Nimic de cumpărat în staţiunile balneare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nimic de cumpărat  în staţiunile balneare
Nimic de cumpărat în staţiunile balneare

Dacă vrei o casă de vacanţă proprie în aceste localităţi, singura variantă este să-ţi construieşti una. Oferta de case „la băi” tinde spre zero, în condiţiile în care cerere există. Aceasta vine din partea românilor stabiliţi în străinătate, dar şi a bucureştenilor şi a braşovenilor.

Zonele cu băi termale sunt foarte sărace la capitolul oferte de case. Astfel, singura posibilitate de a avea o locuinţă aici este achiziţionarea unui teren şi construcţia în regie proprie. „Mai toate proprietăţile din Băile Felix au fost deja vândute şi transformate în pensiuni, cabane şi locuri de cazare. Oferta este aproape nulă. Unica soluţie este cumpărarea unui teren”, declară Valentin Catană, director general al agenţiei imobiliare Casa Regal din Oradea. Potrivit acestuia, principalul motiv pentru care aceste regiuni se confruntă cu o asemenea situaţie este faptul că localităţile balneare sunt foarte mici.

„Sunt zone turistice extrem de căutate, mulţi oameni au profitat de oportunitate şi şi-au dezvoltat afaceri în regim hotelier, aşadar regiunile sunt sufocate”, opinează Catană. Preţurile solicitate de către puţinele persoane care-şi scot totuşi la vânzare proprietăţile nu sunt nici ele de natură să deblocheze piaţa. În cazul unei construcţii noi, într-o zonă centrală, preţul metrului pătrat locuibil ajunge şi la 1.000 de euro, potrivit lui Catană.

Piaţă îngheţată în Băile Tuşnad

Şi în Băile Tuşnad trendul este similar. Oferta este extrem de mică, deşi cerere există, mai ales din partea bucureştenilor. În plus, puţinele negocieri care se poartă nu se finalizează din cauza preţului solicitat prea mare. „Preţurile pentru această zonă sunt extrem de mari, nejustificate, oamenii nu înteleg că deşi e o zonă turistică importantă, totuşi nu pot cere între 800 şi 1.200 de euro pe metru pătrat locuibil”, explică Nemes Zoltan, administrator al Ternio Pontis din Miercurea Ciuc.

Unii proprietari au înţeles că, dacă vor să vândă, trebuie să-şi adapteze pretenţiile la realităţile din piaţă. Doru Opriş a scos la vânzare proprietatea sa din Băile Tuşnad, cu o suprafaţă de 390 de metri pătraţi locuibil şi cu un teren de 680 de metri pătraţi. Preţul –100.000 de euro, negociabil. „Avem o casă la vânzare de aproape o lună. Lumea sună, dar nu vine nimeni cu o ofertă concretă. Au sunat oameni din majoritatea regiunilor ţării. Noi sperăm însă să o vindem cât mai repede, mai ales că dacă va fi cazul vom mai lăsa şi la preţ”, spune Dorin Opriş, proprietarul imobilului.

Cine vrea casă „la băi”?

Mulţi dintre cei interesaţi de achiziţia de case în staţiunile balneare sunt români stabiliţi în afara ţării.

Interes există însă şi din partea clienţilor autohtoni. „Clienţii din Braşov şi Bucureşti arată cel mai mare interes pentru asemenea locuinţe, dar din păcate nu avem ce să le oferim”,  punctează reprezentantul Casa Regal. Cetăţenii străini sunt şi ei mari amatorii de băi termale. Aceştia vin în vacanţe în aceste regiuni, dar numai în sistem de cazare. „Ei nu afişează interes pentru o locuinţă de vacanţă a lor, deşi stau perioade destul de lungi”, completează Valentin Catană.

Oferta mică poate duce şi la dispariţia completă a cererii. Aşa s-a întâmplat la Băile Herculane. „Aici, de ceva vreme nu mai există nici ofertă, nici cerere. Şi asta pentru că în ultimii ani ofertele aproape că nu au existat, maximum două, trei pe an. Construcţii se mai fac în acea zonă, dar cele mai multe sunt pensiuni. Mai există şi persoane care îşi construiesc singure case”, explică Georgiana Radoslav, directorul Georgia Imobiliare din Drobeta Turnu Severin.

Trend imobiliar

Preţurile terenurilor din Băile Felix nu au suferit modificări foarte mari faţă de anul trecut. În staţiunea veche, spre exemplu, preţurile nu s-au modificat deloc, ele rămânând la valoarea medie de 200 de euro pe metru pătrat. În zonele periferice ale localităţii însă, preţurile au scăzut în medie cu 30-50%. Terenurile se tranzacţionează în prezent la aproximativ 35-45 de euro pe metru pătrat. Ceea ce trebuie ştiut este că în localitatea Băile Felix, numărul de case locuibile este foarte mic. În Băile Tuşnad, preţurile terenurilor încep de la 15 euro pe metru pătrat. Unii proprietari cer şi 120 de euro, dar la acest preţ nimeni nu e interesat să cumpere.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite