Casa de vacanţă cu 50 de proprietari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin sistemul time-sharing, mai mulţi clienţi pot cumpăra aceeaşi locuinţă, pe care să o folosească alternativ timp de o săptămână sau mai multe pe an. Prin această metodă, camerele de hotel sunt cumpărate şi nu închiriate de turişti.  Clienţii achită o sumă, în baza căreia vor dispune anual de respectiva cameră.

O persoană cumpără drept de utilizare exclusivă, pentru o perioadă de timp determinată (de obicei şapte zile sau multiplu de şapte zile pe an) a unei unităţi de hotel (cameră sau apartament) şi se angajează prin contract să participe la acoperirea costurilor anuale aferente administrării şi funcţionării hotelului.

„Clientul poate nu numai închiria proprietatea, dar o poate chiar vinde sau lăsa moştenire. De asemenea, prin firma de administrare care a înscris acest tip de hotel în circuitul internaţional, poate face schimburi internaţionale. Se  comportă ca orice produs imobiliar, se vinde, se schimbă sau se închiriază”, spune Valeria Turcaş, director de vânzări al Hotelului Cavnic, clădire aflată în construcţie şi ale cărei unităţi de cazare pot fi achiziţionate prin această metodă.  Preţurile apartamentelor variază în funcţie de perioada anului în care cumpărătorul alege să fie proprietar.

 Intervalul 28 decembrie-3 ianuarie este cel mai scump, fiind considerat full sezon, iar perioada 05-11 aprilie este cea mai ieftină. „Pentru că un an are 52 de săptămâni, acesta este şi numărul maxim de proprietari”, detaliază Valeria Turcaş.

Preţuri cuprinse între 3.000 şi 10.000 euro

Acest club-hotel va fi finalizat pe 31 martie 2010, dar proiectul precede transformarea lui într-o bază de tratament, pentru că hotelului i se vor alătura în faza a doua de construcţie un centru SPA cu apă sarată de la Ocna Şugatag şi un bazin acoperit. Investiţia se ridică la peste 3 milioane euro.

Grand Fiesta a ales Vatra-Dornei şi Costineşti pentru astfel de investiţii.  Pentru sume cuprinse între 3.000 şi 10.000 euro, clienţii pot avea o locuinţă de vacanţă în complexurile „Casa ta din Bucovina” sau  „Casa ta de la malul mării” timp de 30 de ani, o săptămână pe an.

 Numărul de proprietari în sistem time-sharing pe unitate poate varia, în funcţie de sezon. Minea Mihăiţă, ofiţer de PR Grand Fiesta, se aşteaptă la un număr de maximum 30 de proprietari pe unitate. Ansamblul din Vatra Dornei este format din cinci vile, dintre care: trei vile Gold, a câte şase apartamente, fiecare în suprafaţa de 55 metri pătraţi şi două vile Silver, a câte opt garsoniere, formate din dormitor, bucătărie, baie, balcon.

„Vilele Gold sunt perfecte pentru familii care îşi doresc un spaţiu generos şi mai multă intimitate, pe cand vilele Silver se adresează familiilor, cuplurilor, sau grupurilor de prieteni care îşi petrec de obicei vacanţele împreună, având aici posibilitatea de a beneficia de toată vila pentru perioada dorită”, detaliază Minea Mihăiţă.

Banii înapoi după 10 zile

Cele cinci vile sunt în prezent la roşu. Complexul de la Vatra-Dornei va avea şi un restaurant cu piscină acoperită, teren de sport multifuncţional, sală de fitness, saună.

Modalitatea de plată este, conform legii, la încheierea contractului. „Legea 282 permite dobânditorului un termen de 10 zile în care acesta îşi poate primi banii înapoi în situaţia în care se răzgândeşte”, explică Minea Mihăiţă. La Costineşti, Grand Fiesta are în proiect două ansambluri, a căror construcţie va fi demarată spre sfârşitul acestui an: Complexul Bifurcaţie, format din 12  vile Gold, şi Complexul Gara Veche.

image

Clientul poate nu numai închiria proprietatea, dar o poate chiar vinde sau lăsa moştenire

image


Valeria Turcaş
director de vânzări Hotel Cavnic

Trend imobiliar

Proprietarii de unităţi time-share au mai multe posibilităţi de utilizare a locuinţei : folosirea personală  pe durata perioadei cumpărate; închirierea catre terţe persoane; posibilitatea de schimb internaţional, optând pentru un amplasament din străinătate; posibilitatea de schimb intern, a perioadei, sau a amplasamentului, cu alte construcţii ale dezvoltatorului;  vânzarea, în orice moment, către terţi; realizarea propriei afaceri, prin cumpărarea mai multor perioade şi exploatarea lor în regim hotelier.

Conceptul de „time- sharing” este des întâlnit în zone de interes turistic în care diverse persoane doresc să aibă posibilitatea ca o dată sau de mai multe ori pe an să poată să se ducă în zona în care doresc şi să locuiască „în casa proprie”,  fără a fi nevoiţi se preocupe de întreţinerea locuinţei respective. Conceptul este popular mai ales pe litoralul spaniol, în Grecia şi Turcia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite