Condohotelul, un altfel de casă de vacanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un apartament situat într-un complex închiriabil în regim hotelier este proprietatea care îţi aduce deopotrivă satisfacţie, cât şi profit. Pe o piaţă second home aflată abia la început, dar cu un potenţial ridicat de dezvoltare, developerii încep să aplice noţiunea americană de condohotel.

Pentru proprietarul unei case de vacanţă, închirierea reprezintă răspunsul la  „timpii morţi” în utilizarea proprietăţii. Dezavantajul constă însă în faptul că efortul de întreţinere  este considerabil.

O soluţie la această problemă îşi propune să fie condohotelul. Diferenţa faţă de un ansamblu rezidenţial obişnuit constă în posibilitatea de a semna, concomitent sau ulterior achiziţiei, şi un contract de închiriere. Prin acesta, dezvoltatorul sau compania de property management se obligă să se ocupe de închirierea locuinţei în perioada în care aceasta nu este utilizată de proprietar.

Clienţii Silver Mountain vor să închirieze

Pe piaţa românească, acest concept se află abia la început. Singurul caz ce ilustrează fidel noţiunea de origine americană este complexul de lux Silver Mountain, din Valea Prahovei. Potrivit lui Mădălin Rusu, director de marketing şi vânzări în cadrul INR Management, proiectul va cuprinde la final circa 1.000 de unităţi locative, alături de o unitate hotelieră Radisson SAS, cu o capacitate de 188 de camere.

Cei care achiziţionează o locuinţă în cadrul ansamblului pot semna şi un contract de închiriere şi management al proprietăţii cu operatorul hotelier. Practic, în perioada în care proprietarul nu îşi utilizează locuinţa, aceasta este închiriată exact ca o cameră de hotel, beneficiind de toate serviciile ce decurg din aceasta.

Existenţa unui intermediar specializat care să se ocupe de închirierea şi întreţinerea proprietăţii este ceea ce dă clientului siguranţa unei asemenea afaceri, subliniază Rusu. În opinia reprezentantului INR, acest segment este cu siguranţă unul cu potenţial pe piaţa autohtonă. Dintre clienţii care au contractat până acum locuinţe în cadrul primei faze de construcţie a complexului, circa 35-40% au semnat şi contracte de închiriere, spune acesta.

Închiriere pentru un comision de 15-20%

O adaptare la piaţa locală a conceptului de condohotel este realizată şi de grupul RomDeals, dezvoltator de ansambluri rezidenţiale pe litoral. „Romdeals Property este firma dezvoltatoare a proiectelor.

Odată recepţionată o lucrare, managementul proprietăţii este transferat unei firme specializate din grup, RomDeals Management”, explică Răzvan Sătnoianu, General Manager în cadrul grupului. „Contractele de închiriere includ un comision de 15-20% din suma încasată. De exemplu, la Sun Garden, chiria zilnică la o garsonieră studio este în jur de 150-175 RON. Din această sumă, proprietarul primeşte 80-85%”, spune Sătnoianu.

Segmentul cu cel mai mare potenţial

Reprezentantul RomDeals Group crede că, datorită stadiului incipient al pieţei de second home în România, rentabilitatea investiţiei într-o locuinţă de acest gen este foarte mare. „Acesta este un segment al pieţei imobiliare româneşti cu unul dintre cele mai mari potenţiale de dezvoltare”, consideră Sătnoianu.

„Litoralul românesc este practic o enigmă pentru majoritatea pieţei UE, ca să nu mai vorbim de restul lumii. În următorii ani, noi vedem un proces de creştere substanţială a acestuia”, adaugă acesta.

Posibilitatea de a încheia un contract de management al proprietăţii există şi în cazul ansamblului Sara Sea View, de pe litoral. “Avantajul acestui sistem ar putea fi recuperarea investiţiei într-un timp mai scurt, dezavantajul fiind uzura proprietăţii şi a obiectelor de mobilier”, subliniază reprezentanţii Eurometropola.

Închirierea unui apartament cu trei camere s-ar putea face pentru 100 euro pe zi, pe o perioadă de 3,5 luni pe an (în plin sezon), la un grad de ocupare estimat de 80%. În extrasezon, preţurile ar putea coborî la 40 euro pe zi, iar gradul de ocupare, la 15%, apreciază reprezentanţii companiei.

Trend imobiliar

Zonele cu cel mai mare potenţial pentru implementarea conceptului de condohotel sunt staţiunile turistice consacrate de la munte şi de pe litoral. Cele dintâi oferă avantajul unui grad de ocupare ridicat pe tot timpul anului.

Preţurile caselor de vacanţă nu sunt afectate atât de mult de criză, întrucât acestea se adresează unui segment special de cumpărători, care dispun de lichidităţi.

Venitul pe care îl primeşte proprietarul din închirierea în regim hotelier atunci când apelează la o companie de property management este de obicei de cel puţin 50% din suma totală.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite