Pensiunea tematică, evadare către altă lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensiunea tematică, evadare către altă lume
Pensiunea tematică, evadare către altă lume

Investiţia într-un imobil de acest tip este cu aproximativ 30% mai mare decât într-una clasică. Imaginea contează. Un clişeu pentru majoritatea companiilor, dar un lucru important pentru unităţile de cazare.

La asta s-a gândit Dan Popa atunci când a luat decizia de a investi într-o pensiune diferită de cele care existau deja în zona Sibiului. A pus la bătaie toţi banii pe care îi avea, adică 500.000 de euro, pentru a construi, în urmă cu cinci ani, „Lunca Sibielului”, o pensiune cu un aer de muzeu al meştesugurilor şi tradiţiilor româneşti.

„Ideea de a investi a venit ca urmare a faptului că doi dintre acţionarii firmei care deţin această pensiune sunt originari din Sibiel şi au urmărit în decursul anilor evoluţia turismului rural aflat într-o creştere spectaculoasă. În această localitate, el funcţiona încă din ani `80 – `90, la nivelul la care era permis în acele vremuri”, spune administratorul pensiunii.

Lecţii de tradiţie

Primul pas a fost contactarea unui designer, Maria Moga, căreia i se datorează aspectul actual al pensiunii. Ea a personalizat cele nouă dormitoare după nume ale meseriilor de odinioară. De exemplu, în camera Olarului sunt expuse oale şi obiecte specifice, iar cea a tâmplarului este decorată cu obiecte din lemn realizate de meşteşugari din zonă.

Camera Iconarului are un aer de biserica ortodoxă cu icoane pe sticla sau lemn, dar şi o frescă adusă parcă dintr-un vechi lăcaş de cult. Camera Cărturarului îmbie la relaxare cu cărţi bune scrise de mari autori români, cum ar fi Eminescu, Creangă, Blaga, Arghezi sau Topârceanu. Camera Ciobanului recrează imaginea unei stâne cu piei de oaie şi alte obiecte folosite la producerea renumitelor brânzeturi de Sibiu.

În camera Gospodarului se găsesc tot felul de obiecte adunate de prin casele sătenilor muncitori, iar camera Viticultorului te îmbie să guşti un pahar de vin ales, de viţă nobilă, adus din renumite crame româneşti. Camera Covaciului este plină de  mobilier din fier, potcoave de cai şi alte obiecte executate de cei mai buni fierari din zonă, iar camera Boierului surprinde imaginea secolului al XIX-lea cu mobilier şi obiecte de artă specifice.

Totuşi, administratorul pensiunii nu s-a bazat doar pe investiţiile în construcţie şi amenjare. „Am încheiat peste 250 de contracte de colaborare cu diverse agenţii şi instituţii naţionale şi internaţionale şi am pus la punct o adevărată campanie de marketing, chiar dacă asta a însemnat cheltuieli în plus. Preferăm să creem proiecte solide pe temen mediu si lung, astfel încât nu ne aşteptăm să ne recuperăm investiţia mai devreme de şase-opt ani”, spune Dan Popa.

O pensiune al cărui proprietar deja şi-a recuperat investiţia este „Casa Legenda” din Sighişoara. „ Ideea unei investiţii în această proprietate a venit pe vremea când se discuta ca la Sighişoara să se construiască Dracula Parc. Proiectul nu s-a

image

mai pus în execuţie, dar mi-am zis că oricum o investiţie într-o Cetate medievală nu are cum să nu funcţioneze”, îşi aminteşte Florea Gheorghe, proprietarul pensiunii.

De la istorie la poveste

„Casa Legenda pastrează parfumul unei idile ascunse a Contelui Dracula cu o frumoasă curtezană cu care se întâlnea deseori într-una din cele cinci camere existente şi azi”, detaliază Florea Gheorghe. Fiecare cameră este decorată în alt stil, în funcţie de legendă .

Prima cameră este cea „Veche”, cu mobilier şi accesorii interioare a căror simplitate te poartă cu gândul la un stil şi o eleganţă de mult uitate. Ea este urmată de camera Contesei, dedicată iubitei contelui. Camera Medievală surprinde stilul sobru al interioarelor caselor nobilimii din Valahia. Camera Verde crează atmosfera confesiunilor liniştite. Există chiar şi camera de Zestre, al cărui punct central este un cufăr din lemn sculptat.

Trend imobiliar

Pensiunile cu tematică tradiţională sau istorică sunt foarte solicitate de către turiştii străini, astfel încât o investiţie de acest tip presupune atât cheltuieli pentru imagine, cât şi pentru un confort superior.

În momentul de faţă, pe piaţă nu există pensiuni tematice scoase la vânzare. Asta în condiţiile în care pe site-urile de internet cu anunţuri imobiliare sunt publicate câteva zeci de anunţuri cu oferte de unităţi de cazare.

Acest tip de unităţi de cazare poate fi încadrat, în funcţie de anumite criterii, în două categorii: case tradiţionale sau pensiuni turistice. Casele tradiţio­nale au fost definite de Ministerul Turismului „ca fiind structuri de primire turistice cu o capacitate de cazare de maximum cinci camere, care funcţionează în locuinţele cetăţenilor, amenajate potrivit specificului tradiţional şi în cadrul cărora se pot desfăşura activi­tăţi simple de culegere a fructelor de pădure, a plantelor medicinale, şeză­tori“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite