Investiţia din Cipru se amortizează în 15 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea unei proprietăţi imobiliare în insulă creşte anual cu 1%, mai ales dacă este situată într-o zonă turistică. Preţuri mai mici cu 20% şi sezon estival de opt luni pe an. Acestea sunt argumentele pentru achiziţionarea unei case în Cipru.

Dacă Spania, Italia, Bulgaria sau Grecia au ajuns ţări în care românii se simt aproape ca acasă, acestea fiind considerate zonele în care se compatrioţii noştri îşi petrec cele mai multe concedii sau în care chiar îşi cumpără locuinţe, Cipru rămâne încă pe lista destinaţiilor exotice.

Aceasta este una dintre ţările în care sezonul turistic durează foarte mult, aproximativ opt luni, iar investiţia într-o pensiune turistică se recuperează în câţiva ani.

„Randamentul dat de o investiţie în Cipru este cuprins între 4% şi 5% pe an, în cazul închirierii, plus 1% anual, reprezentat de creşterea valorii imobilului”, crede Mihaela Panayidou, director Trustmilenium, companie care intermediază vânzarea de proprietăţi în Cipru.

Ea recunoaşte că insula este una scumpă, dar spune că „odată cu criza mondială s-au creat oportunităţi de afaceri, iar o investiţie în Republica Cipru este foarte sigură din perspectiva economică şi legislativă, cel puţin în ceea ce priveşte partea sudică a insulei”.

Cipru, membru deplin al Uniunii Europene din anul 2004, este  a treia  mare insulă a Mării Mediterane, cu o suprafaţă de 9.250 kilometri pătraţi. Insula este divizată de o „Linie Verde” care separă aşa-numita Republică Turcă a Ciprului de Nord (RTCN) de restul ţării. RTCN nu este recunoscută de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), cu excepţia Turciei.

Preţuri exorbitante în marile oraşe

În funcţie de zona spre care vă îndreptaţi, costurile sunt complet diferite. „Preţurile proprietăţilor în principalele oraşe din sud, respectiv Larnaka, Limassol şi Paphos, oscilează între 2.550 de euro pentru un metru pătrat şi 6.800 de euro pentru un metru pătrat”, spune Mihaela Panayidou.

În Capitala Nicosia, apartamentele din centru costă între 4.250 şi 6.800 de euro pe metru pătrat. În zonele periferice se cer între 2.550 de euro şi 5.100 de euro pe metru pătrat, în funcţie de anul şi tipul construcţiei, apartament sau vilă cu piscină. În Nord, „cele mai căutate zone sunt Kyrenia, la malul mării,  Famagusta, Nicosia şi Güzelyurt”, spune Oana Pienescu, reprezentant al firmei imobiliare Vasmara din Ciprul de Nord.

„Un preţ mediu este cuprins între 100.000 euro  şi 120.000 euro, dar puteţi fi siguri că o casă de 250 de metri pătraţi este mai ieftină decât o vilă de acelaşi tip de pe litoralul Mării Negre, în România”, spune Oana Pienescu.

Cipru va adera la spaţiul Schengen cel mai probabil anul acesta. „Ca orice membru UE , un român care nu este rezident poate dobândi o proprietate în Cipru, vilă cu maximum de teren aferent 4.000 metri pătraţi, precum şi teren viran fără limitări cu aprobarea Ministerului de Comerţ”, explică Mihaela Panayidou.

Taxă redusă o dată în viaţă

Odată obţinut  acest act, se trece la cumpărarea proprietăţii şi se plătesc taxele de transfer care oscilează în funcţie de valoarea proprietăţii (între 3 şi 8 %) şi diverse timbre. „Taxa de transfer poate fi redusă până la 3%, dar doar pentru o singură proprietate, o dată în viaţă”, detaliază  Oana Pienescu.

image

O investiţie în Republica Cipru, în partea sudică, este foarte sigură

image


Mihaela Panayidou
director Trustmilenium

Trend imobiliar

- O investiţie într-o pensiune în Cipru se recuperează în 12-15 ani, în condiţiile în care sezonul turistic durează opt luni pe an, iar cazarea costă aproximativ 40 euro pe noapte.

- Pentru a putea cumpăra mai multe proprietăţi în Cipru, orice străin trebuie să obţină mai întâi rezidenţa, fapt care presupune completarea unui formular MEU3A,  care se va înregistra la Ministerul de Interne, departamentul emigrări.

- Cetăţenii români care doresc să achiziţioneze proprietăţi în Cipru sunt sfătuiţi de către Ministerul Afacerilor Externe din România, ca, înainte de a efectua acest demers, să solicite consultanţă din partea unor autorităţi judiciare independente, în special pentru zona administrată de comunitatea cipriotă-turcă. Există riscul ca persoanele care deţin în prezent proprietăţi în această zonă să facă obiectul urmăririi penale în Cipru, precum şi în Uniunea Europeană.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite