Locuinţa de criză din complexul rezidenţial
0
Pentru a-şi vinde proiectele noi, dezvoltatorii acceptă transformarea caselor în pensiuni turistice. Construcţiile aflate în ansambluri rezidenţiale din zone turistice sunt mai uşor de închiriat, pentru că beneficiază de facilităţile oferite de către dezvoltator.
Până în urmă cu câţiva ani cei care doreau o locuinţă în zonele turistice erau nevoiţi să şi-o construiască singuri sau să apeleze la localnici. În prezent, amatorii de astfel de proprietăţi pot să achiziţoneze case aflate în complexuri rezidenţiale. Ele pot fi la rândul lor transformate în pensiuni de către cumpărătorii care vor să îşi amortizeze investiţia.
„Proprietarii pot chiar închiria mai uşor aceste imobile, mai ales dacă sunt amplasate în apropierea unor obiective turistice, pentru că oferă o serie de facilităţi pe care unităţile de cazare particulare nu le au în dotare. De asemenea, în complexurile mari sunt amenajate şi zone de distracţie, spa, piscină, la care au acces toţi vizitatori”, consideră reprezentanţii agenţiei imobiliare Eurometropola.
Zona montană, bogată în oferte
Un complex rezidenţial pentru care dezvoltatorii spun că randamentul este garantat este Park-Residence, ansamblu cu circuit închis, care, la finalizare, va cuprinde un număr de 17 vile. Complexul este situat la o distanţa de aproximativ 12 kilometri de Sibiu, în regiunia Tocile.
„Casele se pot contracta în mai multe stadii de finisare, cu menţiunea că, indiferent de momentul ales, constructorul pune la dispoziţia beneficiarului gardul împrejmuitor, grădina nivelată, aleile pavate, racordurile la apă, curent şi canalizare, sistemul automatizat al porţii de acces în complex” spune Alin Petraşcu, reprezentant al dezvoltatorului. Preţurile de achiziţie variază, în funcţie de tipul de imobil şi de stadiul construcţiei, între 450 euro şi 850 euro pe metru pătrat construit. Casele au suprafeţe cuprinse între 240 şi 340 metri pătraţi şi sunt compartimente în sistem „open-space”.
Ansamblu rezidenţial special pentru turişti
O altă zonă despre care specialiştii spun că oferă un randament crescut al investiţiei este litoralul. „La malul mării se bucură în continuare de popularitate staţiunile Mamaia, Neptun, Olimp, dar şi Năvodari sau Costineşti”, spun agenţii Eurometropola. Un complex rezidenţial proaspăt finalizat, pentru care dezvoltatorii agreează înscrierea în circuitul turistic, este Sara Sea View, din Olimp.
„În condiţiile actuale ale piaţei, este foarte dificilă o estimare corectă asupra termenului de amortizare al investiţiei. Având însă în vedere creşterea solicitărilor pentru litoralul românesc, putem spune că este, cu siguranţă, o investiţie profitabilă”, spune Daniela David, marketing manager Extenso, companie care administrează proiectul.Complexul este format din apartamente de două şi trei camere, are un parc de 5.000 de metri pătraţi şi oferă acces la patru piscine, precum şi la centre de Spa sau fitness. Preţurile practicate pentru vânzarea apartamentelor variaza între 900 şi 1300 euro pe metru pătrat.
Trend imobiliar
O locuinţă de vacanţă la munte poate genera un randament investiţional mai mare decât una situată pe litoral, datorită faptului că timpul anual de ocupare poate fi mai îndelungat. O sumă investită într-o pensiune montană se amortizează în aproximativ opt ani, spre deosebire de malul mării, unde este nevoie de peste zece ani.
Casele aflate într-un complex rezidenţial costă cu aproximativ 20% mai mult decât cele individuale, care s-au vândut anul trecut cu preţuri cuprinse între 600 şi 800 euro pentru un metru pătrat. În ansamblurile rezidenţiale noi preţul este cuprins între 800 şi 1300 euro pe metru pătrat. În schimb cele din urmă se adresează în special turiştilor cu venituri mai mari, astfel încât perioada de amortizare a investiţiei este aproximativ aceeaşi în ambele cazuri.
„Cererea pentru apartamente de vacanţă care pot fi incluse în circuitul turistic a crescut în ultimele luni. O dovadă în acest sens este reprezentată de târgurile imobiliare din luna februarie, când au existat foarte multi potenţiali clienţi care au întrebat despre acest tip de property management” spune Titel Folea, director marketing Euroest.
10 ani este perioada de amortizare a unei investiţii într-o pensiune.