Românii nu mai vor case în Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casă în Ungaria
Casă în Ungaria

Febra achiziţiilor imobiliare în ţara vecină a început acum doi ani, când locuinţele situate în apropiere de graniţa cu România se vindeau la preţuri şi de numai 5.000 de euro. În prezent însă, deşi casele din Ungaria au toate dotările, de la utilităţi până la infrastructură, acestea nu mai prezintă un mare interes pentru români.

Suprafeţe generoase, toate utilităţile necesare, drumuri asfaltate sau cel puţin pietruite în fiecare sat şi un preţ încă accesibil. Cam aşa arată majoritatea anunţurilor ce prezintă locuinţe ungureşti, la distanţe mici de graniţa cu România.

„Aş putea spune că  merită să cumperi acolo pentru că ai cam tot ce-ţi trebuie", declară Monica Platon, administratorul agenţiei imobiliare Euromon Arad.

O comparaţie rapidă a acestor imobile cu cele autohtone arată că proprietăţile maghiare sunt mult peste cele din satele româneşti. „Ne referim mai ales la căile de acces, care sunt extrem de facile.

Vorbim apoi, spre exemplu, de canalizare, pe care în satele româneşti nu o prea găseşti, în schimb în orice sătuc unguresc, chiar dacă nu este canalizare, există varianta fosei septice şi fiecare casă are baie proprie", detaliază Monica Platon.

9.300 de euro,casă cu patru camere

Acum doi ani se găseau case ungureşti şi la 5.000 de euro. Acum însă preţul acestora variază între 10.000 şi 30.000 de euro, la un nivel mediu de finisare. Mulţi cetăţeni români îşi cumpărau în trecut case de vacanţă, dar şi de locuit, în Ungaria, în vecinătatea graniţei cu ţara noastră.

„Au scăzut foarte mult vânzările pe această zonă, de exemplu eu am acum numai o ofertă din Ungaria, deşi preţurile sunt atractive. Pot fi oportunităţi foarte bune de achiziţie, dar scăderea este un trend la nivel internaţional până la urmă", explică Aurel Vid, directorul general al firmei de consultanţă imobiliară Sovida Timişoara.

Un alt motiv este costul de întreţinere. „În prezent un cost în plus este important pentru orice om. Dacă îţi iei o casă de vacanţă ea trebuie întreţinută, ceea ce pe termen lung poate însemna mulţi bani", susţine Vid.

Un exemplu elocvent este reprezentat de o casă pusă la vânzare în localitatea Kevemes, care se află la 25 de kilomentri de Arad şi la 100 de kilometri de Timişoara.

Aceasta are patru camere, bucătărie, este utilată şi mobilată, are  baie cu toate utilităţile necesare, dar şi un teren de 5.000 de metri pătraţi. Preţul este de doar 9.300 de euro.

„Este o perioadă grea pentru vânzări, deşi în anii anteriori în această zonă românii cumpărau multe imobile. Acum însă, deşi preţurile permit, ei nu se mai înghesuie", spune proprietarul locuinţei.

Ieftin, dar nu suficient

Agenţii imobiliari susţin şi ei că nu prea mai sunt interesaţi de ofertele din Ungaria, pentru că ele nu se mai cer. „Eu una în prezent mă feresc să mai iau în portofoliu case din această zonă, mă ţin foarte mult pe loc", mai spune Monica Platon.

De aceeaşi părere este şi Aurel Vid, afirmând că nici măcar pe teritoriul României, şi cu preponderenţă în zona vestică, nu se mai fac tranzacţii pe acest segment.

„O singură ofertă din Ungaria am la vânzare, un imobil de 85 de metri pătraţi, la aproximativ 30.000 de euro, într-o staţiune turistică. O am de aproape un an de zile. Ciudat este că am afişări destul de multe pentru ea pe site, însă contactat am fost doar de câteva ori, fără vreo ofertă clară", mărturiseşte Vid.

În ceea ce priveşte ofertele, agenţii imobiliari spun că Ungaria este peste România din toate punctele de vedere. „Cu părere de rău spun asta, este trist, dar adevărat. Deşi ne despart puţini kilometri, cum ai intrat în Ungaria îţi dai seama că ulterior achiziţiei nu mai ai nevoie de nimic, îndiferent unde este localizată locuinţa", explică Platon.

Trend imobiliar

Acum doi ani, sute de români din vestul ţării şi-au cumpărat locuinţe în Ungaria. Una dintre cele mai căutate zone erau în jurul localităţii Battanya, situată la 25 de kilometri de graniţa cu România. Atunci, o casă cu două camere şi 1.000 de metri pătraţi de teren costa între 5.000 şi 7.000 de euro.

Şi în prezent sute de arădeni trec graniţa din Ungaria în România zilnic, pentru a ajunge la serviciu, iar seara se intorc acasă în Battanya. De atunci însă, preţurile imobilelor din localităţile maghiare au început să mai crească, tocmai datorită cererii mari din acea perioadă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite