Românii vor case de vacanţă din lemn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criteriile cele mai importante în alegerea locuinţei secundare sunt priveliştea şi vecinii. Cererea pentru proprietăţile de vacanţă este împărţită între extreme: case foarte scumpe sau foarte ieftine, situate în centrul oraşelor sau în mijlocul naturii.

O locuinţă proprie de vacanţă este visul oricărui român. Doar criteriile după care aceştia îşi aleg proprietatea optimă diferă de la o categorie socială la alta. Elementul comun este dat de materialul din care trebuie să fie făcută clădirea, şi anume lemnul.

„Indiferent de bugetul alocat, majoritatea clienţilor vor o casă cu arhitectură tradiţională şi construită din lemn", spune Alina Radu, reprezentant al firmei de arhitectură Ramart.

Există două categorii de clienţi pentru astfel de proprietăţi. „Unii preferă exclusiv zona comercială cu magazine, restaurante şi să fie cât mai aproape de pârtiile de ski, de exemplu, şi ceilalţi aleg zone izolate, cât mai îndepărtate, fără nimic comercial în zonă şi chiar şi fără utilităţi", spune Nana Deac, sales associate Re/Max Advantage.

Un alt element decisiv în alegerea unei case de vacanţă, dar nu la fel de important ca amplasamentul, este, la fel ca în cazul oricărei locuinţe, preţul. Din acest punct de vedere se poate spune că nu există case cu preţ mediu.

„Cererea este împărţită în două categorii: se solicită ori cele mai ieftine case, de maximum 90.000 de euro sau foarte scumpe, care depăşesc 300.000 de euro", explică Sorin Durbacă, reprezentant al agenţiei imobiliare Intermont.

Anul acesta a fost marcat de tranzacţii cu case de vacanţă al căror preţ a ajuns la jumătate faţă de 2008. „Cei care au cumpărat au considerat că este momentul potrivit pentru că fac o adevărată afacere în condiţiile în care-şi pot achiziţiona case de lux la costuri decente", spune Durbacă.

Teren de minimum 500 de metri pătraţi

Sunt cerute mai ales vilele din zona Furnica din Sinaia, iar condiţia minimă este ca, pe lângă clădirea în sine, proprietarul să deţină şi un teren de cel puţin 500 de metri pătraţi. În cazul acestor case, care intră în categoria celor de calitate superioră, cumpărătorii ţin cont în primul rând de amplasament, de priveliştea de care au parte atunci când deschid fereastra şi de calitatea construcţiei, în detrimentul preţului.

„O altă doleanţă a cumpărătorilor este să ştie încă din momentul ofertării cine sunt noii vecini, cum se face accesul către şosea sau către pârtiile de ski şi, nu în ultimul rând, dacă zona este una liniştită", detaliază Sorin Durbacă.

Arhitectura tradiţională, favorită

Zona montană rămâne cea mai des solicitată de către cumpărătorii de case de vacaţă, pentru că oferă avantajul unui sezon prelungit. „Cele mai multe cereri le primim pentru staţiunile de pe Valea Prahovei şi pentru localităţile Breaza, Cornu, 2 Mai şi Vama Veche", spune Nana Deac. Foarte important este ca viitoarea casă de vacanţă să fie la maximum 200 de kilometri de locuinţa de reşedinţă, iar suprafaţa utilă să fie de aproximativ 100 de metri pătraţi.

Din punct de vedere arhitectural, cel puţin în ceea ce priveşte clădirile din zona montană, preferate sunt cele cu aspect tradiţional, eventual construite din lemn, care să fie în acord cu peisajul din împrejurimi.

„Unul dintre cele mai noi proiecte pentru o casă de vacanţă pe care l-am realizat este inspirat din arhitectura tradiţională a Braşovului, locul în care va fi amplasată casa, şi presupune includerea în panta dealului aflat lângă clădire a unei părţi din volumul construit", spune Alina Radu.

Ea consideră că avantajul acestei integrări a construcţiei în mediul natural se regăseşte în primul rând în confortul termic obţinut datorită termoizolaţiei naturale, respectiv o temperatură relativ constantă indiferent de anotimp.

„Proiectul a evitat alterări majore ale topografiei locului, iar soluţia cu acoperişurile cu iarbă conferă o bună integrare în peisaj şi maximizarea suprafeţei verzi, lucru solicitat de către cumpărător", spune Alina Radu.

Dacă în cazul descris mai sus era vorba de o construcţie de lux, pentru care sunt necesare câteva sute de mii de euro, pentru o casă din lemn de 110 metri pătraţi, cu o amprentă la sol de 80 de metri pătraţi, dar care respectă aceleaşi caracteristici din punct de vedere al aspectului, sunt suficienţi 30.000 de euro.

Trend imobiliar

O nouă modă în ceea ce priveşte orientarea cumpărătorilor români de proprietaţi de vacanţă este achiziţia de locuinţe de acest tip în zone cât mai izolate, mai ales pe litoral. Astfel, ei încep să ocolească staţiunile care atrag un număr mare de turişti, cum sunt Costineşti sau Eforie, în favoarea localităţilor Corbu sau 2 Mai.

În localitatea Corbu, situată pe malul Mării Negre, nu există decât foarte puţine locuinţe gata construite de vânzare, astfel încât singura variantă pentru cei interesaţi este să-şi ridice una în regie proprie. Preţul terenului este de aproximativ 30 de euro pentru un metru pătrat. Zona, conform specialiştilor imobiliari, tinde să devină noul pol de atracţie al investiţiilor.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite