Locuinţe-chilipir la sud de Dunăre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O locuinţă nouă, cu finisaje de lux şi o suprafaţă de 25 de metri pătraţi, costă 10.000 de euro în staţiunea Sunny Beach. Posesorii de lichidităţi pot achiziţiona apartamente de vacanţă pe litoralul bulgăresc la preţuri apropiate de costurile de construcţie.

Românii aflaţi în căutarea oportunităţilor oferite de criza financiară nu trebuie să privească prea departe. Deşi grav afectate pe plan mondial, investiţiile în real estate pot reprezenta în continuare un punct de interes strategic – cu singura condiţie ca piaţa şi produsul specific să fie bine alese.

La capitolul chilipiruri imobiliare, Bulgaria pare să figureze printre primele locuri în Europa. Nivelul de atracţie pentru investitorii care dispun de lichidităţi a crescut direct proporţional cu efectele crizei financiare. Preţurile apartamentelor de vacanţă din staţiunile bulgăreşti – şi aşa mici comparativ cu alte ţări europene, inclusiv România – au scăzut încă şi mai mult în ultimele şase luni.

Developerii vând la preţ de construcţie

Andrei Mureşanu, directorul executiv al agenţiei Bulgaria Invest, vorbeşte despre ultimele locuinţe din cadrul complexului Sunny Beach 6, scoase la vânzare pentru 325 de euro pe metru pătrat - faţă de preţul standard practicat până acum, de 640 de euro pe metru pătrat.

Format din 22 de clădiri cu patru etaje, fiecare a câte 40 de apartamente, complexul a fost contractat până acum în proporţie de 90%. Discountul masiv propus de către developer a adus o sporire semnificativă a interesului manifestat de cumpărători. Mureşanu spune că o cerere deosebit de mare au înregistrat în special garsonierele – la o suprafaţă de  25 de metri pătraţi, preţul final (cu TVA inclus) al acestora ajunge la 9.750 de euro. „Este ceea ce ai putea cumpăra în Mamaia cu 50.000-60.000 de euro”, crede reprezentantul Bulgaria Invest.

Datorită unor astfel de discounturi, valoarea vânzărilor agenţiei imobiliare a crescut semnificativ, chiar şi pe timp de criză. Mureşanu spune că, de la începutul anului, Bulgaria Invest a vândut românilor peste 30 de apartamente, cu o valoare totală de puţin peste un milion de euro. Spre comparaţie, pe întregul parcurs al anului trecut, vânzările s-au ridicat la un număr de 115 de unităţi locative în ansambluri situate pe litoralul bulgăresc, valoarea acestora ridicându-se la aproximativ 4,5 milioane de euro.

Investitorii renunţă la profit

Strategia scăderii preţului este adoptată şi de către cei care au cumpărat până acum locuinţe – end-useri sau nu. „Există mulţi investitori aflaţi în dificultate acum, care, pentru a-şi salva proprietatea principală, sunt dispuşi să vândă chiar şi cu pierderi de 20%”, spune Jinal Shah, managing directorul Sheen Properties din Bulgaria, agenţie care are în ofertă şi locuinţe la preţul de 350 de euro pe metru pătrat. Astfel, o garsonieră de 30 de metri pătraţi, situată la marginea staţiunii Sunny Beach, costă 10.500 de euro.

Shah spune că maratonul scăderilor masive de preţuri a început anul trecut. De atunci, o bună parte dintre cei care achiziţionaseră locuinţe în urmă cu doi-trei ani nu şi-au mai permis să aştepte ca valoarea proprietăţilor să crească pentru a obţine profiturile pe care mizau iniţial. „Nu mulţi vând la aesemenea preţuri, ci doar cei care au ipoteci şi nu-şi mai pot permite să le plătească.

Acestea sunt bune oportunităţi de a cumpăra o casă, însă sunt foarte rare”, spune Anatoli Mvindov, manager în cadrul agenţiei Bulgarian Property Advisors. A profita de chilipirurile oferite în momentul de faţă de piaţa bulgărească nu este chiar floare la ureche. „Trebuie să fii sigur, să studiezi contractul cu atenţie, cu ajutorul unui avocat”, avertizează Mvindov.

Trend imobiliar

Preţul standard (fără discounturi) al unei locuinţe în Bulgaria diferă în funcţie de regiune. În Sunny Beach, acesta se situează între 800 şi 900 de euro pe metru pătrat, în staţiunile montane este de 900-1000 euro pe metru pătrat, în cele balneare ajunge la 1.000 de euro, în timp ce în Sofia se ridică la 1.400 de euro ep metru pătrat.

Per ansamblu, preţurile locuinţelor bulgăreşti au scăzut anul trecut cu 5%-10%, potrivit estimării Bulgarian Property Advisors.

20%
este pierderea maximă acceptată de vânzători pe timp de criză.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite