a acestor tranzacţii a fost anul trecut de 383 milioane de dolari, în scădere cu 46% comparativ cu 712 milioane de dolari în anul precedent. Extrapolând informaţiile făcute publice, E&Y a estimat o valoarea pieţei de fuziuni şi achiziţii în 2011.

"Raportat la numărul de tranzacţii finalizate, piaţa autohtonă de fuziuni şi achiziţii a întregistrat o creştere de 5% în 2011 faţă de 2010. Ne situăm însă în topul celor mai active pieţe din Europa Centrală şi de Sud- Est, cu 120 de tranzacţii în 2011", a declarat Cornelia Bumbacea, partener şi director al departamentului de asistenţă în tranzacţii Ernst&Young.

Sectoarele cele mai active au fost producţia (20 de tranzacţii), telecomunicaţiile şi media (14), sectorul imobiliar (13), industria energetica şi minieră (11), sectorul medical şi cel de IT şi servicii (fiecare cu câte 9).

În funcţie de valoarea medie a tranzacţiei, sectorul de retail a dominat piaţa, urmat de industria energetică şi minieră.

Cea mai mare tranzacţie din anul precedent a fost preluarea Auto Italia Showroom de către Mediterranean Car Agency din Israel pentru 28,56 milioane de dolari. În top zece al celor mai mari tranzacţii se mai regăsesc preluarea de către CEZ a TMK Hydroenergy Power, în schimbul a 28,27 milioane de dolari, achiziţia centrului comercial City Mall (24,29 milioane de dolari) şi a retailerului de electronice şi electrocasnice Flanco (23,38 milioane dolari).

"Să sperăm într-un an 2012 mult mai activ decât anul precedent, cel puţin prin prisma tranzacţiilor de capital şi a privatizărilor planificate de statul român.Deşi există în continuare un interes crescut din partea investitorilor strategici, precum şi din partea fondurilor de investiţii care scanează în mod sistematic piaţa românească, nu întotdeauna criteriile lor de mărime şi performanţă sunt îndeplinite de societăţile româneşti", a adăugat Bumbacea.


Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite