Doar o firmă din patru e gata să acceseze fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gradul de pregătire a firmelor autohtone pentru accesarea fondurilor structurale este încă redus, de doar 25%. Altfel spus, cu doar câteva luni înaintea integrării, doar una din patru firme este

Gradul de pregătire a firmelor autohtone pentru accesarea fondurilor structurale este încă redus, de doar 25%. Altfel spus, cu doar câteva luni înaintea integrării, doar una din patru firme este în stare să aplice pentru PHARE, ISPA sau SAPARD. (vezi grafic).
"Până în prezent, trei firme din patru nu au aplicat la fondurile de preaderare. Totuşi, rata de succes în cazul firmelor care au aplicat este foare mare, de 87%", se precizează în buletinul industrial al Grupului de Economie Aplicată (GEA), dat ieri publicităţii. Potrivit unui chestionar trimestrial de conjunctură economică, administrat de GEA în perioada 10-24 iulie pe un eşantion reprezentativ de firme din industria prelucrătoare, doar 23,3% din firme au reuşit să obţină fonduri europene. În timp ce doar 3,3% din firme au o experienţă neplăcută (în sensul că au dorit accesarea acestora, dar nu au câştigat), peste 73% din firmele chestionate au precizat că nu s-au înscris niciodată într-o astfel de cursă pentru obţinerea de bani europeni. "Totuşi, peste 40% din firme se găsesc în diferite faze pregătitoare, ceea ce poate creşte în curând capacitatea de absorbţie", se mai menţionează în buletinul GEA.

Modificările aduse Codului Fiscal nu sunt văzute cu ochi buni
În ceea ce priveşte fiscalitatea din România, una din două firme denunţă nivelul tot mai mare al taxelor plătite la stat. "Peste jumătate din firme declară că volumul taxelor plătite la stat a crescut atât faţă de trimestrul precedent (n.r.- sold conjunctural +51,7), cât şi faţă de perioada similară a anului trecut (sold conjunctural +52,5), se precizează în buletinul GEA. Potrivit acestuia, nici modificările recent aprobate ale Codului Fiscal nu sunt văzute cu ochi buni de către societăţile autohtone. Astfel, dacă două treimi consideră că noile prevederi legislative nu vor avea niciun impact asupra activităţii firmei pe care o conduc, o firmă din cinci consideră că modificările aduse Codului Fiscal îi vor obstrucţiona activitatea.

Indicele de încredere industrială, în uşoară scădere
Indicele de încredere industrială calculat pentru al treilea trimestru a fost estimat la 6,7 puncte, în scădere cu o unitate faţă de cel calculat pentru trimestrul precedent. "Indicele de încredere industrială are o valoare pozitivă, deci sentimentul pieţei este pozitiv, lucru datorat în special creşterii producţiei. De asemenea, a crescut gradul de acoperire a producţiei cu comenzi şi au scăzut uşor stocurile", explică GEA. Potrivit acestuia, indicele de încredere industrială este comparabil cu cel din trimestrul ll a.c. şi mai ridicat decât cel din trimestrul lll 2005, situaţie care reflectă astfel un potenţial de creştere a producţiei industriale într-un ritm apropiat celui din trimestrul ll al acestui an şi superior perioadei similare a anului trecut. "Se pare că procesul de restructurare forţată din industria prelucrătoare a început să dea rezultate", conchid autorii studiului GEA.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite