Străinii vor penthouse românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Străinii vor penthouse românesc
Străinii vor penthouse românesc

Americanii vin, în sfârşit, în munţii României. Nu ca să salveze partizanii, ci pentru a cumpăra apartamente.Clienţii din afara ţării prospectează în general piaţa în căutarea celor mai bune oferte. Există şi tranzacţii, dar la un nivel minim.

Nu numai americanii sunt interesaţi să achiziţioneze apartamente de vacanţă în zona montană din România. Ceea ce îi uneşte însă pe toţi aceşti posibili cumpărători este apetitul pentru penthouse-uri.

„De peste ocean – Canada, America, dar şi din Europa – Germania, Anglia, Irlanda, Italia, Spania sau Franţa. Acestea sunt ţările din care vin mulţi potenţiali clienţi interesaţi îndeosebi de o casă de vacanţă la munte, iar prima opţiune a lor este un penthouse“, spune Daniela Kasper, directorul Maurer & Kasper Construct, dezvoltatorul ansamblurilor Avantgarden din Braşov.

Şi agenţii imobiliari locali spun că principalii clienţi pentru acest tip de apartamente vin din afara ţării, chiar dacă cererea nu este una foarte mare.

„Pe segmentul de penthouse-uri, atât anul acesta cât şi anul trecut, cererea a fost foarte mică. Proiectele imobiliare ce deţin astfel de imobile au vândut o mică parte dintre acestea, majoritatea fiind încă scoase la vânzare“, declară Andrei Voicu, broker imobiliar al agenţiei Forti Imob din Braşov.

Direct de la dezvoltator

Potrivit acestuia, puţinele spaţii de acest tip vândute au fost achiziţionate în principal de cetăţeni străini, tranzacţii făcute în principiu direct cu dezvoltatorul, fără alţi intermediari.Şi românii care posedă bani lichizi sunt interesaţi de astfel de proprietăţi, pentru că preţurile au scăzut semnificativ faţă de anul trecut.

Gabriel Sandi a cumpărat anul acesta un apartament situat la ultimul nivel al unui ansamblu rezidenţial proaspăt construit în Braşov. Locuinţa are o suprafaţă utilă de 150 de metri pătraţi, patru camere cu trei băi, lift care urcă direct în casă şi terase pe două niveluri, cu scară exterioară, în suprafaţă de peste 200 de metri pătraţi.

„Ei bine da, investiţia merită pe deplin! Costă un pic mai mult, dar poţi găsi un maxim de confort şi privelişte.Vă asigur că m-am obişnuit destul de repede la aceste condiţii“, spune, mândru de achiziţie, Gabriel Sandi.Potrivit proprietarului, avantajul major al unui penthouse este dat de spaţiile foarte mari şi numărul mare de ferestre orientate practic spre toate punctele cardinale.

În plus, în cele mai multe cazuri, suprafeţele acestor locuinţe sunt congruente cu amprenta la sol. Practic, ai un întreg etaj la dispoziţie. Sandi mai spune că şi terasele „imense şi foarte practice, care pot fi transformate în locuri idilice“ au înclinat serios balanţa în favoarea deciziei de a cumpăra.

Solicitări reduse pe segmentul mediu

image

Un astfel de imobil costă în prezent, în această zonă, peste 250.000 de euro. „Am vândut trei apartamente penthouse în acest an, fiecare cu câte trei camere. Aceste imobile au o suprafaţă utilă de peste 120 de metri pătraţi, plus terasele, în funcţie de alegerea clientului“, declară Daniela Kasper. Penthouse-urile cu trei camere au un preţ mai mic decât cel al lui Sandi. Preţurile lor variază, în funcţie de suprafeţele teraselor, între 120.000 şi 160.000 de euro.

În ceea ce priveşte cererea per ansamblu a caselor de vacanţă din zona Braşovului, nici casele „obişnuite“ nu au avut în acest an foarte mult succes la vânzări.„Pe segmentul imobilelor de concediu au fost câteva cereri, în special anul trecut, mai ales pentru zonele limitrofe ale Braşovului, de preferat locuinţe individuale, cu spaţii proprii, în jurul valorilor de 60-70.000 de euro“, spune Voicu.

Anul acesta clienţii pentru acest segment au fost foarte puţini şi aceştia doar la stadiul informativ, iar ca valoare de preţ undeva între 30-40.000 de euro, conform reprezentantului Forti Imob.

Trend imobiliar

Avantajele unei astfel de locuinţe sunt evidente. un penthouse înseamnă practic o vilă situată deasupra oraşului.  Astfel, panorama este o plăcere pe care cei care locuiesc la nivelul solului nu o pot trăi. Spre exemplu, dacă un apartament cu patru camere nou construit are, în general, maximum 150 de metri pătraţi, un penthouse poate depăşi cu uşurinţă şi 400 de metri pătraţi, potrivit unei analize a firmei de consultanţă imobiliare CBRE Eurisko.

În Bucureşti există o gamă destul de largă de astfel de oferte. Unul dintre cele mai scumpe penthouse-uri din Capitală se află în zona Floreasca, are o suprafaţă de 500 de metri pătraţi, dintre care 200 de metri pătraţi reprezintă spaţiul doar pentru terasă. Preţul este pe măsura amplasamentului şi a suprafeţei. Locuinţa costă 3,5 milioane de euro, conform agenţiei imobiliare Regatta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite