Ţări retrogradate din greşeală, milioane de euro pierdute. Care sunt cele mai mari gafe din lumea finanţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar şi cei foarte bine pregăţi şi aflaţi în funcţii de decizie importante pot greşi. Iar greşelile lor sunt catastrofale de cele mai multe ori. Jurnaliştii de la La Tribune au întocmit un top al gafelor ce s-au lăsat cu consecinţe dezastroase pentru cei din lumea finanţelor.

2 noiembrie 2011: Standard&Poor's coboară ratingul Franţei

Agenţia de rating americană a anunţat că Franţa şi-a pierdut calificativul AAA, în contextul în care criza economică îi determină pe toţi finanţiştii să stea cu ochii agenţii. După puţin timp, S&P a recunoscut că a greşit: a admis că „din cauza unei erori tehnice" agenţia a trimis unora dintre clienţii săi, „automat" un mesaj în care se sugera că ratingul Franţei a fost schimbat.

August 2006: A vândut 610.000 de acţiuni cu un yen

Un trader japonez de la casa Mizuho Securities a vândut, din neatenţie, 610.000 de acţiuni ale unei firme de recrutare proaspăt listată la bursă pentru doar un yen. Sistemul informatic al bursei a ignorat solicitarea acestuia de a anula ordinal, iar acesta a trebuit să răscumpere acţiunile, suferind, evident, pierderi însemnate.


5 martie 2011: Şeful FMI şi-a dat drumul la gură: oamenii aceia sunt în rahat

În momentele în care se punea problema primului împrumut pentru Grecia, şeful FMI de la acea vreme, Dominique Strauss Khan, a cam uitat ce funcţie ocupă când şi-a dat drumul la gură. „Realitatea e că oamenii aceia sunt în rahat. Grav. Au tot cârpit, deşi ştiu prea bine că nu se plătesc impozite, e un sport naţional în Grecia să nu-ţi plăteşti impozitele".

Mai 2010: O greşeală de tastare a înjumătăţit valoarea P&G

Timp de patru minute, indicele Dow Jones a căzut sub pragul psihologic de 10.000 de puncte. Cauza: „fat finger", în engleză, sau ceea ce am putea spune o greseală de tastare. Un trader al Citibank voia să tranzacţioneze 16 milioane de acţiuni Procter&Gamble, dar a apăsat greşit şi ordinul a intrat cu 16 miliarde de acţiuni. În acel moment, valoarea de piaţă a producătorului de detergent s-a injumătăţit.

Martie 2006: Google a vorbit despre venituri din publicitate mai mari cu 3 miliarde de dolari


Pe 2 martie 2006, Google a estimat, într-o prezentare în faţa analiştilor, că veniturile din publicitate vor ajunge, în 2006, la 9,5 miliarde de dolari, de la 6 miliarde de dolari în 2005.
Google a trebuit ulterior să explice autorităţii americane de supraveghere a pieţelor de capital (SEC) că a fost o eroare şi că, în realitate previziunile companiei sunt de doar 6,8 miliarde. Evident, bursa a reacţionat imediat.


1 noiembrie 2011: O greşeală de 55,5 miliarde de euro

După ce a naţionalizat banca specializată în finanţări ipotecare Hypo Real Estate, aflată în faliment, Berlinul a transferat activele toxice şi pe cele considerate nestrategice unei noi instituţii, deţinute de stat (FMS Wertmanagement-FMSW). Ulterior s-a descoperit că pasivul acestei „bad bank" FMSW a fost crescut, din greşeală, cu 55,5 miliarde de euro. Nu s-a calculat cash-ul colateral asociat unui portofoliu de derivative financiare. Practic Germania s-a trezit mai bogată (sau mai puţin îndatorată= cu 55,5 miliarde de euro, adică 2,6% din întreaga sa datorie publică.

Iulie 1998: Acelaşi ordin de vânzare tastat de 145 de ori

În 1998, un trader de la Salomon Brother a introdus de 145 de ori acelaşi ordin de vânzare, pentru că i-a rămas cotul pe tastatură. Cum, la acea vreme, controlul nu era atât de strict, dobânda la obligaţiunile pe zece ani emise de statul francez a scăzut cu 1,4 puncte.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite