Doar luxul se va vinde în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casele de vacanţă tip apartament devin atractive
Casele de vacanţă tip apartament devin atractive

Pentru 2010, estimările arată o menţinere a cererii doar pe segmentul imobilelor de vacanţă scumpe. Persoanele din clasa medie au tăiat de pe lista de achiziţii orice element de care se puteau lipsi. Casa de vacanţă face parte din această categorie.

Piaţa produselor de acest tip va intra în acest an în blocaj. Concediul este unul dintre din primele elemente la care se renunţă într-o situaţie de recesiune.

La fel se întâmplă şi cu casele de vacanţă. Cererea pentru acestea este foarte scăzută în întreaga Europă şi în particular în România, potrivit unui studiu al companiei imobiliare RE/MAX.

Anul proprietăţilor de lux

Astfel de locuinţe sunt în general achiziţionate de persoane fizice care deţin deja o altă proprietate. Casa de vacanţă este astfel folosită sporadic pentru recreere, în medie petrecandu-se aici 50 de nopţi pe an. Preţul caselor de vacanţă a cunoscut fluctuaţii majore în 2009, situaţia urmând să nu sufere mari schimbări în viitorul apropiat. „Repoziţionarea preţurilor caselor de vacanţă a fost una abruptă, dar acum începe să se niveleze.

Oportunităţi excepţionale vor apărea în acest an pentru cei care au economii, bani lichizi şi sunt pregătiţi să facă o investiţie fără să apeleze la credite bancare", explică Adrian Şişchin, director regional RE/MAX.

Condiţiile aspre de creditare şi lipsa de lichidităţi din piaţă a făcut ca tranzacţiile cu astfel de proprietăţi să fie la un nivel apropiat de zero. „Proprietăţile de lux care se adresează persoanelor cu venituri mari vor continua să se vândă bine.

Clasa medie, în acest moment nu-şi permite investiţii în acest sens", afirmă Şişchin. O parte, totuşi, vor căuta soluţii. Printre acestea se numără şi construirea în regie proprie, cu un buget redus, folosind materiale ieftine.

Valea Prahovei şi litoralul, în top

Vânătorii de proprietăţi de lux vor căuta imobile deosebite, ai căror proprietari au nevoie urgentă de lichidităţi. De preferat este ca amplasamentul acesteia să fie la cel mult trei-patru ore de mers cu maşina de la locuinţa existentă. Bucureştenii sunt astfel cei care dispun de posibilităţile cele mai mari de a fi activi pe această piaţă, putând face achiziţii atât la mare cât şi la munte.

Astfel, cele mai populare zone vor continua să fie Valea Prahovei şi litoralul Mării Negre, potrivit datelor RE/MAX. Agenţiile locale din aceste zone nu îndrăznesc să fie însă la fel de optimiste în contextul unui volum minim al vânzărilor în această perioadă. „Un segment aparte îl vor constitui zonele rurale, unde cererea va fi alimentată de costul redus al acestor proprietăţi, nostaligia faţă de casa la ţară, dorinţa de a scăpa de presiunea unei aglomerări urbane", este de părere Şişchin.

Comparativ cu alţi ani, în 2010 vor începe să fie din ce în ce mai căutate apartamentele în dauna unor imobile mai mari. „Casele de vacanţă tip apartament devin atractive în cazurile în care dezvoltatorii oferă elemente de valoare adaugată, cum ar fi un ansamblu ce are piscină, saună, amplasare deosebită, în apropierea unei pârtii de ski sau a unei plaje la mare", declară directorul RE/MAX.

Un alt motiv pentru a opta pentru un apartament este preţul şi întreţinerea mai uşoară. „Din oferta noastră, Sinaia e zona cea mai căutată, iar apartamentele cu două şi trei camere sunt în top, circa 90% din cerere. Case nu se mai caută de la jumătate anului trecut", afirmă Cirpian Kore, director de vânzări Mervani.

Trend imobiliar

În această perioadă nu se vinde mai nimic, chiar şi în zonele în care se estimează că se vor înregistra cele mai mari vânzări în 2010.

„ Se vor revigora în a doua jumătate a anului. Probabil vor fi cereri de terenuri şi de apartamente. Anul trecut vânzările au scăzut cu aproximativ 30-40%", declară Kore. „De-abia a început anul. Nu sunt deloc cereri. Anul trecut casele de vacanţă nu au avut deloc căutare", afirmă reprezentanţii agenţiei Coriax 97 din Constanţa. Cererea pentru apartamente pe litoral este relativ mică şi vine aproape exclusiv din partea clienţilor locali.

„În zona noastră de activitate nu sunt acum cereri pentru case de vacanţă. Eventual mai sunt investitori, care sunt interesaţi în a deţine o pensiune", spun reprezentanţii agenţiei Arcada Euro din Costineşti

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite