Grecia, infestată cu "febra cartofilor ieftini"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grecii trăiesc de aproximativ două săptămâni ceea ce jurnaliştii au numit “febra cartofilor ieftini”, ceea ce ar putea schimba complet modul în care funcţionează economia ţării.

Totul a început când un producător de cartofi din zona Nevrokopi, supărat de faptul că vânzarea cu ridicata îi aduce pierderi, a descărcat 24 de tone de cartofi, pe care le-a oferit direct consumatorilor din oraşul Katerini, la preţuri de producător. El a fost inundat de cereri, unele dintre ele venind de la 1.000 de kilometri de oraşul său.

Grecii, profund afectaţi de înăsprirea măsurilor de austeritate, caută soluţii pentru supravieţuire.
Veniturile au scăzut dramatic, unul din cinci muncitori este şomer, şi mulţi au fost nevoiţi să îşi şteargă cheltuielile cu îngrijirea sănătăţii sau cu educaţia.

Personalul academic şi studenţii din Nevrokopi au pus la dispoziţia fermierilor un spaţiu din afara campusului pentru a-şi vinde produsele. Pentru cartofi, preţul de vânzare a fost de 25 de eurocenţi per kilogram, de trei ori mai mic faţă de preţul din supermarketuri, de 70 de eurocenţi kilogramul.

"Febra cartofilor ieftini" a cuprins în câteva zile toată ţara, astfel că mii de greci au stat la cozi în Atena sau Salonic, unde au cumpărat sacii de cartofi direct din camioane, înainte ca aceştia să apuce să fie descărcaţi.

Modificări în economia Greciei

De câştigat au ambele părţi - consumatorii care primesc produse ieftine, dar şi cultivatorii care reuşesc să îşi acopere costurile de producţie şi chiar să iasă în câştig. Ei vindeau marilor retaileri cu un preţ de 10 eurocenţi per kilogram, preţ care nu le acoperea cheltuielile.

"Este timpul ca profitorii să fie scoşi de pe piaţă", suţine un lider de asociaţie a producătorilor greci. "În acest fel, ajutăm producătorii de cartofi, dar, de asemenea, consumatorii care trăiesc vremuri grele din cauza crizei".
Bineînţeles, consecinţa a fost că agricultorii au început să refuze vânzarea către supermarketuri. Însă aceştia au început să facă oferte din ce în ce mai bune producătorilor, preţul pe care îl oferă acum a ajuns la 17 eurocenţi per kilogram. Agricultorii susţin însă că şi acest preţ este sub preţul de producţie.

Febra cartofilor ieftini pare însă contagioasă pentru că ea se extinde şi spre alte sectoare, următorii producători care s-ar putea adresa direct consumatorilor ar putea fi cei de ulei de măsline de pe insula Creta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite