Casele de vacanţă greceşti ignoră criza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recesiunea economică se resimte prin scăderea drastică a vânzărilor. În ciuda condiţiilor economice dificile, imobiliarul grecesc continuă să tureze. Dezvoltatorii sunt însă mult mai precauţi înainte de demararea unui nou proiect.

Cel puţin dintr-un punct de vedere, piaţa caselor de vacanţă din Grecia nu a scăpat de tsunami-ul crizei economice. Cel mai vizibil efect al acesteia constă în scăderea drastică a vânzărilor, cu procente ce tind spre 50%. Interesant este că, cel puţin până acum, această diminuare nu a adus după sine şi scăderea proporţională a costurilor de achiziţie a unei locuinţe.

„Au existat fluctuaţii ale preţurilor din piaţa imobiliară grecească, însă acestea nu au fost atât de extreme precum cele înregistrate în alte ţări. În 2009, este puţin probabil ca preţurile să crească sau să scadă pe piaţa grecească”, arată cotidianul local Crete Gazette.

„Clienţii aşteaptă să scadă preţul, lucru care n-o să se întâmple prea curând”, spune şi Radu Galan, inginer în cadrul unei firme greceşti de construcţii, Galious Construction.

Acesta spune că scăderea preţurilor pentru locuinţele nou construite este limitată de costurile ridicate ale materialelor de construcţie şi ale forţei de muncă. Galan precizează că, la modul general, doar dezvoltatorii care sunt foarte presaţi de nevoia de lichidităţi acceptă să scadă preţurile foarte mult. În ciuda dificultăţilor economice, piaţa imobiliară grecească nu a murit de tot, spune acesta.

Dezvoltatorii continuă să construiască, însă majoritatea sunt mult mai precauţi şi au grijă să vândă integral locuinţele deja construite înainte de a demara un nou proiect.

În ciuda zvonurilor negative, piaţa imobiliară elenă este destul de stabilă, arată şi publicaţia citată. Deşi este adevărat că atât companiile dezvoltatoare, cât şi persoanele particulare sunt dispuse să negocieze destul de mult doar pentru a vinde, aceasta este mai degrabă excepţia decât regula.

145.000 de euro, o casă la Mediterană

Firma pentru care lucrează Galan are în dezvoltare un ansamblu de 34 de case, în zona Killini. Situat la 30 de metri de plajă, complexul cuprinde trei tipuri de case, cu suprafeţe de 65, 85 şi respectiv 120 de metri pătraţi. Locuinţele dispun de loturi de teren individuale, de la 600 şi până la 1.900 de metri pătraţi.

Cel mai mic preţ porneşte de la 145.000 de euro, pentru o locuinţă cu o suprafaţă de 65 de metri pătraţi şi ajunge la 400.000 de euro, pentru o casă la 20 de metri de plajă, cu o suprafaţă de 120 de metri pătraţi. Până în prezent, firma a vândut şase case de 120 de metri pătraţi, două de 85 de metri pătraţi şi şase de 65 de metri pătraţi. Galan spune că, în contextul crizei financiare, vânzările au scăzut cu aproximativ 40-45% comparativ cu anul 2007.

Închirierea, opţiune suplimentară

Construcţia complexului a început în urmă cu doi ani, iar acum cele mai multe  locuinţe sunt finalizate - doar câteva se află la ultimele lucrări de finisare. Bucătăriile mobilate reprezintă una dintre facilităţile oferite cumpărătorilor. Posibilitatea închirierii prin intermediul firmei este un alt avantaj.

În timpul în care proprietarul nu o foloseşte, locuinţa poate fi încredinţată firmei constructoare, prin intermediul unui contract de property management – acesta poate beneficia astfel de un venit anual constant cuprins între 8.000 şi 11.000 de euro, indiferent dacă firma găseşte sau nu chiriaşi.

Trend imobiliar

Piaţa imobiliară grecească s-a deschis cumpărătorilor străini în prima parte a anilor ’90. Între timp, s-a transformat într-una dintre destinaţiile exotice preferate pentru cumpărătorii britanici, germani şi vest-europeni în general.

Deşi casele greceşti nu pot fi considerate ieftine, prin comparaţie cu alte destinaţii, acestea reprezintă totuşi o variantă accesibilă pentru cumpărătorii din străinătate. Varietatea oportunităţilor disponibile reprezintă un punct forte, potrivit www.escapeartist.com.
 
Întrucât cei mai mulţi clienţi sunt nerezidenţi, din ce în ce mai mulţi developeri încearcă să vândă case total echipate. De asemenea, un concept tot mai popular este cel de „buy-to-let” (cumpărare pentru închiriere), facilitat de serviciile de property management oferite de către dezvoltatori.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite