Troc cu vile de vacanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii de locuinţe în zone turistice le oferă la schimb pentru apartamente în oraşe sau autoturisme. Până anul trecut, staţiunile turistice se transformaseră în adevărate şantiere. Acum, orăşenii care îşi făceau case de vacanţă ar face orice ca să scape de ele.

Lucrurile s-au schimbat spre sfârşitul anului 2008, iar o parte dintre cei care plănuiseră să se mute în staţiuni şi să facă o afacere din casele de vacanţă şi-au dat seama că nu le mai pot întreţine. Şi cum piaţa tranzacţiilor imobiliare este încă blocată, la prima vedere o soluţie pare a fi schimbul de locuinţe.

Astfel, pe site-urile de imobiliare au început să apară anunţuri gen „schimb casă de vacanţă cu apartament în oraş sau cu auto, plus diferenţă”.

Pe unul dintre site-urile de profil cu fost listate în ultimele luni nu mai puţin de 100 de anunţuri de acest tip. Cele mai multe dintre casele oferite sunt situate pe Valea Prahovei, la Vălenii de Munte, la Cheia şi pe litoral.

Vilă contra apartament

Proprietarul unei vile este dispus, de exemplu, să renunţe la ea pentru un apartament în Bucureşti. Şi asta după ce a încercat să o vândă făcând chiar şi o reducere considerabilă de preţ, de la 160.000 de euro la 125.000 de euro. Cei care plănuiau să se mute într-o zonă turistică pot profita de această nouă situaţie, mai ales în condiţiile în care sunt oferite la schimb de la apartamente cu două camere până la vile de dimensiunea unui minihotel.

„Cei care apelează la astfel de schimburi sunt persoane fizice sau juridice care nu îşi mai pot administra proprietăţile de vacanţă şi doresc să treacă la proprietăţi mai mici şi mai aproape de locul de muncă, pe care să le poată întrebuinţa util şi continuu”, spune Anghel Cristian, reprezentant al agenţiei imobiliare Aynaimob.

O altă categorie este a oamenilor care au nevoie de bani şi preferă să renunţe la locuinţele de vacanţă pentru a face rost de suma necesară.

Matei Maloş, director general al MagazinulDeCase.ro, vine cu unele completări: „Schimbul imobiliar reprezintă o soluţie pentru proprietarii care deţin case sau apartamente cu suprafeţe mari.

Prin această metodă ei pot obţine atât o nouă locuinţă, cu o suprafaţă mai mică sau aflată într-o zonă cu un preţ mediu pe metru pătrat mai redus, cât şi o sumă de bani care reprezintă diferenţa de valoare dintre cele două imobile”. Acest procedeu reprezintă o soluţie şi pentru cei care doresc să mute într-o altă zonă.

Varianta schimbului înseamnă şi reducerea timpului necesar pentru vânzarea proprietăţii şi apoi cumpărarea alteia, precum şi taxele plătite la vânzare şi la cumpărare.

Taxele se împart

Agenţiile imobiliare au remarcat această nouă tendinţă, chiar dacă unii dintre specialişti spun că este vorba doar de o etapă a pieţei şi că schimburile de case de vacanţă sunt greu de realizat. „Programul de schimburi imobiliare este abia la început şi sperăm ca până în septembrie să devină cunoscut şi să fie implementat complet”, spune Anghel Cristian.

Taxele plătite includ impozit pe venit şi onorariul notarului, dar „nu se pot aplica regulile de la vânzare-cumpărare, când cheltuielile cădeau în sarcina cumpărătorului, în cadrul contractului de schimb fiecare dintre copermutanţi va trebui să suporte sumele în mod egal”, explică Matei Maloş.

Trend imobiliar

Schimburile de locuinţe abia fac primii paşi pe piaţa imobiliară românească. Acest tip de tranzacţie este considerat de către specialişti unul dintre cele mai dificile de realizat datorită problemelor care se ivesc în momentul în care se face evaluarea bunurilor implicate. Cu toate acestea, agenţiile care au reprezentanţe în zonele turistice spun că există din ce în ce mai multe oferte de acest tip.

În cazul unui schimb, de multe ori, casele de vacanţă sunt evaluate la sume mai mici decât dacă ar fi destinate vânzării. Astfel, pentru cei care au mai multe locuinţe în oraş, un astfel de schimb se poate transforma într-o adevărată afacere.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite