Casă în sudul Franţei cu 20.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casă în sudul Franţei cu 20.000 de euro
Casă în sudul Franţei cu 20.000 de euro

Poţi cumpăra o vilă în apropierea Mediteranei chiar dacă nu dispui de un buget în euro cu şase cifre.Tranzacţiile pe piaţa imobiliară din Hexagon au scăzut în ultimul an cu 30%. Un motiv suficient pentru companiile imobiliare să vină cu oferte speciale.

Citiţi şi:
Locuință la doar 23 de euro în Mallorca


Familia Morgan a achiziţionat, în 2001, o vilă mare în mica localitate Ventenac-en-Minervois, Languedoc, din sudul Franţei. Suma a fost plătită atunci în franci francezi, echivalentul a 250.000 de euro. Proprietatea este situată în interiorul zonei viticole Minervois, la 15 kilometri de oraşul Narbonne şi la 30 de kilometri de plaja Gruissan.

Vila, alcătuită din două corpuri de clădire, are opt dormitoare, living, bucătărie, diverse alte spaţii de recreere şi o curte mare cu piscină. „Noi am cumpărat casa cu gândul la o eventuală retragere din activitate, dar o închiriem atunci când nu o folosim noi înşine, în jur de 20 de săptămâni pe an”, spune Francis Morgan, proprietarul site-ului www.holidayrentalfrance.com.

Venitul anual obţinut din chirie se ridică la 15.000 de euro, după plata taxelor de administrare, a impozitelor şi a cheltuielilor pe care le presupune întreţinerea.  Asta înseamnă o perioadă de amortizarea, a investiţiei de 17 ani, fără a mai pune la socoteală însă şi cheltuielile legate de amenajarea clădirii. 

„Costul presupus de renovare şi mobilare, activităţi care au durat doi ani de zile, a depăşit cu mult suma iniţială pe care am investit-o în achiziţia vilei”, explică Francis Morgan. Oricum, investiţia a fost una profitabilă. Dacă ar vinde acum proprietatea, familia Morgan ar obţine aproximativ 800.000 de euro.

Locuinţă pe domeniul unui castel

Chiar dacă nu dispui de un buget cu şase cifre în euro, cum a fost cazul familiei Morgan în 2001, poţi totuşi achiziţiona o proprietate în sudul Franţei.La aproximativ 80 de kilometri de Ventenac-en-Minervois se află domeniul Lavagnac, care cuprinde şi un castel construit în 1619. Zona este renumită pentru viile sale. Un dezvoltator va ridica aici un ansamblu rezidenţial alcătuit din mai multe „cătune”, adică mai multe locuinţe grupate.

image

Vila familei Morgan din Ventenac-en-Minervois



„Cătunele” vor fi răspândite pe întregul domeniu în suprafaţă de 180 de hectare. Pe o asemenea arie extinsă, relieful este diferit. Există zone împădurite, zone cu arbuşti şi tufişuri, dar şi suprafeţe stâncoase. „Am proiectat fiecare «cătun»  şi fiecare stradă în ideea de a le integra în mediu. Astfel, în zonele de pădure am folosit mai mult lemn, în timp ce în ariile stâncoase, materialul predominant este piatra”, explică arhitecta Pascale Malet-Seeli.

Ansamblul va cuprinde nouă tipuri de locuinţe, cu două până la cinci dormitoare. Facilităţile vor include teren de golf, spa, cafenele, restaurante şi loc de joacă pentru copii, potrivit dezvoltatorului. Condiţiile de plată standard presupun plata a 2% taxă de rezervare, 28% la semnarea actului de vânzare-cumpărare şi restul în diverse etape ale construcţiei. Modalitatea standard de achiziţie presupune să ai bani lichizi sau să iei un împrumut de la bancă.

Casă cu 20.000 de euro

image

Turismul contribuie decisiv la rentabilizarea investiţiei


Property Frontiers, o companie imobiliară britanică implicată în vânzarea proiectului, are însă o altă ofertă. Să luăm ca exemplu locuinţa numită „Le Syrah”, cu o arie locuibilă de 76 de metri pătraţi, terasă, două dormitoare şi acces la pisicină împărţit cu ceilalţi locuitori ai „cătunului”.

Preţul total al locuinţei este de 359.000 de euro. Oferta Property Frontiers presupune plata unui avans de   20.000 de euro, depus într-o bancă franceză, sumă la care investitorul va primi o dobândă anuală de 7% până la data finalizării construcţiei. Cum achiţi restul sumei? Faci un credit la o bancă franceză. Cum plăteşti împrumutul? Cedezi dezvoltatorului dreptul de administrare al proprietăţii pe 25 de ani, cu un randament garantat de 7% pe an, perioadă în care poţi totuşi folosi locuinţa pentru uz personal câte o lună în fiecare an.

După 25 de ani, proprietatea îţi revine, liberă de sarcini. „Acest randament acoperă toate costurile legate de proprietate, inclusiv plata ratelor, costurile de întreţinere şi taxele locale”, conform ofertei agenţiei britanice. Termenul de finalizare al complexului este octombrie 2012. „Condiţiile pentru obţinerea creditului depind în funcţie de fiecare aplicant în parte. Noi avem deja clienţi care obţin lejer finanţare de 90-95% din suma totală”, afirmă Christopher Chadd, şef al departamentului cercetare din cadrul Property Frontiers.

image

Noi am cumpărat casa cu gândul la o eventuală retragere din activitate, dar o închiriem atunci când nu o folosim noi înşine, în jur de 20 de săptămâni pe an

image


Francis Morgan
proprietar

Trend imobiliar

În regiunea Languedoc-Roussillion, în care este situată proprietatea familiei Morgan, dar şi domeniul Lavagnac, preţurile locuinţelor vechi au scăzut anul acesta. Preţul mediu al metrului pătrat de casă veche în regiune ajungea, în 2007, la nivelul de 2.293 de euro, potrivit datelor Federaţiei Naţionale Imobiliare din Franţa (FNAIM). În 2008, această valoare crescuse până la nivelul de 2.338 de euro, pentru ca anul acesta să ajungă la o medie de 2.005 euro.

La nivelul întregii Franţe, tendinţa este aceeaşi. Preţul caselor a scăzut cu 8,8% în ultimul an. Evoluţii descendente s-au înregistrat pe acest segment şi în iunie 2009 faţa de luna precedentă (-1%), dar şi în primul semestru din 2009, faţă de al doilea semestru din 2008 (-2,6%). Singura creştere a preţurilor caselor vechi, cu 3,6%, s-a înregistrat în al doilea trimestru din 2009, faţă de primul trimestru al acestui an, potrivit FNAIM.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite