Casă în sat de vacanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casă în sat  de vacanţă
Casă în sat de vacanţă

Aceste proprietăţi sunt atractive mai ales pentru companiile care organizează evenimente interne. Ideea de a achiziţiona sau de a construi o locuinţă de vacanţă devine mai atractivă pentru oricine atunci când aceasta poate fi transformată într-o afacere.

Pasiunea pentru munte şi nevoia de mişcare în aer liber au fost argumentele care l-au determinat pe Cezar Cotescu să investească într-un sat de vacanţă. Aici se retrage în cea mai mare parte a timpului, şi, mai mult de atât, spune cu multă convingere că, pentru el, „acest loc  reprezintă nu doar a doua casă, ci chiar prima casă“.

A muncit la acest sat de vacanţă 10 ani şi crede că va mai munci încă trei. Cu toate astea nu îi pare rău, mai ales că a pus mult suflet, iar scopul acestui complex este să schimbe mentalităţi, nu să fie doar un loc de cazare pentru turişti. Când era adolescent îi plăceau cărţile de aventuri, gen Ivanhoe sau Winnetou, astfel încât îşi dorea să trăiască la fel ca în aceste romane.

A îmbinat acest gust al aventurii cu cariera de arhitect pe care şi-a ales-o ulterior, precum şi cu anii trăiţi în Asia, iar rezultatul a fost satul de vacanţă „Fraţii Jderi“.

Natura, mai importantă decât arhitectura

Cezar Cotescu a construit opt cabane, de dimensiuni diferite, de la căsuţe suspendate, cu o singură cameră, până la clădiri cu 12 locuri. Lor li se alătură o sală de sport, un restaurant, un bar, piscină, precum şi cabinete de masaj şi spa. Toate aceste facilităţi sunt amenajate într-un fost grajd renovat doar pe interior, dar care din afară păstrează aspectul unei construcţii dedicate creşterii animalelor.

De fapt, toate clădirile din complex sunt în perfectă armonie cu natura. De oriunde te uiţi, vezi în primul rând verdeaţă, de parcă nu ar fi nimic amenajat. „Arhiectura rămâne pe locul doi în faţa naturii“, explică investitorul. 

Casele abia se întrevăd, mai ales în condiţiile în care sunt făcute doar din materiale simple şi ecologice: lemn şi piatră. În plus, ele sunt acoperite cu şiţă, bucată subţire de lemn asemănătoare şindrilei, produs complet ecologic, eficient energetic, care nu permite formarea condensului şi a mucegaiului, dar care costă la fel de mult ca şi ţigla şi este destul de greu de procurat.

Cele mai pitoreşti sunt colibele cocoţate la câţiva metri înălţime pe structuri din buşteni şi ţevi de canalizare. Clădirile sunt însă dotate cu tot confortul necesar: încălzire, instalaţii sanitare, curent electric şi televizor. „Am luat totul de la zero, transformând o groapă de gunoi din care am scos cu buldozerul reziduuri vreme de un an, într-un parc de 16.000 metri pătraţi cu grădini româno-japoneze“, îşi aminteşte Cotescu.

Conform propriilor lui aprecieri, complexul valorează acum în jur de două milioane de euro, dar deocamdată nu vrea să îl vândă. Consideră că anul acesta, în care nu prea are clienţi, este unul de pauză, după ce anul trecut a încasat 200.000 euro de la companiile care au organizat team-buildinguri la „Fraţii Jderi“.

Casă şi barcă la pachet

O atitudine complet diferită are însă Petre Chiru, care caută un cumpărător pentru satul lui de vacanţă din Delta Dunării. „Sunt mai multe motive pentru care vreau să vând, dar cel mai important este cel financiar“, explică el. Din cei aproape 40.000 de metri pătraţi ai complexului, jumătate sunt reprezentaţi de luciu de apă, canale, baltă şi lac, interconectate şi populate cu specii indigene de peşti şi plante.

Pentru a construi cele cinci clădiri, proprietarul satului de vacanţă a fost nevoit să remodeleze terenul, dizlocând pentru aceasta 25.000 de metri cubi de pământ. „Cele trei vile pentru cazare, ca şi restaurantul şi clădirea administrativă sunt făcute în baza unui sistem constructiv special, unul dintre foarte puţinele agreate de Ministerul Mediului la acordarea avi­zelor în Delta Dunării“, spune Chiru.

image

Succesul unui sat de vacanţă depinde de activităţile suplimentare

Clădirile sunt făcute pe fundaţie din arocamente, pe structură din murali de brad, cu pereţi „sandwich“ şi au terase acoperite, construite pe schelet din brad şi cu închidere din panouri de plasă împotriva insectelor. „Totul este amplasat într-un parc dendrologic de sălcii uriaşe, cărora li se adaugă mii de arbuşti, pomi fructiferi şi un covor de gazon amenajat în ultimii ani“, detaliază Chiru. Complexul vine la pachet cu o şalupă, trei bărci şi o lotcă pescărească, fără de care viaţa în Deltă nu este posibilă.

Trend imobiliar

Satele de vacanţă au drept clienţi preponderent companii în team-building, astfel încât anul trecut a fost unul profitabil pentru cei implicaţi în această industrie. În 2008, peste 60% dintre companiile din România au organizat team-buildinguri. Chiar dacă anul acesta este unul mai prost, iar bugetele pentru astfel de activităţi au fost reduse la minimum, specialiştii spun că această situaţie nu va mai dura mult.

Satele de vacanţă sunt foarte căutate în străinătate, unde, în interiorul complexelor de acest tip, se permite inclusiv amplasarea de corturi.

Satele de vacanţă se pot construi şi în baza unor fonduri nerambursabile, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Finanţarea maximă nerambursabilă este de 200.000 de euro, bani care reprezintă  cel mult 50% din valoarea cheltuielilor eligibile.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite