Preţurile caselor se evaporă pe Litoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţurile caselor se evaporă pe Litoral
Preţurile caselor se evaporă pe Litoral

Un duplex costa, anul trecut, peste 500.000 de euro. Astăzi, preţul nu depăşeşte 300.000 de euro. Proprietarii sunt dispuşi să accepte şi plata în rate. Până de curând, nici nu vroiau să audă de aşa ceva.

Există proprietari care regretă că nu şi-au scos la vânzare proprietaţile de la malul mării în cursul anului trecut. Şi asta pentru că atunci preţurile erau cu aproape 50% mai mari.

Alexandru Ionescu este proprietarul unei case tip duplex, situată în zona Faleza Nord din Constanţa. Construcţia are 300 de metri pătraţi şi poate fi împărţită în două unităţi locative.

„Am scos-o la vânzare la 300.000 de euro sau 150.000 de euro pe apartament. Anul trecut aş fi putut vinde cu peste 500.000 de euro“, spune Ionescu. Clienţii au apărut, dar nu aveau bani lichizi. Prin urmare, i-au propus să cumpere cu plata în rate. Până acum, Ionescu nu a acceptat această variantă. „Dacă nu voi avea în curând o ofertă concretă cu banii în mână, probabil voi fi de acord să vând cu plata în rate“, spune acum proprietarul duplexului.

Ionescu mai are şi alte proprietăţi în portofoliu. Celelalte imobile nu sunt atât de mari şi doar casa din Faleză Nord este mai greu de tranzacţionat în bani lichizi.

28 de camere la 450.000 de euro

Peste 800.000 de euro. La această valoare era evaluată anul trecut o vilă cu 28 de camere amplasată în Costineşti. Clădirea are o suprafaţă construită de 845 de metri pătraţi, cuprinde şi un restaurant şi este şi mobilată.

Construcţia are şi un teren aferent de 500 de metri pătraţi. „În acest moment, nu o putem vinde la mai mult de 450.000 de euro. Dată fiind situaţia actuală, puterea de cumpărare a scăzut dramatic, iar cei ce cumpără sunt cei numiţi vânători de chilipiruri“, declară Gabriela Ungureanu, consultant imobiliar al companiei de consultanţă imobiliară Euroimobiliare.

Eforie, ieftiniri semnificative

Recesiunea economică blochează continuarea investiţiilor pe litoralul Mării Negre, în ciuda faptului că preţurile au scăzut mult.

Ungureanu spune că, pe anumite segmente de piaţă, preţurile s-au diminuat semnificativ faţă de nivelul anului trecut.

„Şi când spun asta mă refer la vile amplasate în staţiunile turistice cum ar fi Costineşti, Eforie Nord şi Sud, unde anumiţi proprietari au fost nevoiţi să opereze reducerea preţurilor chiar şi cu 50%, indiferent de dimensiunile imobilelor“, ­susţine ea.

Chiar dacă nivelul preţurilor a scăzut atât de mult, piaţa constănţeană nu duce lipsă de oferte de case de sezon. „Spre exemplu mai sunt oferte «în bloc» în zona Eforie, unde se vând 18 apartamente cu două şi trei camere, construcţie la roşu, la preţul de aproximativ 400.000 de euro“, menţionează Gabriela Ungureanu.

Oferta a crescut în ultima vreme, dar tranzacţiile încă lipsesc. O vilă de vacanţă, parter plus etaj, localizată în Eforie Nord la mică distanţă de faleză, compusă din patru camere, living, două băi, terasă, curte pavată cu o suprafaţă de teren de 300 de metri pătraţi costă 150.000 euro, potrivit reprezentantului Euroimobiliare.

„Lipsa banilor opreşte tranzacţiile şi încă nu putem spune când îşi va reveni această piaţă“, spune Ungureanu.

Trend imobiliar

În ultimii ani, dezvoltatorii au început să construiască complexuri rezidenţiale pe litoralul mării Negre. Unul dintre cele mai mari ansambluri rezidenţiale de acest tip este localizat în cea mai vizitată staţiune a litoralului românesc, Mamaia.

Ansamblul Mamaia Summerland este format din opt blocuri cu regim de înălţime P+6 şi este structurat pornind de la două genuri de construcţii. Fiecare dintre acestea are mai multe tipuri de apartamente, cu două şi trei camere. Preţurile locuinţelor sunt de aproximativ 1.200 de euro pe metru pătrat.

Summerland Mamaia nu este singurul exemplu de cartier rezidenţial de la malul mării. Black Sea Residence este un alt proiect de acest tip situat la intrarea în staţiunea Eforie Nord, în cartierul Steaua de Mare. De asemenea, centrul staţiunii Neptun mai găzduieşte un astfel de ansamblu - Neptun Plaza. Complexul este format din două clădiri cu regim de demisol, parter şi zece etaje.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite