1 Mai, vârful dezvoltării imobiliare din Piatra Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vilele construite în anii 2000 şi locuinţele noi ce urmează să fie finalizate anul viitor fac concurenţă serioasă apartamentelor vechi. Unităţile locative din blocurile construite înainte

Vilele construite în anii 2000 şi locuinţele noi ce urmează să fie finalizate anul viitor fac concurenţă serioasă apartamentelor vechi. Unităţile locative din blocurile construite înainte de 1989 sunt însă singurele disponibile pentru mutare imediată.

Localizare: Piatra Neamţ, delimitat de străzile Fermelor la Vest, General Nicolae Dăscălescu, la Sud şi Izvoare, la Est.

Tipuri de locuinţe: garsoniere şi apartamente de două-patru camere în blocuri construite înainte de 1989 şi ansambluri rezidenţiale noi.

Centre comerciale: supermarket "Plus", magazine de cartier, în construcţie un mall, în proiect un Praktiker. Transport în comun: două linii de troleibuz, două linii de autobuz şi două trasee de microbuze (maxi-taxi).

Unităţi de învăţământ: două grădiniţe cu program normal, o grădiniţă cu program prelungit, o şcoală generală, Grupul Şcolar "Dimitrie Leonida", Grupul Şcolar "Gh. Cartianu", Seminarul Teologic "Sfinţii Constantin şi Elena".

Clinici şi spitale: două farmacii, în apropiere, la doi kilometri, Spitalul Judeţean Neamţ, care include şi Spitalul de Urgenţă.

Parcuri: nu există în zonă decât două spaţii de joacă pentru copii, dar reprezentanţii primăriei spun că lucrările pentru amenajarea unui parc vor fi demarate anul acesta.

Grad de poluare: la periferia oraşului nu s-au înregistrat depăşiri ale concentraţiei maxime admise de noxe, dar în zonele circulate, de pildă Staţia de Salvare, măsurătorile au indicat o depăşire frecventă.

200 de apartamente noi din 2009

Prima zonă din cartierul 1 Mai în care au apărut construcţii noi este strada Fermelor. Nemţenii au cumpărat aici parcele pe care şi-au construit case. Terenul în zonă costă acum între 150 şi 180 de euro metrul pătrat şi are toate utilităţile, mai puţin canalizare. O construcţie nouă se vinde aici cu aproximativ 300.000 de euro la o suprafaţă de 180 de metri pătraţi construiţi şi un teren de 500 de metri pătraţi.

Dezvoltare imobiliară în toată puterea cuvântului face doar Aura Group. Compania a demarat în zonă construcţia Green Hills, un complex rezidenţial de patru blocuri cu subsol pe două niveluri şi zece etaje, dar şi a unui mall de 14.000 de metri pătraţi. Şi Praktiker va construi un centru comercial în zonă, pe strada Fermelor.

PREŢURI ŞI DOTĂRI

Clădirile de locuit sunt acum la stadiul de fundaţie şi vor fi gata de livrare în decembrie 2009, conform lui Narcis Olaru, asociat Coldwell Banker Montana, agenţia imobiliară nemţeană care se ocupă de acest proiect. "Printre clienţii vizaţi de noi se numără şi proprietarii apartamentelor din blocurile vechi. Proprietarul unui apartament de trei camere vechi cu suprafaţă de 60 de metri pătraţi îl poate vinde cu 120.000 de euro şi poate cumpăra o locuinţă nouă de trei camere şi 90 de metri pătraţi cu 135.000 de euro", explică Olaru. Suprafaţa totală a terenului pe care se execută construcţia este de 6.333 de metri pătraţi, iar valoarea investiţiei se ridică la peste 20 milioane de euro.

Blocurile conţin 232 de unităţi locative. O garsonieră de 45 de metri pătraţi costă între 65.500 şi 68.000 de euro, în funcţie de etaj. Apartamentele de două, trei şi patru camere de la parter dispun şi de grădini, ale căror suprafeţe variază între 54 şi 92 de metri pătraţi. Preţurile sunt mai mari la aceste unităţi. Astfel, două camere cu o suprafaţă de 76 de metri pătraţi construiţi poate costa şi 148.000 de euro. Apartamentele de cinci camere tip penthouse, situate la ultimul nivel, s-au vândut deja în totalitate la un preţ de aproape 300.000 de euro fiecare. Imobilele vor avea un total de 232 de locuri de parcare, dintre care 189 subterane şi 43 la suprafaţă. Aceste spaţii nu sunt incluse în preţ. Un loc de parcare subteran costă aproximativ 10.500 de euro, iar unul suprateran peste 7.000 de euro.

MOD DE CONTRACTARE

Cine doreşte să achiziţioneze un apartament în complexul Green Hills trebuie să achite mai întâi un avans de 20%. "Cumpărătorul beneficiază de un discount de 5% dacă achită toţi banii la început", menţionează Ciprian Nistor, asociat în cadrul Coldwell Banker Montana. După achitarea avansului, restul de bani se plăteşte la finalul lucrărilor. Creditul este şi el o variantă. "Suntem în discuţii cu două bănci la momentul de faţă. Unul dintre sistemele de finanţare ar presupune ca dezvoltatorul să suporte 20% din valoare, clientul alţi 20%, iar banca restul de 60%, urmând să-şi recupereze banii de la client, care garantează cu apartamentul în cauză", spune Olaru.

Ce mai poţi alege?

LOCUINŢE VECHI

Apartamentele vechi pot fi găsite în cartierul 1 Mai din Piatra
Neamţ, în blocuri construite în anii "80 şi finalizate între anii 1987 şi 1991. O caracteristică a cartierului este că suprafeţele apartamentelor sunt mai mari decât cele similare din alte zone ale oraşului. De aceea şi preţurile sunt mai mari decât în restul Pietrei Neamţ. O garsonieră de 37 de metri pătraţi costă aici cel puţin 55.000 de euro.

Preţul unui apartament de două camere şi 52 de metri pătraţi variază între 70.000 şi 90.000 de euro. La trei camere cu arii între 70 şi 80 de metri pătraţi, costul este cuprins în intervalul 90.000 - 120.000 de euro, iar la patru camere şi 100 de metri pătraţi, se apropie de 130.000 de euro. Preţurile au crescut cu aproximativ 30% după ce a început în zonă construcţia mallului, atingând nivelul actual. Casele vechi, cu un singur etaj, construite între anii 1950-1980, se vând mai ales pentru teren.

O astfel de construcţie este evaluată de vânzător la circa 300.000 de euro, pentru o suprafaţă de teren cuprinsă între 400 şi 500 de metri pătraţi. Asta înseamnă un preţ pe metrul pătrat cuprins între 600 şi 750 de euro.

Povestea cartierului tău

- Strada Fermelor, limita vestică a cartierului 1 Mai din Piatra Neamţ, se află chiar la poalele muntelui Pietricica, emblema oraşului. Pe vârful muntelui se poate ajunge cu maşina sau cu telegondola, contra sumei de 15 lei.

- De cealaltă parte a muntelui este centrul oraşului, unde se află şi rămăşiţele Curţii Domneşti a lui Ştefan cel Mare. "Procesul de înstrăinare şi degradare a construcţiilor începe încă din secolul al XVIII-lea. La începutul secolului al XIX-lea, când Crupenschi Poloboc cumpără de la obştea târgului chiar locul Curţii Domneşti, construindu-şi aici o locuinţă impresionantă, distruge iremediabil rămăşiţele vechii curţi. Ridicarea actualului local al Colegiului "Petru Rareş" şi construirea străzii Ştefan cel Mare au definitivat acţiunea de distrugere a ceea ce mai rămăsese din fosta Curte Domnească. S-a mai păstrat doar biserica cu hramul "Sfântul Ioan Botezătorul", construită în anii 1497-1498", spun reprezentanţii Complexului Muzeal Judeţean Neamţ.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite