Mai bine de 60% dintre firmele din Romania exista doar pe hartie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statisticile Oficiului Registrului Comertului arata ca 368.945 de firme se afla intr-unul sau mai multe cazuri de dizolvare judiciara

"Trebuia sa schimb certificatul de inmatriculare? Care certificat? Ne dizolva?" - aceasta a fost reactia unui afacerist din Harghita cand a auzit ca de la 1 iulie 2004 firma sa ar putea fi dizolvata. Motivele prezentate au fost acelea ca nu a stiut ca trebuie sa-si preschimbe certificatul de inmatriculare, ca nu a auzit ca bilanturile contabile se depun si la Oficiul National Registrul Comertului (ONRC) si ca nu stie nimic despre faptul ca atunci cand isi schimba sediul trebuie sa declare acest lucru. Firma in cauza este, alaturi de alte peste 368.000, dintr-un total de aproximativ 603.000, intr-unul sau mai multe cazuri de dizolvare judiciara, potrivit datelor prezentate de ONRC. Este vorba despre societatile comerciale care fie nu si-au preschimbat certificatul de inmatriculare, fie nu au depus bilanturile contabile si la ONRC, fie nu si-au majorat capitalul social sau nu si-au prelungit valabilitatea sediului declarat. Cifra, de-a dreptul impresionanta, reprezinta mai bine de 60% dintre societatile comerciale inregistrate in Romania. "Nu stiu pe cine cautati, dar la aceasta adresa nu figureaza nici o firma. Eu am cumparat acest apartament acum un an. Este adevarat ca am mai primit cate o scrisoare adresata unei societati Expert si nu mai stiu cum, insa eu nu mai tin legatura cu proprietarul. Nu-i treaba mea, nu? Nu o sa fiu eu amendata?", a fost reactia de la celalalt capat al firului atunci cand am intrebat, la numarul de telefon afisat pe site-ul Ministerului Finantelor, de SC Expert 2000 SRL. In aceasta situatie se afla peste 40 de mii de firme care figureaza cu durata sediilor sociale expirata.
"E de 5 ani in Italia" - ne spune mama unui producator de pungi de plastic
Desi mai sunt aproape patru luni in care firmele in cauza isi pot remedia lipsurile, este greu de crezut ca acest lucru se va si intampla. Aceasta deoarece multe dintre acestea nu mai au nici un fel de activitate de ani buni. Dovada stau datele de la Finante, care arata ca ultimele situatii contabile au fost depuse cu luni sau chiar ani in urma. Specialistii Oficiului Comertului spun ca multe dintre aceste societati comerciale au fost infiintate "in forta" de romanii care au muncit prin alte tari in speranta ca vor scoate bani buni din diverse afaceri, iar acum dau bine la statistici. "Dupa cateva luni de activitate, cand au vazut ca nu le merge, au preferat sa plece la loc in strainatate. Unii au inghetat firmele, insa cei mai multi le-au lasat asa", spun angajatii ONRC. "E plecat de multa vreme din tara. E in Italia de 5 ani. Stiu ca avea o societate, insa nu mai stiu ce a facut cu ea. Mai vine vara pe acasa, insa doar in concediu. El a facut pungi de plastic, dar nu i-a mers", ne povesteste mama unui patron din Arad. Sunt si cazuri in care societatea functioneaza "bine mersi", chiar daca "hartogaria" nu este prea in regula: "Nu stiu nimic de asa ceva. Eu sunt muncitor aici si nu stiu de vreo problema. Suntem vreo patru salariati", povesteste unul dintre angajatii SC VieVin SRL Odobesti.
Primele masuri - dupa 30 iunie 2004
Reprezentantii Registrului Comertului sustin ca firmele aflate in pericol de dizolvare nu se pot plange de lipsa de informare deoarece "lista neagra" a fost afisata inca de acum doua saptamani pe site-ul www.onrc.ro. "O alta modalitate prin care societatile comerciale sunt informate este contactul cu oficiile Registrului Comertului, precum si notificarile inmanate cu ocazia prezentarii accidentale la aceste birouri sau prin posta. In ceea ce priveste bilantul contabil, comerciantii nu se pot plange ca nu au stiut ca trebuie sa-l depuna deoarece acest lucru este stipulat prin lege. Termenul de depunere este de 15 zile de la data adunarii generale a actionarilor", ne-a declarat Alina Anca Balaciu, directorul ONRC. Aceasta sustine ca o prima evaluare a situatiei acestor firme va fi facuta dupa data de 30 iunie 2004, "intrucat aceasta coincide si cu data-limita prevazuta pentru preschimbarea certificatelor de inregistrare. Este stiut ca nepreschimbarea acestora atrage dupa sine dizolvarea societatii". Presedintele Agentiei pentru IMM-uri, Ovidiu Chirovici, este de parere ca agentii economici "se vor trezi pe ultima suta de metri" si vor intra in legalitate fara sa se mai impuna dizolvarea lor. "Spre sfarsitul acestei perioade de patru luni, va fi un asalt la ghiseele Oficiului Registrului Comertului", spune Chirovici. Cu toate acestea, presedintele Agentiei pentru IMM-uri recunoaste ca este momentul ca mediul de afaceri romanesc sa fie periat: "Trebuie facuta o distinctie, o periere intre firmele care lucreaza si cele care figureaza numai pe hartie".

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite