În fiecare an, se vând 4 miliarde de ţigări de contrabandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

10% din volumul vânzărilor de ţigarete pe piaţa românească a însemnat în 2005 marfa de contrabandă. Întreaga piaţă însumează 3,5 miliarde de ţigarete pe an. Specialiştii susţin că

10% din volumul vânzărilor de ţigarete pe piaţa românească a însemnat în 2005 marfa de contrabandă. Întreaga piaţă însumează 3,5 miliarde de ţigarete pe an. Specialiştii susţin că în 2006 contrabanda va ajunge la 13% din total vânzări.
Reprezentanţii principalilor producători de ţigarete au arătat că volumul contrabandei va creşte ca urmare a introducerii taxei pe viciu şi devansării calendarului de majorare a accizelor. Aceste cauze vor conduce în principal la scumpirea ţigărilor ieftine, ceea ce va încuraja dezvoltarea accelerată a contrabandei cu astfel de produse. "În ultima vreme, tendinţa celor care se ocupă cu contrabanda de ţigări este de a introduce pe piaţă tot mai multe ţigări ieftine şi tot mai puţine din cele scumpe", a arătat Gilda Lazăr, director în cadrul JTI International România. "Începând cu sfârşitul anului 2002, diferenţa de preţ între cele mai scumpe şi cele mai ieftine produse de pe piaţă a început să fie din ce în ce mai mică. Preţurile la ţigări vor creşte, fapt care va spori orientarea cumpărătorilor către produsele contrafăcute sau de contrabandă", explică Gilda Lazăr.

ţigările se vor scumpi cu 30-55%
În această lună urmează să intre în vigoare taxa pe viciu, de aproximativ zece euro la mia de ţigări, iar acciza va creşte de la 1 iulie, potrivit calendarului de aliniere la standardele europene. În aceste condiţii fiscale, producătorii estimează o scumpire de 30% până la 55% a ţigărilor în 2006. Reţelele de contrabandă cu ţigări "se bucură de sprijinul consumatorilor care nu au posibilitatea de a achiziţiona ţigări la preţul pieţei", a explicat comisarul general al Gărzii Financiare, Adrian Cucu. El a mai arătat că instituţiile implicate "nu au forţa necesară pentru a monitoriza acest segment de activitate". Pentru realizarea unei activităţi eficiente, "ar trebui ca în orice centru comercial să existe echipe abilitate să intervină în momentul în care sesizează neregularităţi", recomandă comisarul general al Gărzii Financiare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite