O formula de disponibilizare mascata la MEC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se va infiinta Agentia pentru activitatea de concesionare din domeniul energetic. Institutia va avea personalitate juridica si va fi in subordinea Ministerului Economiei si Comertului. In proiectul de

Se va infiinta Agentia pentru activitatea de concesionare din domeniul energetic. Institutia va avea personalitate juridica si va fi in subordinea Ministerului Economiei si Comertului. In proiectul de lege, aflat pe masa Guvernului, aparitia unei astfel de agentii este motivata prin cresterea cantitatii de munca din cadrul MEC. Este vorba de deschiderea pietei de energie si a gazelor, care va impune noi activitati in domeniul concesiunii bunurilor si serviciilor in domeniul energetic. Agentia va elabora documentatia necesara atribuirii concesiunii, va controla capacitatea tehnico-economica a concesionarului si va urmari derularea contractului dupa castigarea licitatiilor, inclusiv a platilor obligatorii catre stat - redeventele la buget. In noua agentie vor lucra specialisti in domeniul juridic, economic si al ingineriei. Iar finantarea se va asigura din venituri proprii. Acestea vor fi incasate din prestarea unor studii de fezabilitate, de oportunitate, expertize tehnice sau contravaloarea caietelor de sarcini. Mentionam ca obiectul concesiunii vor putea fi: reteaua de transport al energiei electrice sau al gazelor naturale, inclusiv terenurile pe care acestea sunt amplasate; lacurile de acumulare si barajele, dar si sistemul national de transport al gazelor si al energiei electrice.

Primul pas spre privatizare:
Transelectrica, Transgaz si Romgaz - listate la BVB
Discutiile privind listarea la bursa a companiilor nationale - Transelectrica, Transgaz si Romgaz - s-au concretizat intr-un proiect de lege depus, ieri, pe masa Guvernului spre aprobare. Initiativa este inclusa in strategia de privatizare a unor societati aflate in portofoliul Ministerului Economiei si Comertului. Astfel, 10 la suta din actiunile Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Electrica, Transilvania Nord si Electrica Muntenia Nord vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti prin promovarea unei oferte publice. "Acesta va fi primul pas spre privatizarea societatii Romgaz", sustine Alexa Iakab, directorul general al Romgaz. La randul sau, directorul general al Transelectrica, Ion Merfu, considera ca 10 la suta din capitalul social care ar rezulta in urma majorarii de capital prin oferta publica va merge pe investitii. "Emisiunea de active noi va reprezenta venituri suplimentare care vor finanta viitoarele investitii in modernizarea companiei", declara Merfu.
Gigacaloria - 107,5 lei
Pretul national de referinta al gigacaloriei a fost stabilit prin HG la nivelul de 1.075.000 lei/Gcal, inclusiv TVA. In lei noi, populatia va plati 107,5 lei/Gcal.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite