Cea mai sigură investiţie din Europa Centrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din al doilea trimestru, analiştii observă deja o reluare a vânzărilor de locuinţe din Varşovia. Dacă ai în vedere o investiţie pe termen lung în centrul sau estul Bătrânului Continent, Polonia este cea care dă primele semnale solide de revenire.

La o primă vedere, piaţa rezidenţială poloneză se află într-o situaţie asemănătoare cu cea a României. Centrul imobiliar al ţării, Varşovia, a fost afectat de recesiunea globală printr-o scădere drastică a volumului de tranzacţii şi, în consecinţă, a preţurilor. La nivel de regiune însă, capitala poloneză ocupă o poziţie semnificativ mai bună în comparaţie cu Bucureştiul.

Dintre toate oraşele central-est europene, Varşovia ar fi cea mai indicată destinaţie pentru cei care doresc să achiziţioneze o casă. Aceasta, cel puţin din perspectiva siguranţei oferite de o investiţie pe termen lung.

Tranzacţii ca în 2008

Motivul? Cât se poate de simplu. Varşovia dă primele semnale de redresare din imobiliarul central-est european. „După recesiune, anticipăm o revenire puternică a activităţilor economice şi, în consecinţă, o redresare a pieţelor de capital şi imobiliare“, a declarat de curând Karsten Junius, analist în domeniul investiţiilor imobiliare la DekaBank din Germania, citat de Reuters.

Începutul unui nou ciclu al real estate-ului este deja vizibil, potrivit analiştilor din piaţă. „Putem vedea o uşoară creştere a numărului de tranzacţii în acest an, după atingerea unui nivel foarte scăzut, în trimestrul al patrulea din 2008. Numărul tranzacţiilor din trimestrul al doilea din 2009 este comparabil cu cel din perioada similară a anului trecut“, subliniază Paulina Starzyńska, director al departamentului de vânzări rezidenţiale şi marketing din cadrul Reas.

Case mai ieftine cu 15%

Potrivit datelor companiei poloneze, fiecare trimestru ar trebui să aducă o uşoară îmbunătăţire a situaţiei din piaţa imobiliară - atât în ceea ce priveşte numărul creditelor acordate, cât şi vânzările de apartamente realizate. „Reduceri de preţuri majore, generalizate, par puţin probabile de acum încolo în majoritatea proiectelor, cu excepţia acelora foarte scumpe“, se arată într-un raport recent al Reas.

În contextul în care ieftinirile apartamentelor din Varşovia par să se apropie de un prag minim, recesiunea economică resimţită la ora actuală oferă şi avantaje.

Din perspectiva unui investitor, cel mai important dintre acestea constă în discounturile şi promoţiile oferite de către vânzători. „În primul trimestru din 2009, aproape toţi developerii activi pe pieţele principalelor oraşe poloneze erau dispuşi să negocieze şi să acorde reduceri substanţiale“, se arată într-o analiză a redNet Property Group.

Preţurile de tranzacţionare sunt mai mici cu 4,5%-9% faţă de ofertele iniţiale, ajungându-se, în unele cazuri, şi la scăderi de 15%, potrivit datelor Reas. Posibilitatea de a obţine preţuri considerabil mai mici este însă tot mai redusă, în contextul îmbunătăţirii condiţiilor de piaţă.

„Redresarea vânzărilor, vizibilă la sfârşitul primului trimestru şi începutul celui de-al doilea, are ca rezultat faptul că developerii sunt din ce în ce mai puţin dispuşi să acorde discounturi la fel de substanţiale ca până acum“, notează specialiştii redNet.

Trend imobiliar

Preţul mediu pe metru pătrat al unui apartament vechi din Varşovia este de circa 1.900 de euro. La apartamentele noi, aceeaşi suprafaţă costă cu aproximativ 100 de euro mai mult, estimează Paulina Starzyńska. 

În ceea ce priveşte preţurile de listare, de la începutul lui 2009, apartamentele noi din Varşovia au înregistrat o reducere de circa 3,5%. Ofertele noi din al doilea trimestru au fost, în medie, cu 4,8% mai scăzute decât în primul trimestru.

În momentul de faţă, cumpărătorii caută locuinţe mai mici şi mai ieftine, în contextul în care accesul la credite este considerabil mai limitat decât până acum. 

Programul guvernamental de susţinere a familiilor în achiziţia primei case, prin finanţarea a 50% din valoarea dobânzii, devine tot mai popular. Acesta prevede o limită maximă a preţului pe metru pătrat pentru un apartament în interiorul oraşului. În Varşovia, acest prag este de 1.600 de euro. Ca urmare, există o tendinţă a developerilor de a se încadra în această limită, atunci când este posibil.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite