Cum să faci milioane noi cu 1 BAN

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românilor li se "strecoară printre degete" peste 40 milioane RON anual

Dacă moneda de 10 bani încă circulă cot la cot cu cea de 1.000 de lei vechi, cea de 5 bani trece aproape nebăgată în seamă, iar cea de 1 ban pare să fi fost scoasă fără rost.
Dacă am lua în calcul că jumătate din populaţia ţării, adică aproximativ 11 milioane de persoane, lasă un ban rest pe zi, reiese că anual rămân cel puţin 40 milioane RON în buzunarul vânzătorilor, bani care nu se regăsesc în niciun bilanţ contabil. Are rost emisiunea monedei de 1BAN?
Deşi costurile cu emisiunea de monedă nouă sunt secret de stat, potrivit cifrelor din raportul anual, BNR a cheltuit numai pe banii tipăriţi şi bătuţi în România - monedele şi bancnotele de mărimi mici - 50 milioane RON.
Emisiunea de monedă nouă a urmat subdiviziunile euro, iar moneda de 1 ban are un corespondent în eurocent. Bogdan Baltazar, analist la firma de consultanţă financiară BBP, spune că importanţa monedei de un ban este de consecvenţă istorică. "Au avut rostul de a păstra subdiviziunea istorică a leului, banul, altfel n-au niciun rost într-o ţară în care nimeni nu-ţi dă restul", susţine Bogdan Baltazar. Liviu Voinea, analist la Grupul de Economie Aplicată, apreciază că pentru orice emisiune monetară există un prag de rentabilitate, o emisiune monetară fiind ca orice activitate economică. "Banca centrală obţine un câştig din emisiunea de monedă; nu se ştie în cazul BNR, dar în statele dezvoltate acest câştig poate ajunge la 1% din PIB", explică Liviu Voinea. Oricum, la monedele mici, costul producerii de monedă este mai ridicat decât valoarea lor. Viceguvernatorul BNR Eugen Dijmărescu este de părere că moneda mică, chiar dacă pare că nu are vreun rost acum, va conta în viitor. Să urmeze o apreciere a leului care să valorizeze banul? Analiştii spun că e puţin probabil. "Cred că în momentul în care preţurile nu vor mai fi foarte rotunjite, şi taxele vor fi exact calculate şi plătite, moneda mică îşi va găsi locul", spune Eugen Dijmărescu.

Impactul leului nou, neevaluat
Potrivit reglementărilor, moneda veche mai are de trăit doar până la sfârşitul anului. Din 2007, leii vechi nu vor mai putea fi preschimbaţi decât la bancă şi nu vor mai fi primiţi în magazine. Potrivit purtătorului de cuvânt al BNR, Mugur Stet, la ora actuală, 75% din numerarul în circulaţie e în monedă nouă, iar până la sfârşitul lui decembrie ponderea va ajunge la 100%. "Din experienţa noastră şi a altora, există însă un procent de 3-4% din moneda veche ce nu se mai reîntoarce în casieriile BNR; multă monedă se află şi la colecţionarii din străinătate", explică Mugur şteţ.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite