Conacul boieresc se transformă în hotel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul unei asemenea proprietăţi, aflate în mediul rural, ajunge la câteva sute de mii de euro. O idee de afaceri cu rădăcini franţuzeşti, conacul transformat într-o oază de linişte destinată turiştilor este o raritate în România.

O casă veche, cu istorie, înconjurată de hectare de vii şi livezi şi încărcată de mireasma trecutului. Iată o imagine ce pare desprinsă din filele îngălbenite de vreme ale  unui roman. Puţini ar privi la aceasta prin prisma unei achiziţii imobiliare în vederea dezvoltării unei afaceri.

Există însă şi antreprenori care reuşesc să facă acest lucru. Până acum, cei care au văzut în conacele vechi boiereşti din mediul rural ceva mai mult decât o reminiscenţă a unui trecut demult îngropat au fost străinii. Nu lipsesc însă nici câţiva români cu viziune. Analistul Artur Silvestri aduce exemplul unui conac boieresc achiziţionat în 2002-2003, cu circa 170.000 de dolari, în Urlaţi, judeţul Prahova.

După ce a mai investit aproximativ 100.000 de dolari în renovare, proprietara a deschis un „hotel de podgorie”, transformând totul „într-un domeniu rural autentic”. „Acesta este un gen de afacere care se practică la scară largă în Franţa. Este o afacere foarte ingenioasă, din care se pot scoate bani frumoşi”, subliniază Silvestri. 

Investitorii străini lasă loc românilor

Cât costă în momentul de faţă o asemenea proprietate? Silvestri spune că preţurile ajung la 5-600.000 de euro, în funcţie de caz. La ora actuală, conacele vechi boiereşti scoase la vânzare sunt destul de puţine, pe de o parte, din cauza numărului redus de astfel de proprietăţi şi, pe de alta, din cauza proceselor de retrocedare către proprietari, care pot dura destul de mult.

Avantajul constă însă în faptul că o bună parte din ofertele existente sunt de fapt încercări de a revinde, astfel încât ele pot fi deja renovate şi amenajate pentru demararea unei afaceri.

Încercările de a revinde se explică prin faptul că, în contextul crizei financiare globale, majoritatea străinilor îşi regândesc afacerile de peste hotare. „Investitorul străin are deja foarte multe probleme, în primul rând de finanţare.

Recesiunea actuală o să întrerupă mult din aceste dezvoltări”, explică Silvestri. Această situaţie nu face decât să lase piaţa autohtonă a conacelor boiereşti la îndemâna cumpărătorilor români. „Fondul acesta imobiliar a fost şi este foarte valoros”, ţine să precizeze analistul.

Casa istorică, ruda bogată de la oraş

Exodul investitorilor din afara ţării poate afecta, pe termen scurt şi mediu, segmentul de piaţă al conacelor boiereşti din mediul rural. Nu acelaşi lucru se poate spune însă şi despre casele boiereşti din mediul urban, ce formează un segment cu totul special al pieţei imobilelor de lux.

„Piaţa caselor boiereşti, a imobilelor cu istorie şi arhitectură, este una deosebită, care nu este influenţată foarte mult de criza economică sau a regimului de acordare de credite”, subliniază Robert Teodorescu, directorul departamentului de vânzări rezidenţiale din cadrul Regatta.

Aşa s-ar explica, de altfel, şi preţurile extrem de ridicate practicate pe acest segment, chiar şi în condiţiile actuale de piaţă. Teodorescu precizează că valoarea unei case boiereşti poate ajunge chiar până la 20 de milioane de euro în Capitală.

Un prim motiv care stă în spatele unor asemenea preţuri constă în valoarea arhitecturală şi istorică a imobilului. Potrivit analistului Liviu Ureche, în mod obişnuit, acest factor adaugă un plus de 25% la valoarea de piaţă a unei case boiereşti, în comparaţie cu un imobil obişnuit situat în aceeaşi zonă.

Cel de-al doilea element care menţine preţurile pe acest segment la un nivel atât de ridicat este oferta redusă. „În permanenţă există pe piaţă asemenea imobile, însă nu sunt foarte multe. Cele mai importante zone sunt Primăverii, Dorobanţi, Kiseleff, Aviatorilor, Dacia, Rosetti, Piaţa Romană, Domenii, Armenească etc.”, subliniază Teodorescu. 

Trend imobiliar

Ani de-a rândul, conacele boiereşti din mediul rural au fost foarte ieftine, din simplul motiv că nu existau cumpărători interesaţi să le achiziţioneze. Românii nu aveau gustul unei case de vacanţă cu valoare istorică, cu atât mai puţin cu cât aceasta necesita un efort semnificativ de renovare.

În anii ’90, una dintre cele mai importante tranzacţii pe acest segment s-a ridicat la circa 150.000 de dolari, un preţ extrem de mic. Conacul, situat în Vălenii de Munte şi construit în anii 1910-1920 se afla „într-o stare foarte bună de conservare”, potrivit lui Artur Silvestri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite