Fost oficial FMI: România ar putea intra în incapacitate de plată peste câţiva ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România se numără printre statele care sunt în pericol de a intra în incapacitate de plată peste câţiva ani, alături de Ucraina, Letonia, Ungaria şi Grecia, a declarat Kenneth Rogoff, fost economist-şef al Fondului Monetar Internaţional (FMI), pentru cotidianul austriac Der Standard, citat de Portfolio.hu.

Acesta a precizat că un astfel de scenariu este posibil în ciuda ajutorului primit de la FMI şi de la alte instituţii financiare internaţionale. Banii de la FMI "au cumpărat" doar timp pentru aceste state.

Totuşi, Rogoff, în prezent profesor la Universitatea Harvard din SUA, a adăugat că, în condiţiile în care vor avea acces la finanţare externă, aceste state au o şansă de a se salva, mai ales dacă dublează mâna întinsă de FMI de o politică privind reducerea drastică a cheltuielilor.

"În anii care vor urma vom vedea câteva (state, n.r.) intrând în incapacitate de plată", a adăugat Rogoff.

Fostul economist-şef al FMI a nominalizat Ucraina, Letonia, România, Ungaria şi Grecia printre ţările care prezintă riscuri, însă a menţionat că şi Irlanda sau Portugalia au, de asemenea, probleme, notează Portfolio.hu.

Potrivit analiştilor citaţi de jurnaliştii austrieci de la Der Standard, crizele bancare sunt urmate de crize fiscale, iar Europa de Est este regiunea care va avea cel mai mult de suferit.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite