Sibiul, în topul investiţiilor rezidenţiale autohtone

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda tendinţei de aşteptare ce domină real-estate-ul românesc, oraşul de pe malul Cibinului continuă să atragă atenţia cumpărătorilor. Preţurile locuinţelor de aici s-au menţinut la cote ridicate şi anul acesta.În plin blocaj imobiliar, Sibiul se menţine cu încăpăţânare pe linia de plutire. Cel puţin din punctul de vedere al preţurilor.

Potrivit datelor centralizate de „Adevărul“, acesta se înscrie printre oraşele cu peste 100.000 de locuitori care nu au înregistrat scăderi semnificative ale valorilor de tranzacţionare a imobilelor în acest an. Sergiu Dordea, administratorul agenţiei locale Intermed Casa, spune că, deşi în decursul negocierilor, proprietarii îşi pot reduce pretenţiile cu câteva mii de euro, la nivel global nu se poate vorbi despre o ieftinire generalizată a imobilelor sibiene.

Criza imobiliară naţională se resimte aici mai degrabă în ceea ce priveşte volumul tranzacţiilor înregistrate în acest an. Comparativ cu 2007, valoarea acestora a scăzut cu circa 60%.

Călin Frăsie, directorul agenţiei Zolka Solution, este însă optimist în ceea ce priveşte perspectivele de deblocare a pieţei locale pe termen scurt. Acesta crede că o reluare a tendinţei descendente a preţurilor va avea loc chiar în următoarele câteva luni. Chiar dacă ritmul de creştere nu se va compara cu cel de până acum, în 2009 apartamentele noi se vor scumpi cu 10-15%, ca urmare a majorării costurilor de construcţie.

 Aprecieri uşoare, de maximum 5%, vor înregistra în aceeaşi perioadă şi preţurile imobilelor vechi. Între cele două segmente ale pieţei rezidenţiale nu poate exista o diferenţă extrem de mare, motivează Frăsie.

1.800 de locuinţe noi, în doi-trei ani

În acest context, directorul Zolka Solution nu se sfieşte să afirme că Sibiul continuă să fie o destinaţie cât se poate de atractivă pentru investitori. Ce se ascunde în spatele acestui optimism, aparent nejustificat în condiţiile actuale ale pieţei? Pur şi simplu, interesul ridicat al cumpărătorilor, ce a continuat să se manifeste chiar şi în acest an. Frăsie spune că în momentul de faţă există investitori străini, în special israelieni, care cercetează piaţa locală.

Principalul punct de interes este reprezentat de achiziţionarea unor terenuri destinate fie dezvoltării unor centre comerciale, fie construcţiei unor ansambluri rezidenţiale. Aceasta, în contextul în care, potrivit datelor Euroest, în Sibiu există deja aproximativ 15 proiecte rezidenţiale moderne, cu o capacitate cuprinsă între 75 şi 200 de unităţi locative.

Odată livrate, în următorii doi-trei ani, doar acestea ar suplimenta stocul locativ sibian cu circa 1.800 de apartamente noi. Pe piaţa locală au fost deja finalizate circa 600 de locuinţe, iar în 2008 şi 2009 se aşteaptă predarea a încă aproximativ 750, respectiv 800 de locuinţe. 

Revânzarea, un scenariu încă viabil

Sibiul este însă atractiv şi din perspectiva micului investitor. Frăsie precizează că, dintre cei care se hotărăsc să cumpere o casă în oraş, o bună parte au în vedere un scop investiţional. Revânzarea la un preţ mai mare a unei locuinţe noi achiziţionate în faza de proiect şi închirierea. Iată cele două scenarii care au dus la „umflarea” pieţei bucureştene şi continuă să funcţioneze, la o scară mai mică, la nivelul Sibiului. Frăsie precizează că, din cumpărătorii de locuinţe noi, 15-20% au în vedere închirierea viitoare.

O casă de vacanţă cu 75.000 de euro

Nu doar investitorii, mici sau mari sunt atraşi de Sibiu. Reprezentantul Zolka Solution subliniază că există, de asemenea, numeroşi clienţi din Capitală interesaţi de cumpărarea unor terenuri în satele din jurul oraşului, pentru construcţia unor case de vacanţă.

„De la Bucureşti am avut foarte multă cerere”, recunoaşte şi Sergiu Dordea. Un preţ „real” pentru terenurile din satele din jurul Sibiului, precum Gura Râului sau Sibiel, este de 10-15 euro metrul pătrat, estimează administratorul Intermed. Preţ care ar face ca o parcelă de 1.000 de metri pătraţi să poată fi achiziţionată pentru doar 15.000 de euro.

Dacă la această valoare s-ar mai adăuga şi costurile de construcţie (pe cont propriu) a unei suprafeţe locative de circa 200 de metri pătraţi, am ajunge la o valoare de 65.000-75.000 de euro pentru o casă de vacanţă.

Un preţ cu siguranţă mai mult decât rezonabil pentru bucureşteni. Spre comparaţie, chiar şi în Sibiu, preţul unui  imobil similar porneşte de la 150.000-200.000 de euro.

Trend imobiliar

Nu cu mult timp în urmă, în Sibiu nu se putea vorbi despre o piaţă rezidenţială „nouă” în adevăratul sens al cuvântului; construcţiile moderne erau răzleţe şi aveau dimensiuni reduse.

În prezent, deşi dezvoltatorii se află în plin avânt, oamenii sunt încă reticenţi faţă de achiziţionarea de locuinţe din stadiul de proiect. Majoritatea vor să vadă ce anume cumpără înainte de a da banii.
 
Preţurile locuinţelor noi sunt momentan comparabile cu cele ale unităţilor vechi. Ambele categorii de produse variază între 700 şi 1.000 de euro metrul pătrat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite