FMI aprobă măsurile de reducere a cheltuielilor din bugetul pe 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), prezenţi în această săptămâna la Bucureşti, au aprobat măsurile luate de Ministerul Finanţelor penzru reducerea cheltuielilor publice în scopul atingerii unui deficit de 5,9% din Produsul Intern Brut (PIB).

UPDATE Fondul Monetar Internaţional va livra României următoarea tranşă "cel mai probabil în luna februarie", în condiţiile în care bugetul va fi aprobat până în ianuarie când delegaţia Fondului va reveni la Bucureşti, a declarat Jeffrey Franks după întâlnirea cu reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR).

"Tehnic, ar fi un program foarte strâns să încercăm să livrăm tranşa în ianuarie, dar lucrăm la calendarul exact. Anticipăm că misiunea va reveni în ianuarie şi, după finalizarea discuţiilor, vom merge foarte repede în board. Cel mai probabil, vom livra tranşa în februarie, dar ne mişcăm cât putem de repede", a afirmat Franks.

Franks: Nu FMI e responsabil de concedierea a 100.000 de bugetari, ci Guvernul"

"Vreau să fie clar, pentru că au existat relatări cum că FMI ar fi responsabil pentru concedierea a 100.000 de oameni, dar nu este cazul. FMI nu a impus măsuri anume. Există o anumită reducere a cheltuielilor cu personalul pe care am agreat-o cu autorităţile, dar e decizia guvernului cum va reuşi acest lucru", a completat Franks.

Oficialul Fondului a precizat că va avea întâlniri cu premierul Emil Boc şi cu preşedintele Traian Băsescu, sugerând că timpul pe care îl are la dispoziţie este prea scurt pentru a purta discuţii şi cu liderii partidelor politice.

UPDATE: Delegaţia FMI se va întâlni, la ora 16:00, la Palatul Victoria, cu membrii guvernului, urmând ca la ora 19:00 să aibă o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu, potrivit unor surse guvernamentale citate de NewsIn. La această oră, delegaţia Fondului se află discută cu Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

"Cele mai multe măsuri sunt pe partea de cheltuieli. Dar mai multe detalii vor fi făcute publice când bugetul va fi trimis în Parlament", a declarat şeful misiunii de evaluare a acordului, Jeffrey Franks.

O echipă a FMI se află în Bucureşti, într-o vizită de trei zile, pentru discuţii tehnice în ceea ce priveşte bugetul pe 2010. Discuţiile, la care participă şi reprezentanţii Comisiei Europene, au început luni cu experţii Ministerului Finanţelor şi vizează pregătirea pentru cea de-a doua evaluare a acordului stand-by.

O nouă delegaţie a Fondului va reveni în România în ianuarie, pentru evaluarea acordului. FMI va elibera  iar tranşa a treia din împrumut la puţin timp după finalizarea evaluării şi aprobarea bugetului pe 2010, fiind posibilă şi devansarea tranşei a patra, potrivit instituţiei internaţionale.

Potrivit calendarului actual, tranşa a patra ar urma să ajungă în România în luna martie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite