Zero tranzacţii pe piaţa caselor de vacanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scăderea preţurilor la locuinţele de vacanţă nu i-a convins pe români să investească într-o a doua casă.Costurile pe acest segment au scăzut cu 20-50%, în funcţie de zonă, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Reprezentantul uneia dintre cele mai mari agenţii de pe Valea Prahovei ne-a spus că de la începutul anului până acum nu a încheiat nici măcar un contract de vânzare-cumpărare.

„Nu se vinde absolut nimic, astfel încât nici măcar nu mai poţi spune care este preţul pieţei“, ne-a explicat el. Deşi staţiunile din această zonă sunt vizitate în continuare de ­mulţi turişti, iar proprietarii de pensiuni de vânzare cer cu 50% mai puţin pentru clădirile respective, potenţialii clienţi spun că preferă să stea în expectativă, indiferent de cât de mult se chinuie agenţii imobiliari să îi convingă că acum este cel mai prielnic moment pentru a investi.

„În Sinaia, o zonă pe care în alţi ani se băteau cumpărătorii de vile, au apărut pe piaţă proprietăţi exclusiviste, de calitate superioară, la preţuri la care anul trecut se puteau cumpăra case vechi şi nemodernizate“, spune reprezentantul agenţiei.
Totuşi, chiar dacă afacerea nu merge cum ar trebui, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care reprezentatntul agenţiei a preferat să rămână anonim, el consideră că „lucrurile se îndreaptă către normalitate, pentru că se ajunsese la nişte preţuri imense. Suprafeţele din staţiuni se vindeau cu aceleaşi preţuri precum cele din cartierele de lux din Bucureşti.“

În Bucovina se vând doar apartamentele

Scăderi de preţuri s-au înregistrat în toată ţara. În Bucovina, casele de vacanţă se vând cu sume mai mici cu 20-30% faţă de anul trecut. „În zona noastră nu se vând decât apartamentele din oraş la preţuri foarte mici, cuprinse între 33.000 şi 45.000 de euro, toate tranzacţiile din luna noiembrie 2008 până în acest moment realizându‑se doar cu cash“, spune Mihai Olimpiu, administrator al agenţiei imobiliare Imostar Suceava.

Nici măcar în staţiunile în care anul trecut se înscriau în cartea funciară minimum 10 noi proprietari pe săptămână nu mai este cerere. „Oamenii se interesează în continuare de Voroneţ, Gura Humorului şi Vatra Dornei, dar la negocieri efective nu se trece“, detaliază Mihai Olimpiu. „În ceea ce priveşte evoluţiile viitoare, probabil că preţurile vor suferi reduceri în continuare, cu excepţia celor deja aliniate la costul pieţei. Oferta depăşeşte cu foarte mult cererea, care în acest moment este redusă la 10% faţă de anii precedenţi“, spune Mihai Olimpiu.

Litoralul, campionul preţurilor mari

Cele mai mici scăderi de preţuri sunt ale locuinţelor de pe litoral. „Comparativ cu multe alte zone de vacanţă din ţară, preţurile nu au scăzut spectaculos, poate cu un procent de maximum 20%“, explică Daniela Mureşan, administrator al agenţiei imobiliare Free-Land Mangalia. Totuşi, ea recunoaşte că din punctul de vedere al numărului de tranzacţii, „pentru primul semestru din acest an  nu există termen de comparaţie cu trecutul, oricât de crunt ar fi fost el.“ Totuşi, optimismul rămâne, pentru că românii îşi doresc astfel de proprietăţi, dar nu există lichidităţi, iar cine le are, le „păzeşte“.

Trend imobiliar

Nici terenurile din zonele turistice nu se vând, chiar dacă preţurile au scăzut semnficativ. De exemplu, pe Valea Prahovei, într-o zonă bună, unde anul trecut metrul pătrat de teren costa peste  750 de euro, acum  ele se dau cu 250-300 de euro pe metru pătrat. Asta în condiţiile în care clienţii pentru astfel loturi achită de obicei cu bani lichizi. Specialiştii spun că preţurile vor începe din nou să crească. Pe litoral se va ajunge din nou la valorile de anul trecut în aproximativ şapte ani. Construcţia autostrăzii Bucureşti-Braşov va ridica şi ea preţurile de pe Valea Prahovei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite