La 10 ani de la falimentul Enron, Europa face aceleaşi greşeli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joe Berardino, fost CEO la Alvarez & Marshall, companie specializată în servicii de management şi ex preşedinte al firmei de contabilitate Arthur Andersen - care s-a ocupat de compania Enron, înainte să intre în faliment, a declarat postului CNBC că există un număr semnificativ de asemănări între criza financiară din Europa şi căderea firmei Enron din 2001.

Dacă ne uităm la povestea companiei Enron, vedem că a fost o companie cu o structură foarte bine consolidată, ce a devenit un intermediar financiar cu foarte mare succes şi cu o susţinere solidă din partea finanţatorilor. Doar că, până la urmă am descoperit că împrumuturile bancare sunt bune pentru dezvoltarea companiei doar atâta timp cât nu sunt exagerate, altfel devin dăunătoare.”, a declarat Berardino.

Enron a împlinit azi 10 ani de la faliment. Scandalul care a înconjurat firma care se ocupa de tranzacţiile cu energie l-a determinat pe Bernardino să demisioneze de la conducerea Arthur Andersen. Întrebat dacă  s-a învăţat ceva din falimetul Enron, Berardino a spus: „ Încă mai învăţăm”, făcând astfel trimitere la criza datoriilor europene, care afectează zona euro.



Enron s-a confruntat cu o criza de lichidităţi şi cu probleme extrem de asemănătoare cu cele prin care trece acum Europa: împrumuturi nesustenabile, lipsa de cash sau pierderea încrederii investitorilor”, a continuat Berardino.

Calea Lăcomiei

E uşor să aruncăm vina pe “lăcomia” celor ce lucrează în industria serviciilor financiare, o “activitate” care produce de fapt bunuri intangibile. Problema este însă cu totul alta, sugerează fostul CEO al Alvarez&Marshall.

image

„Cred că ceea ce ne-a adus în situaţia asta este faptul trăim într-o economie bazată pe servicii, şi nu pe producţia de bunuri ca până în urmă cu câteva zeci de ani. Acum se vând bucăţi de hârtie şi atunci când vinzi bucăţi de hîrtie ingredientul principal al succesului afacerii este încrederea în business-ul tău şi în sistemul care stă în spatele acestuia, ceea ce înseamnă transparenţă. Iar aceste elemente sunt subapreciate.” a mai menţionat Joe Berardino.

O bună perioadă de timp, Joe a fost de părere că împrumuturile, chiar exagerate, făcute pentru amplificarea efectelor pozitive ale investiţiilor (prin mecanismul aşa-numitului “leverage”),  sunt un lucru bun.

După falimentul Enron însă, acesta a realizat că regula este valabilă doar atâta timp cât pieţele nu au nici o reţinere în a furniza lichidităţi companiei. “Leverage”-ul (adică efectul de levier) creşte afacerile şi amplifică profitabilitatea investiţiilor. Dar nu la nesfârşit.

Criza europeană o problemă în mare parte rezolvată

După discursul ţinut de Angela Merkel cu privire la criza europeană, în care spunea că va fi nevoie de ani buni pentru a fi rezolvată, Berardino a fost de acord că va dura ceva timp, dar problema datoriilor suverane a fost în mare parte rezolvată, spune el.

Problema este în mare parte rezolvată, iar măsurile viitoare ţin mai degrabă de factorul politic.  Cred că trebuie să se mizeze pe responsabilizarea statelor, mai ales în într-un context în care ţările din zona euro sunt conduse încă de propriile interese naţionale. Nu sunt Statele Unite ale Europei. Acestea sunt ţări suverane cu propria lor cultură, tradiţie şi  mândrie”, a adăugat Berardino.

Rămânând optimist, Berardino a spus că acum rămîne ca statele să recunoască acestă problemă şi să face ele însele ceva, nu să aştepte ajutor de la Uniune. Dar liderii UE trebuie să vină şi ei la rândul lor cu o soluţie credibilă pentru a calma pieţele globale.

„Cred că este nevoie în cel mai scurt timp de evidenţierea clară a unui plan şi a unei viziuni pe viitor, o viziune coerentă , solidă, care să determine investitorii să-şi recapete încrederea în piaţa europeană”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite