După femeile din China, şi cele din Vietnam vin la muncă în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 1.000 de persoane sunt aşteptate să vină în 2007, din care 300, în confecţii, şi mai mult de 500, în construcţii Surse din interiorul Camerei de Comerţ a municipiului

Aproape 1.000 de persoane sunt aşteptate să vină în 2007, din care 300, în confecţii, şi mai mult de 500, în construcţii

Surse din interiorul Camerei de Comerţ a municipiului Bucureşti au anunţat că Vietnamul se pregăteşte să trimită la muncă, în România, câteva sute de persoane. Informaţia a fost confirmată, ieri, pentru Adevărul, de către plasatorii de forţă de muncă specializaţi în relaţia cu Vietnamul.

Pentru început, se află în fazele preliminarii de aprobare contractarea a 300 de posturi rezervate femeilor care vor veni, după ce vor fi încheiate toate formalităţile, să lucreze în industria confecţiilor. Plasatorii au remarcat şi o cerere din ce în ce mai mare pentru sectorul de construcţii (deocamdată, pe puţin 500 de persoane), unde se aşteaptă ingineri şi muncitori necalificaţi. "Pentru fiecare persoană în parte, estimăm costuri de 1.600-1.700 RON, în care se va include salariul, cazarea şi masa angajaţilor din confecţii. Pentru construcţii, un inginer ar putea primi în jur de 600 de dolari", ne-a declarat administratorul firmei care intermediază plasarea în România a forţei de muncă din provenită din Vietnam. Până în prezent, au fost desemnate două companii româneşti beneficiare ale acestor plasamente.

Primele plasamente sunt aşteptate la Râmnicu Sărat

Potrivit surselor noastre, companiile beneficiare unde vor veni muncitoarele vietnameze să lucreze în confecţii se află în localitatea Râmnicu Sărat, însă reprezentanţii locali nu ştiau încă, ieri, nimic despre aceste proiecte. Sorina Plăcintă, asociat al grupului Sorste - care include mai multe companii din domeniul textilelor şi care are şi o fabrică în Râmnicu Sărat - ne-a declarat că societatea pe care o conduce nu a încheiat un astfel de contract. Ea confirmă faptul că a existat o propunere din partea Ambasadei Republicii Vietnam la Bucureşti, dar... nimic mai mult.

Tot ce se ştie la Râmnicu Sărat este că muncitoarele din această ţară lucrează mai bine din punct de vedere calitativ decât cele din China. Nici Constantin Ghinioiu, primarul oraşului, nu a aflat despre o asemenea iniţiativă şi nici nu îşi imaginează unde ar putea fi cazate atâtea persoane în Râmnicu Sărat.

În oraşele mici, în industria confecţiilor, salariul este adesea aproape de cel minim pe economie. Doar tehnicienii, cu calificare superioară, au salarii ceva mai mari. De cele mai multe ori, nici acestea nu se apropie de veniturile pe care le obţine un lucrător străin în România.

Vietnamezele trebuie plătite cu mediul pe economie

Potrivit legislaţiei în vigoare, străinii care vor să-şi prelungească viza de lungă şedere, valabilă 90 de zile, trebuie să prezinte un contract individual de muncă în care se precizează că salariul este cel puţin la nivelul salariului mediu pe economie.

Ultimele date comunicate de Institutul Naţional de Statistică, în luna ianuarie 2007, arată că venitul salarial mediu nominal brut a fost de 1.232 RON, iar cel net de 918 RON. Numărul permiselor de muncă ce se pot acorda străinilor în acest an este de 12.000.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite