Cele mai bune zone pentru case de vacanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile unei reşedinţe secundare medii se situează între 80.000 şi 200.000 de euro. Deşi, de multe ori, achiziţia unei case de vacanţă este privită ca un moft, există câteva zone la nivelul ţării care se bucură de atenţia deosebită a cumpărătorilor.

Care ar fi, din punct de vedere investiţional, cele mai propice zone pentru deţinerea unei locuinţe secundare? Roxana Savaliuc, expert evaluator în cadrul agenţiei Mediacity, spune că pe primul loc în alegerile românilor se situează zona de munte, urmată de litoral şi, în cele din urmă, de Maramureş.

În ceea ce priveşte preferinţele cumpărătorilor pentru un anumit tip de locuinţă, acestea sunt, de cele mai multe ori, dictate de venituri. „Oamenii ar prefera o casă, însă, în ultimă instanţă, cumpără ceea ce îşi permit. Astfel, în funcţie de capacitatea de achiziţie, persoanele cu venituri medii se vor orienta spre apartamente de vacanţă, iar cele cu venituri mari optează, majoritatea, pentru case de vacanţă”, spune reprezentanta companiei.

Aceasta preconizează că atât în zona de munte, cât şi pe litoral, o casă poate fi cumpărată cu un preţ mediu de 200.000 de euro, în timp ce un apartament cu două camere variază între 100.000 şi 120.000 de euro. În zona Maramureşului, unde opţiunea apartamentelor nu prea există, cumpărătorii se îndreaptă, de obicei, fie spre vile cu preţuri de 150.000 de euro, fie spre case tradiţionale, din lemn, ce variază între 80.000 şi 100.000 de euro.

Brebu, punctul de fierbere al Văii Prahovei

În rândul celor care decid să opteze pentru o locuinţă la munte, Valea Prahovei este cea care primează. Amplasamentul favorabil, peisajele deosebite şi gradul ridicat de dezvoltare din punct de vedere turistic sunt principalele avantaje oferite de aceasta. Un dezavantaj al staţiunilor consacrate din Valea Prahovei este constituit, însă, de preţurile foarte mari – atât la terenuri, cât şi la casele propriu-zise.

Astfel, în Sinaia, spre exemplu, terenurile se vând cu până la 300-400 de euro metrul pătrat, potrivit lui Florin Toniţă, broker imobiliar în cadrul agenţiei prahovene Katec Consult. În acelaşi timp, Aura Turea, directoarea House Consulting Imobiliare, spune că media preţurilor practicate pentru casele din Valea Prahovei se situează la 500.000-600.000 de euro.

În acest context, precizează Toniţă, tendinţa tot mai multor cumpărători este de a achiziţiona terenuri destinate construcţiei de case de vacanţă în zone neexploatate, precum Câmpina sau Brebu. În cel dintâi caz, loturile pretabile pentru construcţia unei case variază între 100-150 de euro metrul pătrat, în timp ce, la Brebu, media preţurilor este de 40-50 de euro.

„Singura localitate (din Valea Prahovei, n.r.) despre care aş spune că, «duduie» este Brebu”, susţine Toniţă. Acesta estimează că circa 30% dintre cei care achiziţionează loturi aici sunt speculatori, 20% sunt persoane care vor să-şi construiască aici o locuinţă permanentă, iar 50% cumpărători interesaţi de construcţia unei case de vacanţă propriu-zise.

O casă de lemn, până la 500 euro/mp

Pe litoral, cele mai căutate staţiuni pentru achiziţionarea unei locuinţe de vacanţă sunt Mamaia şi Neptun-Olimp, cele care au înregistrat până acum şi cel mai ridicat grad de dezvoltare. Potrivit datelor MediaCity, preţurile locuinţelor de pe litoral variază momentan între 1.000-1.100 de euro metrul pătrat pe segmentul vechi şi 1250–1350 de euro metrul pătrat pentru locuinţele noi, în funcţie de staţiune şi amplasare.

În Maramureş, cea mai mare cerere pentru case de vacanţă vizează zonele limitrofe, situate la 10-12 kilometri de Baia Mare, precum Cărbunari sau Dăneşti, spune Zoia Bozău, administrator în cadrul agenţiei Zona din Baia Mare. Unul dintre principalele motive pentru care o bună parte dintre cumpărători se îndreaptă spre aceste localităţi este reprezentat de preţurile mici ale terenurilor.

Acestea variază între valori extrem de rezonabile, de 10-20 de euro metrul pătrat. La acest factor se adaugă şi preţul redus de construcţie a unei case tradiţionale din lemn, specifică zonei. Acesta poate porni şi de la 350 de euro şi ajunge până la 500 de euro metrul pătrat, cu finisaje incluse, spune Buzău.

Trend imobiliar

Peisajele deosebite, aerul curat, posibilitatea de a practica diferite sporturi specifice sunt principalele elemente pe care mizează cei care decid să achiziţioneze o locuinţă la munte.Cumpărătorii unei locuinţe pe litoral sunt atraşi de prezenţa mării şi de oportunităţile oferite de aceasta în sezonul estival.

Indiferent de zona preferată pentru deţinerea unei case de vacanţă, dezavantajele sunt aceleaşi. Este vorba, în primul rând, de distanţa considerabilă faţă de cea de-a doua locuinţă, precum şi de dificultatea de administrare a acesteia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite