Maratonul reducerilor la casele bulgăreşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maratonul reducerilor la casele bulgăreşti
Maratonul reducerilor la casele bulgăreşti

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile locuinţelor din ţara vecină s-au diminuat semnificativ, cu procente ce variază între 5% şi 48%. În vreme ce vânzările de locuinţe din ţară stagnează, tot mai mulţi români se hotărăsc să achiziţioneze o casă la sud de Dunăre.

Un drum de patru ore cu maşina până în Veliko Tarnovo. Oraş istoric, fostă capitală a Bulgariei. Drumurile şerpuite se strecoară alene printre clădirile vechi. Un amestec inedit între Sinaia şi Budapesta.

Gândul la vacanţă este alungat rapid de câteva anunţuri de locuinţe scoase la vânzare. Preţul de 10.000 de euro pentru o casă te face să te gândeşti serios la perspectiva de a deveni turist permanent al ţării.

Cel mai mic preţ pentru locuinţele promovate de agenţia Area Bulgaria este de 4.500 de euro. Astfel de proprietăţi sunt însă case care au nevoie de ample lucrări de renovare, localizate în nordul oraşului Veliko Tarnovo, spune Dilyana Wright, manager al agenţiei locale Area Bulgaria.

Diferenţa maximă dintre preţul cerut pentru o casă şi cel la care se încheie o tranzacţie acum se ridică la circa 40%, în timp ce media acestei valori este de 20%. Există însă şi case care se vând la preţul cerut iniţial – totul depinde de proprietate şi de cumpărător.

„În timpul unei recesiuni, este normal ca orice piaţă să scadă”, spune Dilyana Wright. Preţurile practicate în anii trecuţi erau artificiale, neadaptate la realitatea pieţei locale, din cauza interesului investitorilor străini, crede ea.

Apartament de lux la preţ de garsonieră

Reduceri semnificative sunt practicate şi în cazul complexurilor de vacanţă de pe litoralul bulgăresc. Agenţia Bulgaria Invest a scos recent la vânzare un apartament cu două camere şi o suprafaţă de 57 de metri pătraţi, la un discount de 60%. Locuinţa, localizată într-un complex rezidenţial de lux situat la 120 de kilometri de mare, costă acum 38.500 de euro, faţă de de preţul iniţial 96.500 de euro.

„Clientul român care a contractat acest apartament în februarie 2008 se baza, pentru plata ultimei tranşe, pe vânzările unor terenuri în apropierea Bucureştiului, pe care nu le-a mai putut vinde în profit deloc şi astfel nu a mai avut bani pentru ultima tranşă”, explică Daniel Popa, Director Executiv al Bulgaria Invest.

Un asemenea discount nu este însă tocmai unul obişnuit. Popa estimează că, până acum, doar o zecime dintre developeri au făcut reduceri masive, de peste 40%. Cea mai mare parte dintre aceştia au aplicat scăderi cuprinse între 5% şi 35%. Trendul reducerilor este însă unul general.

Oksana Volkova, sales manager pe România al agenţiei Tabiti Ltd, spune că discountul mediu aplicat de către dezvoltatori se ridică la 20%. Aceasta recunoaşte că, în majoritatea cazurilor, preţurile se situează la un nivel minim, fiind însoţite de condiţii speciale de achiziţie.

În acest context, Dilyana Wright spune că exact acesta este momentul potrivit pentru o investiţie pe termen lung pe piaţa locală. „În viitorul apropiat, preţurile proprietăţilor vor deveni echivalente cu cele din restul Europei”, preconizează reprezentanta Area Bulgaria.

Ca oportunitate de investiţie, Popa menţionează apartamentele de lux situate în ansambluri finalizate de pe litoral, ale căror preţuri sunt, în unele cazuri, şi de 350 de euro pe metru pătrat.

Mai multe achiziţii decât în 2008

Atractivitatea pieţei rezidenţiale de peste Dunăre nu a fost trecută cu vederea de clienţii români. În vreme ce vânzările de locuinţe din ţară sunt încă departe de a fi deblocate, agenţiile care promovează oferte în Bulgaria raportează creşteri semnificative ale achiziţiilor realizate de către români.

Bulgaria Invest a avut anul acesta 397 de astfel de cumpărători, în creştere cu 243% faţă de 2008. „De la începutul anului, am vândut românilor peste 100 de apartamente, spre comparaţie cu întregul parcurs al anului trecut, când am vândut până în 100 de locuinţe”, spune şi Oksana Olkova.

image

În viitorul apropiat, preţurile proprietăţilor vor deveni echivalente cu cele din restul Europei.

image


Dilyana Wright
manager Area Bulgaria

Trend imobiliar

  • În primele nouă luni ale anului, preţurile locuinţelor bulgăreşti s-au diminuat considerabil. Conform datelor Bulgaria Invest, apartamentele vechi costă, în medie, cu 48,7% mai puţin. În acelaşi timp, reducerea maximă aplicată de cea mai mare parte a dezvoltatorilor se ridică la 35%.
  • Într-un complex de apartamente finalizat în oraşul Byala, discountul oferit de către developer până la sfârşitul lunii noiembrie a acestui an se ridică la 30%. O garsonieră cu vedere la mare şi o suprafaţă de aproape 60 de metri pătraţi se ridică la 50.500 de euro, faţă de preţul iniţial de 70.800 de euro, potrivit ofertelor agenţiei Tabiti Ltd.
  • În staţiunea Sunny Beach, o garsonieră de 37 de metri pătraţi costă acum 22.900 de euro, faţă de preţul standard de 29.770 de euro. Un apartament cu două camere şi o suprafaţă de 62 de metri pătraţi poate fi achiziţionat la 38.900 de euro, în scădere de la 50.570 de euro. Complexul rezidenţial urmează a fi finalizat în mai 2010.
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite