Polonia, premianta din estul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slăbirea pieţelor imobiliare din Est a avantajat sectorul investiţiilor din real estate-ul polonez
Slăbirea pieţelor imobiliare din Est a avantajat sectorul investiţiilor din real estate-ul polonez

Mai puţin afectată de criză, Polonia a reuşit să menţină o stabilitate între cerere şi ofertă pe piaţa imobilară. Una dintre puţinele ţări din estul Europei care, în 2009, a înregistrat creştere economică, Polonia continuă să fie atractivă pentru investitorii străini.

Un raport publicat în luna ianuarie de compania REAS, în urma monitorizării a aproximativ 5.000 de investiţii imobiliare din Polonia, relevă că piaţa de profil din această ţară a început să dea semne de revenire.

În Varşovia şi Cracovia, spre exemplu, numărul unităţilor locative noi finalizate, dar şi numărul de tranzacţii, au crescut în cel de-al patrulea trimestru al anului trecut, comparativ cu trimestrele anterioare ale aceluiaşi an. Statistic, la nivelul anului 2009, pe piaţa polonează au fost livrate 160.000 de locuinţe şi case pentru o singură familie, cu 3,1% mai puţin decât în 2008.

Aproximativ 72.000 dintre locuinţe au fost livrate de către dezvoltatori, în timp ce restul reprezintă construcţii în regie proprie ale persoanelor fizice.

Polonia „fură" investitorii din alte ţări

O serie de fonduri de investiţii străine care, până în 2007-2008, erau interesate mai mult de pieţe precum cea din România sau Ungaria şi-au regândit strategiile şi au optat pentru a investi în Polonia, „mai ales că aici multe proiecte rezidenţiale fuseseră sistate de dezvoltatorii iniţiali din cauza lipsei banilor, aceştia preferând să le vândă la preţuri foarte convenabile pentru noii investitori", spune Stephen Wrock, agent imobiliar din oraşul Gdansk.

Acesta este unul dintre elementele care au contribuit la revitalizarea, totuşi timidă, a pieţei imobiliare poloneze. Mai mult, adaugă expertul, un alt avantaj al pieţei poloneze este acela că piaţa creditelor nu s-a prăbuşit complet, cum este cazul altor ţări vecine, băncile acordând în continuare împrumuturi.

„Acest lucru a fost un semn pentru investitorii străini că, dacă vor dezvolta proiecte în Polonia, au şanse mai mari să vândă locuinţe decât ar avea în alte state din jur", adaugă Wrock.

Număr mare de clienţi străini

La nivelul anilor 2008-2009, potrivit unui studiu efectuat de o asociaţie a agenţiilor imobiliare din Polonia, s-a putut remarca o creştere cu 15% a numărului proprietăţilor achiziţionate de cetăţeni străini, cei mai mulţi dintre aceştia fiind germani şi englezi. Motivaţia, explică Wrock, este simplă: aceştia caută un amplasament cu standarde asemănătoare de viaţă, însă care să presupună nişte costuri mai mici, iar Polonia le oferă destule astfel de posibilităţi.

Mai mult, dat fiind faptul că este cunoscută relaţia economică destul de strânsă dintre această ţară şi vecina ei Germania, există mulţi oameni de afaceri germani care au deja sau doresc să dezvolte afaceri în Polonia. Mulţi dintre ei achiziţionează aici proprietăţi, pentru a supraveghea mai bine bunul mers al companiilor pe care le deţin.

Prezenţa pe piaţă a acestui tip de clienţi a făcut ca preţurile să nu scadă la fel de mult precum în ţările din jur, în timp ce raportul dintre cerere şi ofertă s-a menţinut într-un echilibru acceptabil atât pentru vânzători, cât şi pentru cumpărători.

Mersul preţurilor

În oraşul Gdansk, într-un ansamblu reziden­ţi­al nou, care dispune de pis­cină şi locuri de joacă pen­tru copii, pentru un apar­tament cu două ca­mere şi suprafaţă totală de 65 de metri pătraţi, cli­enţii vor plăti 80.000 de euro.

O casă, localizată în apropiere de Varşovia, cu două dormitoare şi două studiouri ataşate, două băi, garaj, spaţiu de depozitare şi toate utilităţile are un preţ de strigare de 145.000 de euro. Potrivit reprezentanţilor companiei imobiliare care intermediază tranzacţia acestei proprietăţi, deţinătorul este dipus să accepte chiar şi 120.000 de euro, în cazul unei plăţi cash.

În Varşovia, o vilă nouă, construită în sistem duplex, cu 211 metri pătraţi pentru fiecare unitate, două garaje, şase dormitoare şi terasă, are un preţ de strigare de 950.000 de euro, dar, potrivit vânzătorului, ea se poate vinde şi separat, la un preţ de 475.000 de euro pentru fiecare duplex. Preţul, spune vânzătorul polonez, este unul negociabil şi, în funcţie de forma de plată, discountul poate fi şi de 25%.

15% reprezintă creşterea numărului de cumpărători străini de case

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite